Topolcianky, Vilmos Lazar Wereldkampioen
Vannueten Louis
01/09/2013 19:09
18/03/2023 20:34

De zesenveertig jarige Vilmos Lazar bewijst zijn talent en behaalde vandaag zijn vierde wereldtitel in de categorie tweespan paarden...

Voor de Hongaarse professional begon het WK in Slovakije met een dressuurproef van 42,94 punten wat hem naar de zesde plaats bracht wat een uitstekende startplaats is. In de marathon ging hij als een hoge snelheidstrein door de hindernissen, Vilmos won dit onderdeel met overtuiging en plaatste zich hiermee op de eerste plaats van het tussenklassement. In de extreem moeilijke en kort bemeten vaardigheid bleef geen enkele menner zonder fouten. Vilmos hield het bij twee afgereden ballen en een kleine tijdsoverschrijding en verzekerde zich hiermee glansrijk van het WK-goud.

Titelverdedigster Carola Diener won de dressuur met glans maar ervaarde op zaterdag in de marathon een zware handicap nadat de wedstrijd lange tijd werd stilgelegd na het ongeval van de Ier Barry CapStick. Na de opgelegde wachttijd was het voor Carola Diener, als laatste starter van de dag, niet eenvoudig om haar span terug in het marathonritme te brengen maar bleef in de tussenstand, met een verschil van 2,7 punten, toch nog op plaats 2.
Maar de vaardigheid strooide roet in het eten! Met vandaag 18,70 aan strafpunten in de afsluitende vaardigheid miste de Duitse haar kans op een podiumplaats en werd onfortuinlijk vierde. Haar landgenoot Warneck Sebastian, die op individuele basis deelnam, reed een regelmatig WK en behaalde zilver.

De bronzen medaille gaat naar Zoltan Lazar, de zes jaar jongere broer van Vilmos.
Zoltan, behaalde eerder de gouden medaille bij de tweespan paarden tijdens het historische WK in Riesenbeck 1997 en wordt al jaren getraind door zijn broer Vilmos, de huidige wereldkampioen.