Sunshine Tour komt met een verklaring...
Persbericht - Sunshine Tour
09/03/2021 21:55
18/03/2023 00:19
6 min
Sunshine Tour - Moises Basallote

Sunshine Tour komt met een verklaring...

In onze tweede week van de wedstrijd kwamen we de gruwelijke en pijnlijke uitbraak van EHV-1 in Valencia tegen, waarvan we allemaal moeten leren. Toegevoegd aan het feit dat het beheer van de uitbraak naar onze mening twijfelachtig was, is de toename van video's en foto's met zeer trieste beelden van lijdende paarden, wat heeft bijgedragen aan het creëren van een klimaat van nervositeit en bezorgdheid onder ruiters en eigenaren dat al erg moeilijk te controleren was.

Verdergaand met een chronologisch verslag, en al in onze vierde wedstrijdweek, publiceert de FEI op maandag 1 maart om 22:41 uur via een persbericht de annulering van alle Europese competities, behalve de Tours die al plaatsvinden, om een bubble, waardoor de mogelijkheid wordt gesloten om nieuwe paarden in de faciliteiten te accepteren. Op dat moment hebben we ongeveer 100 paarden onderweg om deel te nemen aan de CHS en we staan ​​erop dat deze ruiters naar huis terugkeren omdat ze het wedstrijdterrein niet kunnen betreden, maar sommigen komen liever omdat ze al minder dan een dag van hier zijn.

Zo arriveren ongeveer 45 paarden in het isolatiegebied, dat zich op 2 kilometer van de omheining bevindt. De FEI vraagt ​​vervolgens dat ze zonder verdere uitleg terugkeren en dat de verklaring die op maandagavond is gepubliceerd met terugwerkende kracht vanaf zondag moet worden vervuld, zonder rekening te houden met het feit dat die paarden net een meerdaagse reis achter de rug hadden.

Op donderdag 4 maart begint de merrie Agnetha Z, die sinds 26 februari vanwege koorts in isolatie stond en met een negatief PCR-resultaat, milde neurologische symptomen te krijgen die bij ons bekend gemaakt werden via een telefoontje van haar eigenaar. Op dat moment wordt de merrie verzorgd, wordt een intensive care unit gemonteerd in een van de isolatieboxen om een ​​mogelijke evolutie van de vermeende EHV-1 ziekte te voorkomen en wordt er opnieuw bloed afgenomen, dat naar een officieel laboratorium van de Complutense wordt gestuurd. Universiteit van Madrid, die ook werd aangemeld met een negatief resultaat voor deze ziekte.

Diezelfde middag roept de RFHE ons op voor een spoedvergadering met enkele leden van de FEI, RFHE en het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Bijeenkomst die wordt gehouden zonder nog het tweede resultaat te hebben van de monsters die zijn verkregen voor de PCR van de merrie Agnetha Z. Dat wil zeggen, zonder een bevestigd positief geval te hebben in onze faciliteiten met 1.500 paarden en alleen Agnetha Z met milde symptomen van ataxie.

Na een uitgebreid debat, en na beoordeling van de situatie door alle partijen, wordt door de FEI besloten dat ze alleen tot zondag 7 maart mag doorgaan met de viering van de wedstrijd en onze laatste drie weken van csi4 * af te gelasten. Op dat moment wordt ons gevraagd ervoor te zorgen dat de vrachtwagens verspringend kunnen vertrekken en er samen met het ministerie voor te zorgen dat ze met de TRACES kunnen reizen en incidenten kunnen vermijden met een enorme uitgang die Europa zou kunnen doen instorten. Uiteraard werken we te allen tijde samen met zowel de dierenartsen als met het Ministerie en de FEI in alle informatie en documenten die van ons verlangd worden.

De volgende dag kregen we 's ochtends een telefoontje van de Veterinary Service Manager, die ons vertelde dat er nog een paard was zonder koorts (37,8 graden), maar met een lichte onregelmatigheid in de achterhand na controle bij de veterinaire behandelkliniek.

Volgens de criteria van deze dierenartsen, aangezien ze geen duidelijke neurologische symptomen vertonen, maar wanneer we ons in een situatie van overmatige gevoeligheid bevinden, wordt besloten haar onder observatie te plaatsen in de isolatieboxen.

In deze situatie werd ik diezelfde dag, vrijdag 5 maart, opgeroepen voor een nieuwe vergadering waarin de FEI, de RFHE en de OC vertegenwoordigd waren.

Ze brengen ons op de hoogte van de beslissing van de FEI om de laatste twee dagen van de wedstrijd te annuleren, maar met het idee om de renners de volgende dag, 6 maart om 6 uur 's morgens, op de hoogte te brengen. Onze mening was om door te gaan, zoals we de dag ervoor hadden afgesproken, en dat de wedstrijd op zondag zou eindigen, aangezien het idee was om een ​​ordelijke start te hebben en er was niets veranderd. Bovendien leek het ons weinig eerlijk voor de renners om hen de volgende dag op de hoogte te brengen van de annulering van de wedstrijd als de uiteindelijke beslissing onwrikbaar was.

Tijdens de vergadering werden we op de hoogte gebracht van het tweede negatieve resultaat van de monsters die door de merrie Agnetha Z naar de Complutense Universiteit van Madrid waren gestuurd, dat we onmiddellijk aan de deelnemers aan de videoconferentie hebben meegedeeld, met het verzoek aan de FEI om hen dit resultaat te sturen en aangaven dat zij zouden overleggen met hun technici en wij zouden de vergadering later hervatten. Voordat we de videoconferentie stopten, verklaarden we dat we, naar onze mening met twee negatieve en geen positieve resultaten, in een beter scenario verkeerden dan de vorige dag en dat de annulering daarom niet gerechtvaardigd zou zijn.

Hierna werd dit gesprek op geen enkel moment hervat en hoorden we alleen dat de wedstrijd onmiddellijk werd afgelast via een persbericht van de FEI-communicatieafdeling dat openbaar werd gemaakt.

Omdat de verklaring zo krachtig was over de onmiddellijke annulering van het evenement, begrepen we dat de functie van de wedstrijdofficials op dat moment was geëindigd. Bij beëindiging van de FEI-jurisdictie hebben we volgens dezelfde verklaring contact opgenomen met de gezondheidsautoriteit om twee dierenartsen te machtigen om de verplichte diergezondheidscertificaten te ondertekenen om de Traces uit te voeren.

Eindelijk hebben we vandaag door de gezondheidsautoriteit van de Junta de Andalucía vernomen dat de monsters die naar het officiële laboratorium van Algete zijn gestuurd, negatief waren voor de EHV-1- en EHV-4-test, en dat daarom geen van de twee merries heeft geleden aan de ziekte en we bevestigen dat bij de Montenmedio-faciliteiten dit virus op geen enkel moment is gedetecteerd.

Ondanks al het bovenstaande moeten we concluderen dat er aanzienlijke schade is toegebracht, niet alleen voor ons maar voor iedereen die deelneemt aan deze wedstrijd, voornamelijk ruiters en eigenaren:

-Deze annulering heeft ervoor gezorgd dat ruiters hun illusies en dromen niet konden waarmaken, daarom wonen ze elk jaar de SUNSHINE TOUR-afspraak bij, zonder dat ze ervoor kunnen kiezen om hun paarden in zo'n belangrijk sportjaar te classificeren, aangezien ze de Olympische Spelen zullen vieren en het EK en dat er niet veel kansen zijn geweest om deel te nemen.

-Een aanzienlijk aantal LR-evenementen is ook geannuleerd, met als gevolg economische en sportieve schade voor ruiters.

-De sportplanning die de coaches voorzien voor een jaar zoals het huidige is plotseling verbroken.

-De mogelijke markt voor het kopen en verkopen van paarden is ook beïnvloed door de annulering van de wedstrijden, wat de situatie verergerde waarin dit al te wijten was aan COVID-19.

We hebben geen andere keuze dan door te gaan met vechten en we hopen dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt met uw onvoorwaardelijke steun. We wachten op je in oktober.

In beeld

Recent nieuws van deze redactie

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap