Promo artikel
10/11/2007 18:15
18/03/2023 03:57
5 min

Rijtuignieuws op Paard & Koets

Van 16 t/m 18 november staan de Brabanthallen in Den Bosch in het teken van de paardensport, en in het bijzonder van de mensport.

Aanstaande vrijdag opent Paard & Koets voor de 26e keer haar deuren.

Ook dit jaar brengen de op Paard & Koets aanwezige rijtuigbouwers en ?importeurs weer een aantal primeurs.


Zo heeft rijtuigbouwer Hans van der Mee een tweewieler ontwikkelt die bruikbaar is voor zowel enkel- als tweespan en voorzien is van een verende lamoen en boom.
Het gebruikelijke nadeel van tweewielers, het schokken, is daarmee geheel verholpen.
In dezelfde stand is een nieuwe gestroomlijnde marathonwagen te zien, de ´Black Iris´. Deze wordt op maat en naar individuele wensen gebouwd, en is verkrijgbaar in enkel-, twee- en vierspanuitvoering.

In de stand van Stalhouderij ´t Woud zijn diverse nieuwe modellen te vinden.
Zo is hier onder meer een nieuwe lichtgewicht pony-enkelspanwagen te zien, de Single Sport. Deze is uitgerust met hydraulische molenrem en stuurvertraging. Hetzelfde type is er ook voor tweespan, de Double Sport.

Clever Carriages heeft een geheel nieuwe lijn ontwikkelt.
Het herkenbare ronde front van de Clever-wagens heeft een kleine metamorfose ondergaan. De nieuwe modellen zijn uitgevoerd met een vernieuwd en fris lijnenspel. Ook is er gedacht aan een tweetal praktische opbergvakjes binnen handbereik van zowel de sportieve als ook de recreatieve menner.
Op de Clever-stand vindt u zestien uiteenlopende modellen marathon- en recreatiewagens. Met gepaste trots presenteert Clever zes nieuwe modellen, waaronder drie wedstrijdwagens: de robuuste Rin 300, de Silva enkelspan en de Fox II Sport in tweespan uitvoering. De Fox II Sport is tevens leverbaar als enkelspanwagen. Naast de wedstrijdwagens zijn de volgende nieuwe modellen te bewonderen: de Pony Spider-presentatiewagen en de Sauria voor zowel sport als recreatie in tweespan-uitvoering en last but not least de Mini Felix. Deze menwagen biedt voor zowel de volwassen als de jeugdige menner de passende oplossing om sportief te mennen met de mini-shetlander en shetlander.

Met de Rin richt Clever zich op de zelfbewuste en ervaren klasse 3 en 4 rijders. Deze wagen is leverbaar in drie uitvoeringen. Op de stand vindt u de Rin 300 voor tweespan Cobmaat. De Rin is ook leverbaar voor tweespan pony (Rin 250) en voor tweespan Paard (Rin 350)

Van Schie Mensport uit Zwaanshoek toont de complete lijn Cavalier wagens.
Van de Cavalier MT 2 zijn er nu ook modellen voor de hobbymatige (wedstrijd-)rijder. De Cavalier MT 2 is leverbaar van Shetlander- tot en met grote paarden maat.
De modellen worden getoond met normale bok en dubbele bok met doorloop. Het gangbare woord van seniorenwagen niet van toepassing omdat het een sportieve eigentijdse wagen betreft die een moderne uitstraling heeft met alle mogelijke comfort.
Daarnaast toont Cavalier een nieuw model enkelspan wedstrijdwagen die uitblinkt door stabiliteit en zeer goede rij-eigenschappen. Bij deze wagen is er veel aandacht geschonken aan de ruimte voor de groom, zodat deze de wagen eenvoudig stabiel kan houden.

De aluminium koets van rijtuigbouwer de Laat heeft een aantal aanpassingen ondergaan.
Hij wordt uitgevoerd met een remsysteem met open remschijven en met een remtang met 4 zuigers. Voordelen van een open remschijf zijn dat ze lichter zijn en dat vuil goed afgevoerd wordt (geen aanlopende remmen). Ook oververhitte remschijven behoren tot de voltooid verleden tijd met dit systeem. De remtang met 4 zuigers (remtangen van een motor) zorgen voor meer remdruk. Deze remtangen zijn in aluminium uitgevoerd en zullen ook niet vast gaan zitten aangezien ze roestvrij zijn.
Op de koets zelf is meer gatenplaat toegepast om de koets lichter en daardoor mooier te doen ogen. Deze is bovendien te bestellen in gedurfde kleurcombinaties.
Dé oplossing voor de wedstrijdrijder is de marathonwagen van de Laat, die in een handomdraai opgebouwd kan worden naar een recreatiewagen.
Deze enkelspan wagen heeft stuurvertraging en in- en uitschuifbare burry, en heeft een gewicht van slechts 175 kg. Geheel nieuw is de in hoogte verstelbare bokzit.
De bokzit kan 10 cm in hoogte versteld worden maar ook naar voor en naar achter.
De bokzit kan in zijn geheel verwijderd worden en vervangen worden door een 2-zits bank die ook in hoogte versteld kan worden waardoor een geheel andere koets ontstaat.
Tevens kunnen aan de achterzijde afneembare rugleuningen gemonteerd worden.

HCA heeft een nieuw model huifbed op de markt gebracht. Het model kent een zodanig vernieuwde constructie, dat gesproken kan worden van een revolutionaire verbetering. Belangrijkste voordeel van dit huifbed is de paard- en koetsiersvriendelijkheid.
De modellen die nu gebruikt worden zijn zeer belastend voor de paarden, moeizaam te besturen en kennen beperkingen in het comfort voor de cliënten. De nieuwe constructie ondervangt deze nadelen. Testen op verschillende maneges wijzen uit dat het nieuwe huifbed veel vriendelijker is voor paarden, veiliger en wendbaarder is en veel prettiger ligt voor de cliënten.
De paarden lopen los onder de constructie, zonder de belemmeringen van tuigage voor cliënt en paard. Met borst en schouder duwen zij de constructie voort. In geval van nood kan de koetsier vanaf de ?bok´ de paarden onmiddellijk loskoppelen. Voor het besturingsgemak zijn draaipunt en gewicht naar achter verlegd. De gangbare kleine wieltjes aan de voorzijde, die het wenden voor de paarden zo bemoeilijkten, zijn vervallen. Het bed zelf is vervaardigd van een gemakkelijk te reinigen kunststof en aan de voorzijde voorzien van een doorzichtige strook, zodat de koetsier het gedrag van zijn paarden goed in de gaten kan houden. Een kleurige flexibele overkapping schermt de cliënt af van invallende zonneschijn en zorgt voor rust. De wagen is bovendien zeer toegankelijk voor begeleiders. Pluspunt is ook dat het bed zodanig verstelbaar is dat het optimaal kan worden afgestemd op de bouw van de paarden, de koetsier en de individuele cliënt.

TESTMIDDAG RIJTUIGEN
Met wagens van Clever Carriages, Cavalier (van Schie) en Kühnle kan op vrijdagmiddag worden gereden. Test zelf of de rijtuigen aan uw verwachtingen voldoen.
Van 15 tot 16 uur staan de aanspanningen van Cavalier en Kühnle voor u klaar, tussen 16 en 17 uur staan de wagens van Clever geheel tot uw beschikking.



Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap