Rob Tijskens
18/08/2024 18:20
2 min
paardenfotograaf.be

Onze Belgische ruiters blijven voor mooie prestaties zorgen in de Grote Prijzen van de Longines Global Champions Tour 2024! In de Britse hoofdstad London was men vanmiddag toe aan de 12de LGCT Grand Prix van het seizoen en 2 landgenoten in de top 5 van het klassement werd het opnieuw een topnamiddag voor onze nationale driekleur.

Een totaal van 38 combinaties hadden zich gisteren tijdens de tweede ronde van de Global Champions League weten te kwalificeren voor deze Grand Prix en daarin wisten er zonet 7 de basisomloop van pistebouwer Uliano Vezzani en zijn team zonder kleerscheuren door te komen. Een van hen was onze landgenoot Pieter Devos en zijn inmiddels 17-jarige Kannan-merrie Toupie de la Roque. Het succesvolle kwam in die barrage als 4de combinatie opnieuw in de ring en slaagden er ook ditmaal in om voor een foutloze ronde te zorgen. Ze stopten daarbij de klok in 38.64 seconden en daarmee verzekerden ze zich van de 3de plaats in het klassement.

Maar ook Wilm Vermeir en zijn 16-jarige BWP-ruin Iq van het Steentje (Toulon) behoorden tot het groepje dat een gooi mocht doen naar de overwining. Ze wisten het zelfs in 37.23 seconden nog sneller te doen dan Devos en Toupie de la Roque, maar door een springfoutje op de insprong van de dubbelsprong moesten ze uiteindelijk vrede nemen met de 5de plaats in het klassement.

Het talrijk opgekomen publiek kreeg een gedroomde winnaar, want het was de Britse ruiter Harry Charles die met de overwinning aan de haal ging. Als allerlaatste combinatie aan de start stuurde hij zijn 11-jarige BWP’er Sherlock (Bisquet Balou C van de Mispelaere) van fokker Gustaaf Quintelier naar de meet in 36.68 seconden en daarmee wist hij de winst dus in eigen land te houden!

Charles verwees met deze prestatie de Duitser Christian Kukuk zo nog naar de 2de plaats in het klassement. De kersverse Olympische Kampioen leek met zijn 10-jarige merrie Just Be Gentle (Tyson) op weg naar de overwinning na een finishtijd van 36.92 seconden, maar na de ronde van Charles moest hij dus genoegen nemen met de eerste ereplaats.