Pieter Devos schittert in GP Qualifier van London
13/08/2023 09:11
13/08/2023 09:12
2 min

Op de Longines Global Champions Tour van London waren gisterenavond alle ogen gericht op de tweede en beslissende ronde van de teamcompetitie van de Global Champions League, een 1.60m rubriek tegen de klok die tevens gold als kwalificatie voor de LGCT Grand Prix van vanmiddag. Onze landgenoot Pieter Devos wist daarin opnieuw voor een sterke prestatie te zorgen met zijn 16-jarige vosmerrie Mom’s Toupie de la Roque (Kannan), met wie hij dit seizoen al voor heel wat mooie resultaten wist te zorgen. Devos wist een vlekkeloze prestatie af te leveren en met een finishtijd van 67.74 seconden verzekerde hij zich van de 4de plaats in het klassement.

De overwinning was voor de Oostenrijker Max Kühner, die 2 weken geleden nog de CSI5* GP van  Dinard wist te winnen. Kühner had ditmaal de 12-jarige ruin Up Too Jacco Blue (Chacco Blue) onder het zadel en met een tijd van 65.10 seconden had hij bijna 2 volle seconden voorsprong op de concurrentie.

Plaats 2 was weggelegd voor de Fransman Kevin Staut en dit met de 10-jarige merrie Dialou Blue PS  (Diarado’s Boy). Staut deed een goede poging met het oog op de overwinning in dit individuele klassement, maar met een tijd van 66.96 seconden moest hij wel duidelijk zijn meerdere erkennen in de prestatie van Kühner. De Duitser Christian Ahlmann volgde na Staut op de 3de plaats in het klassement. Hij zat in het zadel van de 11-jarige BWP-ruin Mandato van de Neerheide (Emerald van ’t Ruytershof) van fokker Eric Van Giel met wie hij de klok wist te stoppen in 67.19 seconden.

Naast Pieter Devos wisten ook zowel Gilles Thomas als Olivier Philippaerts zich in de prijzen te springen. Thomas werd 7de met zijn merrie Luna van het Dennehof (Prince van de Wolfsakker) en voor Olivier Philippaerts was er een 11de plaats weggelegd met H&M Miro (Diamant de Semilly). Beiden wisten eveneens voor een foutloze ronde te zorgen.

Teamklassement

Het teamklassement werd gewonnen door de Stockholm Hearts, waar naast Olivier Philippaerts ook de Zweedse ruiter Peder Fredricson deel uitmaakte van het team. Fredricson wist met zijn 17-jarige schimmel Catch Me Not S (Cardento VDL) in 65.05 seconden de snelste tijd neer te zetten, maar kreeg onderweg af te rekenen met een springfout. Zo kwamen de Stockholm Hearts aan een teamtotaal van 4 strafpunten en dit in een tijd van 139.47 seconden.

De 2de plaats ging naar Madrid In Motion van de Nederlander Maikel van der Vleuten met zijn Beauville Z N.O.P. (Bustique) en de Ier Mark McAuley met GRS Lady Amaro (Amaretto D’Arco). Ook zij eindigen met een teamtotaal van 4 strafpunten en dit in een tijd van 144.39 seconden.

Het Riesenbeck International van het Duitse duo Christian Kukuk met Just Be Gentle (Tyson) en Philipp Schulze Topphoff met Carla NRW (Comme Il Faut) wist de 3de plaats in de wacht te slepen. Ook hij hen stond de teller op 4 strafpunten en dit in een tijd van 144.56 seconden.