18/06/2023 20:07
19/06/2023 12:54
2 min
Longines Global Champions Tour

Ook op de Longines Global Champions Tour van Stockholm in Zweden waren ze vanmiddag toe aan het absolute klapstuk van het weekend met de befaamde LGCT Grand Prix. 37 combinaties die zich gisteren tijdens de tweede en beslissende ronde van de Global Champions League wisten te kwalificeren verschenen vanmiddag opnieuw in de ring om een gooi te doen naar de overwinning. Van die 37 combinaties wisten er 9 de basisomloop van de Italiaanse pistebouwer en zijn team foutloos af te leggen en zich zo te kwalificeren voor de barrage.

Een van die 9 was onze landgenoot Pieter Devos met zijn 16-jarige vosmerrie Mom’s Toupie de la Roque (Kannan), met wie hij vorige week nog schitterend 2de werd tijdens de LGCT Grand Prix van Cannes in Frankrijk. Devos wist het ook vandaag opnieuw foutloos te houden in de barrage en met een finishtijd van 47.41 seconden zorgde hij op de 5de plaats opnieuw voor een topklassering.

De winst tijdens deze 7de LGCT GP van het seizoen ging naar de Zwitserse ruiter Henrik Von Eckerman met zijn 13-jarige BWP-ruin King Edward (Edward) van fokker Wim Impens De huidige nummer 1 van de wereld verscheen als allerlaatste combinatie aan de start en met een foutloze ronde in 46.17 seconden zorgde hij dus voor een droomscenario voor het Zweedse publiek.

Hij verwees met deze prestatie nipt de Ier Shane Breen naar de 2de plaats in het klassement. Die leek met de 11-jarige merrie Haya (Mylord Carthago) op weg naar de overwinning na een finishtijd van 46.23 seconden, maar na de ronde van Von Eckermann moest hij dus vrede nemen met de eerste ereplaats. De Duitser Marcus Ehning was de 3de die hier het podium wist te halen. Hij zadelde voor deze GP de 12-jarige hengst Stargold (Stakkato Gold) die hij naar de meet wist te loodsen in 46.33 seconden.

Verder wist ook Gregory Wathelet zich te kwalificeren voor de barrage met zijn 15-jarige schimmelhengst Nevados S (Calvados Z). Hij kreeg onderweg af te rekenen met enkele springfouten en werd daarmee uiteindelijk 9de.