Pieter Devos 4de in de LGCT Super Grand Prix !
19/11/2022 23:12
2 min

Met de LGCT Super Grand Prix waren we vanavond op de Prague Playoffs in Tsjechië toegekomen aan de absolute ontknoping van het Longines Global Champions Tour seizoen. 13 winnaars van verschillende LGCT grote prijzen eerder op het seizoen streden er over twee omlopen voor een prijzenpot van maar liefst 1.250.000 euro.

Voor ons land wist Pieter Devos zich te kwalificeren voor deze LGCT Super Grand Prix. Hij won in London de LGCT GP met zijn 15-jarige vosmerrie Mom’s Toupie de la Roque en ook vandaag deed hij beroep op de Kannan-dochter. Tijdens de eerste ronde wisten 4 van de 13 combinaties de zware basisomloop van de Italiaanse pistebouwer Uliano Vezzani en zijn team foutloos af te leggen en Pieter Devos en Mom’s Toupie de la Roque waren een van hen. Ze wisten daarbij ook nog eens de snelste tijd neer te zetten waardoor ze in de tweede en beslissende ronde als allerlaatste opnieuw van start mochten gaan.

In die beslissende ronde gingen heel wat combinaties in de fout, maar onze landgenoot had natuurlijk alles zelf in handen. Als laatste combinatie startte hij meteen verschroeiend aan zijn ronde en hij slaagde hij er ook in om in 64.15 seconden de snelste tijd op het scorebord te brengen. Helaas voor Devos kreeg Mom’s Toupie de la Roque een achterbeenfout op de plank van hindernis 4 waardoor hij uiteindelijk net naast het podium op de 4de plaats eindigde.

De overwinning ging zo naar de Duitser Daniel Deusser met zijn 14-jarige voshengst Scuderia 1918 Tobago Z (Tangelo van de Zuuthoeve). Deusser was net voor Devos in de ring verschenen en had op dat moment de leiding genomen met een foutloze ronde in 65.22 seconden.

En ook de 2de plaats ging naar Duitsland dankzij amazone Katrin Eckermann met haar 9-jarige vosmerrie Cala Mandia (Capistrano 2). De winnares van de LGCT GP in Miami verscheen als eerste van de 4 foutloze combinaties opnieuw in de ring en wist daarin die prestatie nog eens te herhalen. Ze klokte af in 66.47 seconden en legde zo de druk bij de andere combinaties.

De 3de plaats was weggelegd voor de Amerikaanse ruiter McLain Ward met zijn inmiddels 16-jarige topmerrie HH Azur (Thunder van de Zuuthoeve). Ward liet in beide rondes alle balken netjes in de lepels, maar kreeg in de eerste ronde 1 strafpuntje aangerekend voor het overschrijden van de toegestane tijd.