Koen Cromheeke
23/03/2004 21:21
4 min
paardenfotograaf.be

Overrompeling voor hengstenpresentatie Haras de la Vie

The Ranch in Aalter barstte op vrijdag 19 maart uit de voegen voor de hengstenpresentatie van Haras de la Vie. Het publiek stond rijen dik om een glimp op te vangen van de hengsten van Magic Stables en Eurocommerce. En ook naar het optreden van Edward Gal werd reikhalzend uitgekeken.

Edward Gal is ongetwijfeld één van ´s werelds beste dressuurruiters. In de Ranch presenteerde Gal ondermeer Turbo Magic (Cabochon x Cocktail x KaisersternXX) en Magic Rodrigo (Indorado x Stuyvesant XX x Farn) onder het zadel. Met Turbo Magic gaf Gal trouwens ook een, weliswaar korte, maar felgesmaakte clinic afgerond door een Kür op muziek. Beide hengsten imponeerden door hun présence, uitstraling en tact.
Naast de al eerder genoemde hengsten werd ook Magic Ronaldo (Rubinstein x Ramino x Wetmeister) aan de hand voorgesteld.

Van Eurocommerce kreeg het publiek de hengsten Tampa (Contender x Corofino I), Rome (Glorieux x Grunstein), New Jersey (Cascavelle x Accord II), Caresino (Caretino x Tin Rocco), Washington (Carpaccio x Cassini I), Napels (Carthago x Almé) en Berlin (Cassini x Caretino) te zien.
De nog jonge Tampa werd door stalruiter Tom Brinkman onder het zadel voorgesteld, net als Caresino. Wim Schröder zadelde New Jersey en Washington. Stuk voor stuk bijzonder fijne sportpaarden die opvielen door hun lossigheid door het lichaam en de fraaie ?ronde´ manier van galopperen. Vooral de hengsten Berlin en Washington imponeerden als vaderdier. Jammer was het ontbreken van Vancouver (Le Tôt de Semilly x Fangio x Vertublue) die zijn 30-dagen test aan het doen is. Berlin voorstellen hoeft nog nauwelijks, maar ook de hengst Washington is er eentje om in de gaten te houden. De hengst sprong met afdruk en een uitstekende voorbeentechniek. Eigenschappen die hem eerder ook al uitstekende quoteringen opleverden in de Nederlandse hengstencompetitie.

Het was een wervelende show vol afwisseling, maar met één ontegensprekelijk gemeenschappelijk kenmerk nl topkwaliteit.


Meer inzicht krijgen in bloedlijnen

Een dertigtal fokkers uit Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen woonde op 20 maart het seminarie over ´Bloedlijnen in de fokkerij van sportpaarden´ bij. Het seminarie werd georganiseerd door het Haras de la Vie dat daarvoor met Henk Dikkers, Gerrit Van Heijst en Jac Remijnse drie autoriteiten uitgenodigd had.
´Een seminarie als dit wordt normaal over vier tot vijf dagen gespreid´, zegt Remijnse, ´we hebben ons dus moeten beperken tot de essentie.´
Maar precies die essentie was voor de deelnemers na afloop meer dan duidelijk. ,,Voor inzicht in de opbouw van bloedlijnen zijn minimaal vijf tot zes generaties nodig´, zegt Van Heijst. ´Bij de keuze van een hengst en de beoordeling van een merrie zijn de grootouders cruciaal, kennis van de eigenschappen van die paarden is van groot belang. Een hengst en een merrie geven elk de helft van hun genetisch potentieel door aan het toekomstig veulen, maar welke helft of welke genetische eigenschappen ze wel en welke weer niet zullen doorgeven weet je nooit zeker. Maar al die genetische eigenschappen zijn wel terug te vinden bij de grootouders van het toekomstig veulen.´
Veel fokkers staren zich ook blind op het exterieur. ´Terwijl we weten dat de erfelijksheidsfactor van exterieurkenmerken vrij groot is en dat je daar dus weinig generaties nodig hebt om één en ander bij te sturen. Wat sportaanleg betreft ligt dat anders.´
De sprekers gaven een overzicht van de belangrijkste Europese fokkerijen en de hengsten die aan de basis van die fokkerijen liggen. Het gaat zonder uitzondering over volbloeden. Maar nog belangrijker zijn de merrielijnen die aan de basis liggen van een fokkerij. ´Het belang van de merrielijnen wordt nog altijd onderschat´, zegt Remijnse. ´Wie hard selecteert komt sneller vooruit. Bij strenge selectie komen ook merrielijnen bovendrijven die mede een gevolg zijn van de aaneenschakeling van bepaalde hengsten die zo een grote invloed krijgen. De hengsten die de grootste invloed krijgen zijn meestal afkomstig uit de betere merrielijnen´. Eén en ander werd op het seminarie verduidelijkt met voor zich sprekende voorbeelden. Voor Remijnse is het zaak gewenste eigenschappen via bepaalde merrielijnen te verankeren in het gewenste eindproduct. ,,Bepaalde eigenschappen kun je via de keuze van de hengst aan vaders- en moederszijde verankeren in de bloedlijn van het gewenste veulen. De kans dat precies die eigenschappen dan terugkeren in het eindproduct wordt bij deze vorm van lijnenteelt dan uiteraard groter´´.
Bijzonder verhelderend was de uiteenzetting van Henk Dikkers over de volbloedfokkerij die aan de basis van zowat alle stamboeken ligt. Ook hier doorspekte Dikkers zijn betoog met duidelijke voorbeelden.

De aanwezigen mochten tussendoor uiteraard ook hun vragen afvuren op het panel. Daarbij kwam ook de nood aan een betere begeleiding en duidelijker informatie naar voor. ´Dit initiatief zou eigenlijk door het stamboek moeten genomen worden´, merkte één van de aanwezigen op. Het Haras de la Vie van Eric Goossens en Luk Van Puymbroeck wil het alvast niet bij dit ene seminarie laten. ´Indien er voldoende interesse is willen we dit soort initiatieven herhalen, daarbij zouden we dan kunnen werken rond bepaalde specifieke thema´s.´

Voor meer info: www.harasdelavie.be

Recent nieuws van deze redactie

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Voorbije evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Laatste Haverklap