Stephex Horse Trucks

Van den Bulck Peter
08/08/2008 08:20
18/03/2023 07:31
4 min
paardenfotograaf.be

Olympisch nieuws van Hong Kong

Secretaris-generaal van de KBRSF en delegatieleider van het Belgisch ruitersport team stuurt vanuit Hong Kong dagelijks nieuws...

Op woensdag 6 augustus werden de activiteiten in de Olympic Equestrian Venue te Hong beperkt wegens typhoon alarm. Om 5u45 ´s ochtend werd Typhoon Signal 8 (op een schaal van 10) afgekondigd waardoor het openbare leven in Hong Kong volledig werd stilgelegd. Zware neerslag en hevige winden zorgden ervoor dat de paarden tijdens de dag slechts zeer beperkt konden worden getraind. In Schiphol werden 15 paarden met bestemming Hong Kong terug uitgeladen wegens onzekerheid over de kwaliteit van de vlucht en de aankomstmogelijkheden. Het scheelde immers geen haar of deze vlucht, zonder paarden evenwel, diende te worden afgeleid naar een veiliger luchthaven. Gelukkig werd het laatste Belgische paard reeds zondag Hong Kong binnen gevolgen.
Omstreeks 18u werd het typhoon alarm verlaagd naar 3 waardoor de voorziene springrepetitie op de hoofdpiste met kunstlicht voor de eventingpaarden zoals voorzien kon doorgaan. Dit belette echter niet dat paarden, ruiters, grooms en officials regelmatig vergast werden op een warme tropische douche.

Ondertussen stellen paarden en ruiters het goed. Ook Cumano heeft ondertussen kennis gemaakt met onze eventingpaarden Gazelle de la Brasserie en Bold Action en geniet duidelijk van zijn ruime stal met airco. De Belgische delegatie werd eveneens officieel ontvangen door de burgemeester van het Olympische Dorp van Hong Kong. Tijdens een traditionele theeceremonie werd de delegatie gepolst naar de bevindingen over het Olympisch Dorp.

Karin Donckers (foto links) die aan haar 4 Spelen begint was enthousiast ´van alle dorpen die ik heb meegemaakt is dit veruit het beste´.

Donderdag mochten de ruiters voor het eerst het parkoers van de cross country verkennen.
Over dit parkoers was gisteren reeds heel wat te doen geweest aangezien deze korter bleek te zijn dan normaal voor Olympische Spelen. Gezien de specifieke klimatologische omstandigheden heeft het organisatiecomité immers gekozen voor een cross van 8 minuten in plaats van de gebruikelijke 10 minuten. Het aantal hindernissen is echter ongewijzigd gebleven zodat er in totaal 39 sprongen moeten genomen worden.

Na de verkenning van vandaag konden we volgende commentaren bij onze ruiters noteren:
´Volgens mij zal de cross doorslaggevend zijn´ aldus Karin Donckers. ´Gezien het aantal hindernissen op dit bochtige en heuvelachtige terrein, zal de tijd scherprechter spelen. Je hebt bijgevolg een handig paard nodig en ik ben dan ook blij dat ik dit met Gazelle kan doen.´

Joris Vanspringel (foto rechts) heeft lof over voor de parkoersbouwer. ´Een heel mooie cross met enkele dikke combinatiesprongen. Bold Action moet dit kunnen maar de tijd zal bepalend zijn. De hindernissen volgen elkaar snel op zodat we bijzondere aandacht moeten besteden om Bold in het juiste ritme te krijgen´.
Beide ruiters zijn het erover eens dat men over een fit paard moet beschikken. Na een vriendelijk eerste deel moeten halverwege enkele zware inspanningen geleverd worden en zal de conditie van het paard bepalend zijn over hoe men de finish bereikt.
´Ik ben blij dat onze paarden met het eerste vliegtuig naar Hong Kong zijn kunnen komen zodat we meer tijd hebben gehad om de paarden op deze omstandigheden voor te bereiden.´ aldus Karin Donckers.

Voor de dressuurproef hebben beide ruiters alle vertrouwen. ´Bold was tijdens de training nogal kijkerig maar voelde zeer goed aan, zelfs veel beter dan vorig jaar.´ aldus Joris. Karin van haar kant ziet het helemaal zitten. ´Ik heb me heel goed kunnen voorbereiden en heb weer heel wat ervaring bij. Ik ben veel rustiger omdat ik het gevoelen heb alles onder controle te hebben´.

Vandaag staat de keuring van de paarden op het programma. De loting bepaalde dat België als 9e land de paarden mag laten voordraven. Deze volgorde zal ook gelden voor de startplaatsen voor dressuur en cross maar we zullen pas nadat de landenteams hun keuze gemaakt hebben, weten wat dit concreet betekent voor de startplaatsen van Joris en Karin.

Ondertussen is ook het laatste Olympische paard in de stallen aangekomen. Het is er wel vrij druk want ook de andere disciplines (dressuur en springen) zijn volop aan de voorbereidingen begonnen. Onze wereldkampioen Cumano laat het alleszins niet aan zijn hart komen en wordt door verzorger Maarten Roels danig in de watten gelegd.

bron kbrsf

Recent nieuws van deze redactie

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap