27/08/2023 17:18
27/08/2023 17:31
2 min

Olivier Philippaerts 3de in de CSIO5* GP van Brussel!

De Brussels Stephex Masters 2023 kregen vanmiddag hun ontknoping met de befaamde CSIO5* Rolex Grand Prix. Het verloop van dit absolute hoogtepunt zag er in tegenstelling tot de voorgaande jaren net iets anders uit. Daar we in het verleden enkel de foutloze combinaties terugzagen in de barrage werd er dit jaar gekozen voor een formule waarbij de beste 12 combinaties uit de eerste ronde zich wisten te kwalificeren voor een tweede en beslissende ronde.

Het moment uit die eerste ronde was ongetwijfeld de rit van onze landgenoot Olivier Philippaerts met zijn 17-jarige schimmelmerrie H&M Legend Of Love (Landzauber). Philippaerts en H&M Legend Of Love sprongen een sterke ronde, maar kregen helaas een springfout op de bruine oxer na de driesprong waardoor er 4 strafpunten werden aangerekend. Kort daarna viel echter te horen dat de balk op die hindernis 9 gevallen was ten gevolge van een wegvliegend hoefijzer van H&M Legend Of Love waardoor de jury op haar beslissing diende terug te komen. De 4 strafpunten werden geschrapt en Philippaerts en H&M Legend Of Love waren zo een van de 10 combinaties die foutloos wisten te blijven in de basisomloop van de Franse pistebouwer Grégory Bodo en zijn team.

In die tweede en beslissende ronde mochten zij als 8ste combinatie opnieuw in de ring verschijnen en waren zij erop gebrand om vol voor de overwinning te gaan. Ze kregen echter al meteen een springfout op hindernis 2, maar Philippaerts en zijn topmerrie bleven er vol voor gaan. Ze kwamen aan de finish met een totaal van 4 strafpunten en met een finishtijd van 40.63 seconden verzekerden ze zich uiteindelijk van de 3de plaats in het klassement.

De overwinning in deze CSIO5* Rolex Grand Prix ging naar de Britse ruiter Ben Maher die met een ultieme ronde de concurrentie omver wist te blazen. Als 5de combinatie aan de start snelde hij met zijn 10-jarige merrie Dallas Vegas Batilly (Cap Kennedy) naar de meet in 39.93 seconden en daarmee wisten zij als enige combinatie de klok onder de 40 seconden te houden.

Verder wist ook de Argentijn José Maria (jr) Larocca de prestatie van Philippaerts nog te overtreffen. Hij nestelde zich met de 13-jarige ruin Finn Lente (Gaillard de la Pomme) op de 2de plaats en dit na een foutloze ronde in 41.49 seconden.

Verder was er voor ons land ook nog een 7de plaats voor Gilles Thomas met Luna van het Dennehof (Prince van de Wolfsakker), een 9de plaats voor Niels Bruynseels met Origi vd Vosberg (Echo van ’t Spieveld) en een 10de plaats voor Wilm Vermeir met Joyride S (Toulon).