Nicola Philippaerts schittert opnieuw in de Rolex Grand Prix van Aken
07/07/2024 19:17
07/07/2024 19:18
2 min

Een jaar na zijn 6de plaats heeft onze landgenoot Nicola Philippaerts zich vanmiddag opnieuw in de kijker gesprongen tijdens de Rolex Grand Prix van Jumping Aken! Traditioneel verloopt de Grote Prijs in Aken over 2 rondes met een eventuele barrage en dat was dit jaar dus ook niet anders.

De Duitse pistebouwer Frank Rothenberger had opnieuw een huzarenstukje neer gezet voor dit tweede deel van de Rolex Grand Slam en van de 40 combinaties die aan de start verschenen wisten er in de eerste ronde 9 combinaties voor een feilloze ronde te zorgen. Een van hen was dus Nicola Philippaerts met zijn 14-jarige BWP-merrie Katanga vh Dingeshof, de dochter van Cardento VDL uit de fokkerij van Jaak en Liliane Vermeulen. Zij waren zo automatisch een van de 18 combinaties die wisten door te stoten naar de tweede ronde.

Tweede ronde

Tijdens die tweede ronde verschenen de 9 combinaties met al 4 strafpunten op de teller eerst in de ring, alvorens men overging naar de 9 foutloze combinaties. Van de 18 combinaties die aan de start verschenen wisten er uiteindelijk 11 deze tweede ronde foutloos af te leggen. Maar Nicola Philippaerts hoorde daar helaas niet bij… Hij kreeg in die tweede ronde af te rekenen met een springfout op hindernis 1, waardoor zijn Grote Prijs hier eindigde. Zijn totaal van 4 strafpunten over de 2 rondes leverde hem wel nog een mooie 9de plaats op in het klassement.

4-koppige barrage

Van de 11 combinaties die foutloos bleven in de tweede ronde waren er uiteindelijk 4 bij die hier ook in de eerste ronde al in geslaagd waren. Zij mochten in een ultieme barrage gaan uitmaken wie deze Rolex Grand Prix op zijn palmares mocht schrijven. En dat werd uiteindelijk de Duitser Andre Thieme en de 14-jarige vosmerrie DSP Chakaria (Chap). Thieme wist het ook in de barrage opnieuw keurig foutloos te houden en met een chronotijd van 39.77 seconden wist hij de concurrentie te overklassen.

Zilver ging naar de Amerikaan Mclain Ward, die in de barrage de spits mocht afbijten. Ook hij bleef daarin opnieuw foutloos met zijn 11-jarige vos ruin Ilex (Baltic VDL), maar hij had er 41.02 seconden voor nodig om de eindmeet te bereiken. De Duitser Richard Vogel was de 3de man op het podium. Als laatste starter wist hij met zijn 12-jarige hengst United Touch S (Untouched) in 38.64 seconden de snelste tijd op het scorebord te brengen, maar een fout op de allerlaatste hindernis hield hem uiteindelijk van de overwinning.

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07