Stephex Horse Trucks

Van den Bulck Peter
01/10/2007 22:42
18/03/2023 06:59
4 min
paardenfotograaf.be

Nationaal ponytornooi Olmen

Olmen verdient een plaats in het geschiedenisboek van LRV...

De Netedravers uit Olmen zorgden voor een knalprestatie. Op 23 september hielden ze generale repetitie met het provinciaal ponytornooi. Een week later fungeerde de Olmense ponywerking als gastheer voor het nationaal ponytornooi.

Als het Belgisch kampioenschap Jumping niet in Lanaken had kunnen plaats vinden, dan had de LRV-vereniging op de grens waar Antwerpen bijna Limburg wordt, gerust ook nog die organisatie kunnen overnemen.

De bodem was prachtig ? op de wedstrijdterreinen wordt door het jaar gazonzaad geteeld ? de omkadering kon de vergelijking met menig internationaal concours doorstaan en het publiek vond massaal de weg naar Olmen. En alsof het zo georganiseerd was, sponsorden de weergoden een hele dag lang met stralende zonneschijn en ideale temperaturen. Het boek met de geschiedenis van LRV ligt nog te drogen bij de drukker, maar de organisatie krijgt zeker een plaatsje in de analen van de Landelijke Rijverenigingen.

Individuele dressuur

Op het gemillimeterd gazongras, zorgden de geselecteerde ponycombinaties voor mooie dressuursport. In de klasse D-Licht 1 was de zege voor Laurence Roos (foto boven) van LRV Lichtaart met de chique Derengo (v. Derby). Het was voor deze combinatie meteen de vierde overwinning van het seizoen. In Wiekevorst werd deze combinatie eerder ook al Belgisch kampioen bij de KBRSF. Stephanie Verreydt (PC Westerlo) en Jorien Livens (PC Kontich) zorgden voor een Antwerps podium.

In de klasse C-Licht 1 was de zege voor Vicky Van De Poel (foto boven) uit de ponyclub Herenthout met Verola (v. Merrie Mountie). In de klasse B-Licht 1 ging het kampioenschapslint naar Jinte Vingerhoets met Condor uit de ponyclub Herenthout.

Groepsdressuur

Bijna was de kers op de taart gezet voor de organiserende ponyclub. Het achttal van Olmen kampte mee over voor de nationale titel. De ponyclub Pulderbos en de ponyclub Bocholt vormden de concurrentie.

Na de beslissende overkamping moesten de reglementen bovengehaald worden want zowel Olmen als Pulderbos stonden ex aquo aan de leiding. Tot spijt van de thuissupporters ging de titel uiteindelijk naar de Dennenruiters uit Pulderbos die vorig jaar ook al de nationale titel pakten. Een week geleden voegden ze nog een provinciale titel aan hun palmares toe.


pulderbos


pulderbos


olmen


bocholt

Springwedstrijden

Dat wat nonkel Ludo, zo´n halfuurtje verderop niet lukte, lukte neefje Pieter Clemens (foto"s onder) wel. De dertienjarige ponyruiter uit de ponyclub Beverst won dankzij een mooie barrage de nationale titel in de klasse D-Midden.

Wie in Olmen was, moet wel onder de indruk geweest zijn van de beheersing en de uiterst korte maar toch vloeiende wendingen die Pieter uit zijn ruiterpet toverde.

Op Vincent Van de Poel en Brando na, kwam geen enkele combinatie nog in de buurt van de winnende tijd. De ruiter uit de ponyclub Kasterlee moest in de laatste lijn , net iets teveel risico nemen en zag die overmoed bestraft met een fout op de afsluitende oxer. Daarmee belandde Vincent uiteindelijk op een derde plaats want slechts één van de in totaal 11 barragekandidaten kwam nog foutloos door de barrage. Ann Sophie Ickroth en My Lady uit Essen Hoek hadden precies 5 seconden meer nodig dan het winnende duo Clemens ? Hagelkruis Jelle. Ann Sophie Ickroth heeft met My Lady duidelijk een waardige vervangster gevonden voor Kantje´s Koraal, de kampioenschapspony die ze enkele maanden geleden moest afgeven na een koliekaanval.

In de klasse C-Midden was de zege voor een overgelukkige Elke Vermeiren (foto"s onder) uit de ponyclub Meerle Meerseldreef met Ratina. Het was voor de 12-jarige elke zeker niet de eerste zege van het jaar, maar wel verruit de belangrijkste. Ratina kan in een barrage razend snel gaan en bovendien blijft de vos dan graag van het hout.

Nog twee combinaties lukten in een foutloze barrage en waren tevreden met zilver en brons. Elodie Meulemans en haar pony Coleen reden baar een tweede plaats. Nathalie Aertsen en Acrobaat zorgden voor een bronzen medaille.

De klasse B-Licht is nog zo´n ?kampioenschapsklasse´ waarbij het in de barrage razendsnel kan gaan. Met 22 kandidaten in de barrage werd het spannend. Uiteindelijk bleek Leonie Peeters (foto"s onder) uit de ponyclub Herenthout en haar pony Frits de snelste.

Zij bleef als enige onder de dertig seconden. Emely Adams (PC Heist op den Berg) kwam een seconde later aan de finish met haar Beauty . Daisy Bruyninx uit Guigoven reed met Quinta naar een derde plaats.

Op het nationaal ponytornooi worden de deelnemers, net als op alle andere ponytornooien, gejureerd op ?Stijl´. In de kampioenschapsringen, waren de overwinningen in dit onderdeel voor Sarra Van Avermaet met Billie (v. Ten Ankers Bileander) uit de ponyclub Moerzeke (BL), Alexander Matthysen uit Wuustwezel met de pony Equador (v. Vision) in de klasse C-Midden en voor het stijlrijke duo Stephanie Verreydt en Perle Fine uit de ponyclub Westerlo.


Stijl DM - Stephanie Verreydt


Stijl CM - Alexander Matthysen


Stijl BL - Sarra Van Avermaet

Maar een nationaal ponytornooi is veel meer dan dat: demonstraties, spelletjes, stoelrijden, Kür op Muziek ?

De Kür ging naar de rijvereniging Rijkevorsel, de West-Vlaamse ponyclub Anzegem won de spelletjes. Een daarmee werden meteen ook de West-Vlaamse supporters beloond die zonder twijfel de meest enthousiaste groep vormde.

Uitslagen via www.lrv.be en via www.equester.be

voor alle foto"s van het tornooi:

Nationaal: http://www.galop.be/photoshoot/2007/0709-olmen-nat

Provinciaal: http://www.galop.be/photoshoot/2007/0709-olmen-prov/

bron: lrv - foto"s: galop.be

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap