Stephex Horse Trucks

Christophe Cuypers
09/10/2007 16:16
18/03/2023 07:00
5 min
paardenfotograaf.be

Mooie sport en aangenaam vertoeven op het Nationaal Ruitertornooi in Genk

De zomer van 2007 wordt niet de mooiste in de geschiedenisboeken van het KMI. De zomer van 2007 was nat en wisselvallig..

En toch, op zondag, ? LRV-tornooidag, dankten de weergoden de vele inrichtende verenigingen (op uitzondering van het weekend van 29 juli) met een vriendelijke zon.

Alsof diezelfde weergoden de organisatorische inspanningen van een nationaal pony- of ruitertornooi kunnen inschatten, bewaarden ze hun allerbeste ?tornooiweer´ voor het laatste weekend van september en het eerste van oktober.

LRV De Lustige dravers Genk verdienden zon. Limburg is een provincie met een hart voor paarden, de Limburgse gastvrijheid straalde van het hele evenement af en de uitgestrekte terreinen in Opglabeek lenen zich uitstekend voor het jaarlijkse hoogtepunt in de werking van LRV.

Groepsdressuur

Met De Vrije Teugel uit Vorst, De Dennenruiters uit Pulderbos en Ter Duinen uit Bredene kreeg de overkamping drie ?oude bekenden´ in de ring. Drie oud-nationale kampioenen. Drie verenigingen waar het gegeven groepsdressuur, knappe individuele prestaties niet in de weg staat. Integendeel!

De overwinning ging net zoals vorig jaar naar Antwerpse provinciale kampioenen uit Pulderbos. Op woensdag was de vereniging uit de Zandhovense deelgemeente nog gastheer voor de persconferentie van Minister-President Peeters die er zijn plannen voor de Vlaamse paardensector voorstelde, vier dagen later was er sportief succes voor de Dennenruiters.

Individuele dressuur

20 combinaties kwamen aan de start van de hoogste dressuurklasse binnen LRV. De drie beste combinaties uit de voormiddagwedstrijd kampten na de middag over voor de nationale titel.

De BWP-hengst Warkant van het Gestelhof (v. Ferro) onder het zadel van Wilfried Mondelaers uit de rijvereniging Vorst startte als eerste in de overkamping van de klasse Zwaar 2. Warkant heeft in zijn achtjarige leven al heel wat overkampingen gelopen en de hengst ging met veel bravoure door de ring en zette een sterke proef neer.

Dat laatste kon zeker ook gezegd worden van Nick Van Laer en de hengst Alabastro (v. Alabaster). Alabastro is een bijzonder chique hengst die zich in de overkamping indrukwekkend goed liet zien. Met Nick Van Laer (RV Langdorp) draagt de hengst een heel getalenteerde ruiter in het zadel en dus kreeg de hij alle kansen om zijn kwaliteiten te showen. Dat er een wissel even verkeerd ging en er enkele kleine foutjes in het halthouden en de keertwendingen slopen, zullen de echte dressuurliefhebbers graag door de vingers zien. Als laatste kwam opnieuw Wilfried Mondelaers in actie, zijn zevenjarige Saros-merrie Agami van het Gestelhof liep een mooie en correcte proef, maar kon tussen het geweld van mannelijke hormonen niet optornen om aanspraak te maken op meer dan een derde plaats. Voor de eerste plaats werd het spannend, maar toen alle punten geteld waren, ging de nationale titel naar Warkant en Wilfried Mondelaers, die sowieso voor een unieke prestatie zorgde door twee paarden in de overkamping te loodsen.

Springwedstrijden

De klasse Licht kreeg twee kampioenen, André De Visscher uit Brakel raasde als een stormwind door de barrage en zette een tijd neer waar geen enkele combinatie nog aan kon. Op het terrein daarnaast ging de zege naar Bart Temmerman uit Kalken met Chanel (v. Quasimodo van de Molendreef). In de klasse Midden plaatsten zich 13 combinaties voor de beslissende barrage. Vier combinaties hielden ook in de barrage een blanco strafregister. Donaat Brondeel en de BWP-hengst Breemeersen Adorado (v. Acorado) hield de straflei schoon. Met zijn vijf lentes het jongste paard in de klasse midden. Met de nog jonge leeftijd in het achterhoofd, werden de risico"s beperkt. De nationale indoorkampioen Frederik Coninx uit Bocholt pakte opnieuw een podiumplaats met Atoronto van de Kopshoeven (v. Nonstop). Zijn Limburgse collega Dries Hendrix uit Meeuwen Gruitrode deed het een fractie sneller met zijn zesjarig Gran Corrado product Brazil Miltoo maar was nog niet snel genoeg om de nationale titel te pakken. Die eer was weggelegd voor Jasper Schepers met zijn zevenjarige Alfa van ´t Geyzeven (v. Heureka de la Loge).

De klasse Zwaar kreeg met 8 barragecombinaties een gedroomd scenario. Met vertegenwoordigers uit Antwerpen, Brabant en Limburg werd het uiterst spannend. Vooral de dubbelsprong leverde problemen op toen het snel moest gaan en de hindernissen 1.40 m.-allures aannamen.

De eerste en enige die foutloos door het parcours ging was de 18-jarige Hanne Mertens uit de bekende Mertens-stam van de rijvereniging Wuustwezel die zowel bij de paarden als bij de pony´s regelmatig uitpakken met klinkende resultaten. Met de bont gekleurde Watamin (v. Nabab De Reve-) kreeg ze in de barrage nog 8 strafpunten op het conto, maar met haar Mozart lukte het wel.

Peter Pinxten uit Overpelt kreeg met Wipper P (v. Skippy II) een fout op een rechte net voor de laatste lijn maar dat bleek voldoende voor de tweede plaats. Daarna volgde een pelotonnetje die twee afworpen lieten noteren in de barrage. Paul Scheirs was daarin sneller dan Walter Van Massenhoven, Muriel Coppin, Hanne Mertens Dirk Vinckx en Joris Aegten.

Mennen, Kür, Tuigpaarden, ?

Maar op een nationaal kampioenschap is er niet alleen springen en dressuur. Bij de tuigpaarden was de titel voor. Jozef Van Assche met Romana (v. Handro) in de fokkerijreeks, Ad Das won de sportreeks met Diona (v. Batallo). De Kür op muziek was voor Kontich. Nathalie Mingou won de militaire dressuurwedstrijd. In het mennen waren er nationale titels voor Christophe Devlieghere, Alois De Schutter, Herrman De Backer, Marc Loones, Karel De Wandel en Johan Verswalm.

Kortom heel veel paarden, mensen, het grootste ééndaags paardensportevenement in België. (bron LRV)

Klik hier voor de volledige fotoreportage

Klik hier voor alle uitslagen

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap