Vannueten Louis
28/10/2008 14:35
6 min

Manon Boszorg opnieuw Belgisch Kampioen BSFP

Zondag 26 oktober 2008 organiseerde het Belgische Stamboek v/h Friese Paard de Prijs der Kampioenen of het Belgische Kampioenschap beste Friese merrie 2008...

Dit evenement werd gehouden in het Hippisch Centrum Moervelden, Bistweg te Broechem. Deze toplocatie bood voldoende plaats voor het talrijk opgekomen publiek en gaf een goed overzicht over twee van de drie overdekte pistes. Het kampioenschap werd voorafgegaan door de dressuurwedstrijden van de Fintro Trophy die speciaal voor Friese paarden georganiseerd worden.

Om te kunnen deelnemen aan het Belgische Kampioenschap moesten de Friese merries in 2008 een eerste premie behaald hebben of een kampioenstitel op zak hebben. Tijdens deze keuring konden er Belgische Friezen worden aangewezen voor het Modelpredikaat en voor het eerst ook voor het nieuw ingevoerde Kroonpredikaat.
Dit Kroonpredikaat ligt tussen het Ster en het Modelpredikaat en is een predikaat waarbij eisen gesteld worden voor zowel exterieur als de sportaanleg van het paard. Op deze Prijs der Kampioenen was de absolute top van de Belgische merriepopulatie aanwezig.

Het kampioenschap begon met de rubriek Jeugd. Er werden drie merrieveulens en twee entermerries voorgebracht. Op kop en tevens Belgisch Jeugdkampioen 2008 Wenke van de Bist (Haitse x Teunis) van fokker en eigenaar Louis van Omen uit Broechem. Vooral haar correcte manier van bewegen gaf bij de jury de doorslag. Wenke werd vorig jaar als veulen fokdagkampioene te Kasterlee en dit jaar werd ze als enter met een eerste premie fokdagkampioene te Wachtebeke. Reserve Jeugdkampioene 2008 werd het veulen Baukje van de Heikant (Haitse x Tsjerk) van eigenaar Rik Meeus uit Arendonk, ze werd gefokt door HJ Braspenning uit Sprundel. De derde plaats was voor Betsie H. (Arjen x Jacob) van fokker en eigenaar F. Hertogh uit Essen. De vierde plaats ging naar Xantippe fan Synaeda (Gjalt x Tsjerk) van eigenaar J. Darimont uit Zoersel. Deze enter werd gefokt door A. Oosterbaan uit Tzummarum. De vijfde plaats was voor Cairanne des Prés d"Eve (Jisse x Adel) van fokker en eigenaar Luc Duran uit Ittre. Dit mooie veulen werd de fokdagkampioene van Bastonge 2008.

Na de jeugd kwam de rubriek voor drie jaar en oudere merries. Op kop de bloed mooie Manon Boszorg (Folkert x Krist) eigendom van M & P Moosen uit Hasselt. Manon werd in september fokdagkampioene te Heusden-Zolder. Ze is het fokproduct uit het gouden lijntje van Boszorg uit St.Anthonis. Manon is een mooi gelijnd paard met achteraan een enorme motor. Dit sterke achterbeen gebruik maakt haar onoverwinnelijk. Ze liep begin dit jaar een schitterende IBOP-tuigproef van 82,5 punten. Alle ingrediënten waren aanwezig om haar onmiddellijk en definitief het nieuwe kroon predikaat toe te kennen. Een schitterende prestatie.
Op de tweede plaats, met maar weinig verschil, liep de even mooie Anky BV (Heinse x Naen) het fokproduct van de Familie en Jenny Veenstra uit Lichtaart. De 8 jarige Anky komt uit de ster preferente prestatie merrie Jink (vader Naen) die nu al vier kinderen heeft gebracht de Z2 of hoger liepen. Anky heeft dit jaar voor de vierde keer op rij een eerste premie gehaald en haar derde dagkampioenschap te Kasterlee. Als driejarige stond ze 1A in Esbeek maar mocht ze niet meedoen met de kampioenskeuring omdat de eigenaars niet lang genoeg lid waren. Als vierjarige 1A in Zolder (2004) en dagkampioen, als zesjarige 1A in Kasterlee (2006). Ze heeft ondertussen twee veulens gehad en is nu drachtig van Gjalt. Als zesjarige is ze in een half jaar gevorderd tot de M1 dressuur en dit jaar is ze dan opnieuw in training genomen en na enkele maanden training al zeer succesvol in de Z1 gestart. Haar eerste wedstrijd was goed voor een tweede en derde plaats tussen een twintigtal warmbloeden en na vier wedstrijden had ze al genoeg winstpunten voor de Z2 en zat ze telkens in de prijzen. Ook in de Post Kogeko selectiewedstrijd in Oud Beijerland scoorde ze een mooie tweede en vierde plaats. Anky BV heeft dus het felbegeerde Sportpredikaat en liep een IBOP onder het zadel van liefst 82 punten. Anky verdiende dus dubbel en dik het nieuwe Kroonpredikaat.
De derde plaats was voor Sarina van "t Wilbroek (Ulbert x Remmelt) van fokker en eigenaar Rik Meeus uit Arendonk. De jonge, driejarige Sarina kreeg haar eerste premie op de fokdag van Zolder waar ze ook Reserve Kampioene werd. Volgens de jury kwam ze maar net iets te kort in haar beweging om ook het Kroonpredikaat te bemachtigen.Net daarachter stond Loeske II fan de Smederij (Jasper x Tsjomme) van fokker en eigenaar R. Verdonck uit Rijkevorsel. Zij liep dit jaar in Kasterlee haar eerste premie en werd daar ook Reserve Kampioene.
Toen werd het tijd voor het Kampioenschap. De twee beste paarden uit iedere rubriek mochten opnieuw de piste instappen en hun kunnen tonen. Het was voor de twee jeugdige paarden een erg moeilijke opdracht om tegen tenoren als Anky en Manon te moeten lopen.

In de piste stonden inspecteur KFPS Harrie Draaijer bijgestaan door de Belgische juryleden Louis Van Hout en Jan Hellinx. Ze kozen unaniem voor Manon Boszorg (Folkert x Krist) eigendom van M&P Moosen uit Hasselt. Zij imponeerde de jury opnieuw door haar fraaie type, haar harmonische bouw en prima beweging. Zij is de Belgisch Kampioene 2008 en verlengt zo haar kampioenstitel van 2007.
Anky BV werd ook zonder twijfel de Belgische Reserve Kampioene 2008. De jury had voor de Familie Veenstra nog een enorme verrassing in petto! Anky BV verdiende het Modelpredikaat.
Dit predikaat is enkel weggelegd voor de allerbeste uit de Friese merriepopulatie. Anky is dit jaar de vierde Heinse dochter die het Modelpredikaat behaalde.

De derde plaats ging naar de enter Wenke van de Bist (Haitse x Teunis) van fokker en eigenaar Louis van Omen uit Broechem. Het sterk bewegende veulen Baukje van de Heikant (Haitse x Tsjerk) van eigenaar Rik Meeus uit Arendonk en fokker HJ Braspenning uit Sprundel stond als vierde.

De talrijke prijzen werden uitgereikt door BSFP voorzitter Leo Boermans die vergezeld werd door de speciaal uit Friesland overgekomen KFPS bestuursleden Gert Snijders en Marten Pelleboer en KFPS directeur Ids Hellinga.
Het Belgische Stamboek van het Friese Paard kan met trots terugblikken op dit kampioenschap. Ook al liepen er niet zo veel paarden op deze dag der kampioenen, alle paarden waren van uitstekende kwaliteit.
Toch nog even vermelden dat Sophie L. van fokker en eigenaar R. Leemans uit Neerpelt er te Broechem niet kon bij zijn. Maar zij werd vorige week wel de Reserve Kampioene van de Centrale Keuring te Drachten in Friesland.
Daarbij kreeg zij ook het voorlopige kroonpredikaat en moet zij volgend jaar dit predikaat definitief maken door een goede IBOP proef te lopen.

We hebben er dus hier in Belgie een Model merrie en twee Kroonmerries bij !
Het gaat goed met het Friese Paard in België.
Nog een extra woord van dank ook aan alle medewerkers van het BSFP.
Zonder hen was deze dag zeker zo geen succes geworden.

Voor het bekijken van de foto"s: KLIK HIER

Verslag JD

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap