promo artikel
25/10/2010 19:04
4 min

Kelders brengt authentiek naar Paard & Koets

Van 12 t/m 14 november aanstaande vindt wederom hét evenement voor menners plaats in de Brabanthallen in ´s-Hertogenbosch (Nederland.).

Kelders uit Boxtel heeft door de jaren heen op eigen kracht een vooraanstaande plaats weten te verwerven tussen de top leveranciers van de moderne wedstrijd- en recreatierijtuigen.

Ten grondslag hieraan ligt de bereidheid om samen met vakkundige ontwerpers aan de uiteenlopende wensen van de cliënten te willen voldoen wat heeft geleid tot het leveren van maatwerk veelal samengaand met het bedenken van inventieve noviteiten. De kwaliteit van de te leveren producten staat voorop terwijl de eigen prompte servicedienst in de loop der jaren het vertrouwen van de kopers in het bedrijf danig heeft bevestigd.

Naast de moderne wagens heeft Kelders altijd ook een oog gehad voor het authentieke rijtuig.
Van begin af aan heeft men zich gedistantieerd van de Moderne Replica´s, veelal afkomstig uit Oost Europese landen. In samenwerking met vakkundige ateliers kan Kelders een complete restauratie verzorgen van een bestaand authentiek rijtuig. Daar naast is het mogelijk dan wel van een originele oude bouwtekening of door het opmeten van een bestaand authentiek rijtuig een verantwoorde replica te laten maken, geheel vervaardigd in de bouwwijze en met nagenoeg de zelfde materialen zoals die in het verleden in het rijtuigtijdperk werden toegepast.

Zo nu en dan komt Kelders in aanraking met heel bijzondere oude rijtuigen die het verdienen door de kwaliteit die ze uitstralen om gerestaureerd te worden en zo op die wijze voor verdwijnen te behoeden.
Op de komende beurs in Den Bosch zal Kelders in zijn stand een aantal van dergelijke rijtuigen exposeren welke uiteraard ook gekocht kunnen worden.

Omnibus voor de restauratie

Omnibus na de restauratie

Er zal o.a. te zien zijn een heel bijzondere Omnibus. Nu bestaan er Privé Omnibussen in allerlei soorten en afmetingen maar deze heeft iets bijzonders. De voorzijde van de wagenkast heeft net zo als bij sommige Coupés een uitbouw, een Erker. Dit soort Omnibussen werden bij voorkeur gebruikt door de meest chique hotels om met eigen vervoer hun gasten van en naar het Spoorstation te brengen. De wieldoppen vermelden de naam van een gerenommeerd Parijse Rijtuigbouwer, Lelorieux et Fils, een groot bedrijf met niet minder als drie vestigingen alleen al in Parijs.

Een ander opvallend rijtuig betreft een fraaie Phaeton-Transformable. Een rijtuig dus welke door het omklappen van een bank snel van een vierpersoons naar een tweepersoons voertuig omgebouwd kan worden. Het rijtuig werd gemaakt door een bouwer uit de Duitse plaats Bülkau in het landsdeel Brandenburg en in een streek waar vele kastelen en buitens zijn gelegen. De afwerking van dit rijtuig verraad dat het zeker werd gebouwd voor ėėn van die adellijke bewoners. De zijpanelen vertonen het silhouet van een mystieke vogel en als de voorbok wordt omgeklapt en de leuningen dichtgevouwen dan vormen zij de vleugels van de vogels. Als de voorbank is omgeklapt dan kan de achterbank met kap over een railsysteem naar voren geschoven worden en geborgd. De vorm van de veren geeft aan dat het om een oud rijtuig gaat ? dus een echte collectors item.

Net zo als tegenwoordig in vele families man en vrouw ieder hun eigen auto hebben zo reden vroeger de heer en de vrouw des huises ook ieder met eigen rijtuigen. Conventionele soorten als Mylords en Coupės voor het afleggen van bezoeken of sportieve uitvoeringen voor ritten in het park.
In het koetshuis stonden voor de heer in volgorde van de rijtuig hiërarchie, de Mail-Phaeton, de Demi-Mail Phaeton en de Stanhope Pheaton. Van dit laatste type zullen er twee te zien zijn in de stand van Kelders. Stanhope Pheatons hebben een wieltunnel onder de bokzitting. Ėėn van deze rijtuigen heeft en zeer opvallende draairem (waarschijnlijk een parkeerrem) in de achterkast staan. In Engeland werd de Stanhope Phaeton meestal uitgebracht met ėėn paard, op het vaste land bijna altijd met een tweespan.

Een geheel ander rijtuig is de Amerikaanse Buggy. Bedrijven als Studebaker en het verzend warenhuis Sears & Roebuck (met een eigen rijtuigfabriek) leverden jaarlijks al tienduizenden buggies af en dan nog maar niet te spreken van de ruim dertig duizend andere grotere en kleinere wagenmakers in de Verenigde Staten. De genoemde massa bedrijven leverden de rijtuigen uit voor een appel en een ei maar op veilingen kom je die merken nog nauwelijks tegen, waarschijnlijk snel opgereden, er was dus wel degelijk verschil in kwaliteit. Een dergelijk kwaliteitproduct werd bijvoorbeeld geleverd door de firma Ames-Dean Carriage Co. Uit de plaats Jackson in de Staat Michigan ? dit bedrijf stond bekend voor het gebruik van duurzame materialen en om de zorgvuldige afwerking van hun producten.

Ook zal er bij Kelders een zeer fraai gelijnde Koetsierslede te zien zijn. Deze slede is aan de achterzijde voorzien van een extra zitting voor een palfrenier.

Voor diegenen die in het bijzonder geïnteresseerd zijn in authentieke rijtuigen is het dus op de komende beurs zeer de moeite waard en bezoek aan de stand van Kelders te brengen.

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap