Kapellen maakt zich klaar voor volgende week
Peter Van den Bulck
03/07/2015 13:55
19/03/2023 19:03
4 min
paardenfotograaf.be

Kapellen maakt zich klaar voor volgende week

TRADITIE EN VERNIEUWING - TOPSPORT EN SFEER

Jumping Kapellen is één van de langst bestaande organisaties in België. Dit jaar organiseert het dynamische team rond Isabelle en Jacky Buchmann, Axel Verlooy en Bart Stokmans al voor de 27 ste keer een jumping..

Ondanks het feit dat het programma de voorbije jaren wijzigde, van een nationale jumping met het Belgisch kampioenschap naar een internationale driesterren wedstrijd, blijft Kapellen toch enig in zijn soort omdat het zoveel meer is dan een jumping.

Natuurlijk staat de sport voorop en ook nu staat een driesterren jumping op het programma met elke dag een proef die meetelt voor de Longines World Ranking (de wereldranglijst voor springruiters). Naast de driesterren wedstrijd maakt Kapellen echter ook plaats voor jonge talenten en amateurruiters, die in het CSI1* hun kans wagen.

TOPRUITERS OP HET APPEL

Kapellen heeft dit jaar weinig concurrentie van andere grote springwedstrijden, er is alleen het CSIO5* van Falsterbö (Zweden) en de Global Champions Tour in Estoril (Portugal), verder staan er bijna uitsluitend twee sterren wedstrijden op de internationale FEI agenda. Gevolg hiervan is dat heel wat grote namen een startplaats voor Kapellen proberen te bemachtigen. Tot nu toe gaan 55 ruiters uit 19 landen met 142 paarden van start in het CSI3* en 67 ruiters uit 8 landen met 97 paarden in het CSI1*.

De Belgische ruiters zijn vanzelfsprekend in de meerderheid met o.a. heel wat Belgen die onze kleuren verdedigden in de landenwedstrijden zoals Niels Bruynseels, Karline De Brabander, Belgisch kampioen Gilles Dunon, Gudrun Patteet, Wouter Devos, Catherine Van Roosbroeck, Wilm Vermeir en Jos Verlooy. Jos (Longines Ranking 68) wordt in december pas twintig maar is nu al met zijn toppaard Domino de sterkhouder van het Belgisch team. Vader Axel Verlooy zorgt voor het sportieve deel in de organisatie van Jumping Kapellen.

Makkelijk zullen onze landgenoten het echter niet hebben om de Belgische driekleur te laten wapperen want de concurrentie uit het buitenland is erg sterk. Zo noteren we de deelname van Simon Delestre, achttiende op de Longines Rankings en een ruiter die op Belgische bodem altijd wat meer kan. De 34 jarige Fransman won de Longines Global Champions Tour in Antwerpen dit jaar en de Longines Wereldbeker proef op jumping Mechelen.

Uit Italië komen de sterkhouders van het Italiaanse nations cup team Piergiogio Bucci, Longines Ranking 82, en Lorenzo De Luca, Longines Ranking 71.

Voor Nederland komen zes ruiters in de ring met o.a. Gert-Jan Bruggink (LR 73) een klasbak die altijd voor de overwinning gaat, maar ook Robbert Ehrens, de getalenteerde zoon van de Nederlandse chef d’équipe Rob Ehrens, Johnny Pals, de winnaar van de Derby van Lummen, Marc Houtzager, Michael Korompis en last but not least Harrie Smolders. De resultaten opsommen van de 35 jarige ruiter van Stal Eurohorse (van organisator Axel Verlooy) is een onbegonnen zaak. Met een dertigste plaats op de Longines Rankings is de sympathieke Nederlander één van de topruiters van het concours. In Shangai won hij begin mei de Longines Global Champions Grand Prix met Regina Z en één week eerder werd hij nipt tweede met Emerald in de Longines Grand Prix in Lummen. Maar of het nu een Grand Prix of een speed proef is, Harrie gaat altijd voor de overwinning.

België is stilaan uitgegroeid tot het centrum van de ruitersport wereld en heel wat Amerikaanse ruiters trekken in het zomerseizoen rond op de Europese en Belgische internationale wedstrijden. Uit de USA komen in Kapellen niet minder dan 6 amazones en 1 ruiter aan de start, en niet van de minsten. Het wordt uitkijken naar Lucy Davis (Longines Ranking 87), die eind juni de Longines Grand Prix van Rotterdam won. De pas 22 jarige amazone studeerde net af als architecte aan de prestigieuze Stanford universiteit en wil nu alles op haar ruitercarrière zetten.

INTERNATIONAAL PARCOURSBOUWER

Parcoursbouwer in Kapellen is Marc Vygh, geassisteerd door Dominique Dengis. Antwerpenaar Marc Vygh is al jaren een internationaal gereputeerde parcoursbouwer en een vaste waarde in Kapellen..

SPORTIEVE HOOGTEPUNTEN

Hoogtepunten op het programma zijn natuurlijk de Longines Ranking proeven op vrijdag en zaterdag en de Grote Prijs op zondag. Door gebrek aan deelnemers moest de krachtproef, één van de klassiekers van Jumping Kapellen, van het programma geschrapt worden maar de organisatoren bleven niet bij de pakken zitten en zorgen voor een waardige vervanger namelijk de spiegelproef. Een proef waarbij twee ruiters identiek hetzelfde parcours naast mekaar springen. Diegene met de minste springfouten en snelste tijd mag telkens door naar de volgende ronde. Spektakel gegarandeerd!

RANDANIMATIE

Maar Kapellen zou Kapellen niet zijn zonder de randanimatie. Randanimatie die op zich al een bezoek aan de jumping waard is. De Fransman Pierre Fleury zorgt op het springterrein voor een spectaculaire show. Wat de Fransman uit het Normandische Tourgéville met zijn Highlands paarden laat zien is the top of the bill in vrijheidsdressuur. Neem vooraf even een kijkje op zijn website pierrefleury.com

Maar ook naast de piste is de sfeer verzekerd met optredens van schlagerzanger Yves Segers en Robby Longo, countryzanger bekend van zijn deelname aan The voice van Vlaanderen.

De piste en de paddock zien er natuurlijk uit zoals de vorige jaren, maar naast de piste is er heel wat veranderd. Om dat te weten komt u best zelf een kijkje nemen Afspraak van 10 tot 12 juli aan de Parijseweg in Kapellen. De toegang is vrijdag, zaterdag en zondag GRATIS!!!!

Alle info op www.jumpingkapellen.be

in bijlage alvast de voorlopige deelnemers

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Voorbije evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Laatste Haverklap