19/11/2023 00:02
19/11/2023 00:03
2 min
Longines Global Champions Tour

Een nokvolle O2 Arena is Praag was vanavond opnieuw het decor voor de LGCT Super Grand Prix, de grote ontknoping van de Longines Global Champions Tour waarin alle winnaars van het huidige seizoen het tegen mekaar opnamen. 16 combinaties van wereldniveau gaven er het beste van zichzelf en zorgden er voor absolute topsport om vingers en duimen bij af te likken.

Deze LGCT Super GP over een hoogte van 1.60m verliep over twee rondes waar tijdens de eerste ronde hier en daar al wel wat fouten werden gemaakt. Van de 16 combinaties wisten er 6 de omloop van Uliano Vezzani foutloos af te leggen, 9 verlieten de ring met 4 strafpunten en bij 1 iemand stonden er 12 punten op het scorebord. De Deense ruiter Andreas Schou leidde op dat moment met zijn hengst Darc De Lux (Darco), dit voor Maikel van der Vleuten met zijn Zangersheide-ruin Beauville N.O.P. Z (Bustique) en Julien Epaillard met Dubai du Cedre (Baloubet du Rouet).

Tweede ronde

Maar deze Super GP verliep natuurlijk over twee rondes en in die tweede ronde werd dan ook de finishtijd belangrijk. Bij velen begon de stress parten te spelen en de combinaties die in de eerste ronde een fout kregen bleven nu foutloos en visa versa.

Dit maakte dat het een bijzonder spannende ontknoping werd waarbij geen enkele combinatie erin slaagde om het tweemaal foutloos te houden. Na een zinderende tweede ronde was het uiteindelijk Julien Epaillard die zich de winnaar mocht noemen van deze 5de LGCT Super Grand Prix. Als 3de laatste combinatie aan de start kreeg hij dan wel af te rekenen met een springfout op hindernis 3, maar tegen zijn finishtijd van 57.49 seconden was opnieuw niemand opgewassen.

Het zilver tijdens deze seizoenfinale ging naar de Zweed Henrik Von Eckermann met zijn 13-jarige BWP-ruin King Edward (Edward) uit de fokkerij van Wim Impens. Von Eckermann en Kind Edward begonnen aan de beslissende ronde met 4 strafpunten na een springfout op de rode plank tijdens de eerste ronde, maar zorgen voor fantastische prestatie tijdens de tweede ronde. Ze hielden met veel gemak alle balken in de lepels en wisten daarbij de klok te stoppen in 58.76 seconden.

De Oostenrijker Max Kühner wist de 3de plaats op te eisen. Ook hij kreeg tijdens de eerste ronde een springfout met zijn 12-jarige ruin Up Too Jacco Blue (Chacco Blue), maar wist tijdens de tweede ronde voor een foutloze ronde te zorgen en dit in een tijd van 60.41 seconden.