04/04/2023 16:04
2 min
Jules Stevens

Na de 3 daagse nationale Gold Pro Tour werd in het Azelhof van Lier afgelopen vrijdag het nieuwe seizoen van de STX Cyclus voor jonge paarden officieel op gang gesprongen. 3 dagen lang werd er gesprongen op 2 arena’s en kwamen alle leeftijden gaande van de 4-jarigen tot de 7-jarigen aan bod.

De reeks voor de 6-jarige paarden werd verdeeld over een deel op zaterdagmiddag en een deel op zondag en dus was het tot zondagavond wachten tot we de eerste winnaar kenden. Het was Jules Stevens die er de overwinning wist op te eisen met de KWPN-merrie Merusa Van De Eijkhof, een dochter van Harley VDL en Tornesch die gefokt werd door Frank Eijkelenburg. Stevens en Merusa Van De Eijkhof finishten in de 2de fase in 31.54 seconden en zo schreven ze deze 1ste manche op hun palmares.

De andere podiumplaatsen gingen beiden naar Thomas Mertens, een van de vaste deelnemers aan de STX Cyclus voor jonge paarden. Voor de 2de plaats kon hij rekenen op de Zangersheide-ruin Cesar de Leau Z, een dochter van Cicero Z en Mr. Blue die gefokt werd door K.I. Hof Ter Leeuwe. Ook hij wist het tweemaal foutloos te houden, maar hij had er 31.74 seconden voor nodig om zijn 2de fase tot een goed einde te brengen. Maar Mertens wist dus ook de 3de plaats voor zijn rekening te nemen en dit met de BWP-ruin Runner Van Het Eelshof (Dallas VDL x Cicero Z – F: Jan Mertens). Ditmaal wist hij de meet te bereiken in 32.17 seconden.

Sacha Beghuin met Little Baby d Alphi (Greco Sitte x Ugano Sitte – F: Philippe Evrard) en Nico Baerts met Nustria Ultra Z (Nixon van ’t Meulenhof x Utrillo Z – F: Baerts & Hardy) vervolledigden de top van het klassement op de 4de en 5de plaats.