Jérôme Guery neemt sterke start in Doha!
23/02/2023 21:39
2 min

De week voor de start van het nieuwe seizoen van de Longines Global Champions Tour in Doha staat in de oliestaat traditioneel de Commercial Bank CHI van Al Shaqab op het programma. Voor ons land kom daar onder andere de snelle Jérôme Guery aan de start en die deed daar vanmiddag zijn reputatie weer alle eer aan. Er stonden tijdens deze openingsdag twee CSI5*-rubrieken op het programma en in beiden wist hij zich naar een plaatsje in de top 10 van het klassement te springen.

Tijdens de 1.45m hoge openingsrubriek verscheen Guery aan de start met de 10-jarige hengst Uniquo (Uriko) en wist hij het zowel in de 1ste als in de 2de fase foutloos te houden. Hij spurtte daarbij naar de eindmeet in 32.85 seconden en met deze prestatie startte hij zijn concours met een 7de plaats.

Het was de Ier Shane Breen die zich hier de eerste winnaar van het weekend mocht noemen. Hij loodste de 11-jarige merrie Haya (Mylord Carthago) naar de eindmeet in 30.84 seconden en wist zo de concurrentie achter zich te houden.

De Fransman Kevin Staut volgde na Breen op de 2de plaats in het klassement. Hij zat in het zadel van de 10-jarige merrie Dialou Blue PS (Diarado’s Boy) en wist in de 2de fase de klok te stoppen in 31.12 seconden. De Braziliaan Francisco José Mesquita Musa was hier dan weer goed voor de 3de plaats in het klassement. Mesquita Musa, vorige week nog aan de start tijdens The Zangersheide International in Opglabbeek, kruiste met de 11-jarige ruin Carte de Blue Ps Marathon (Cartoon 21) de meet in 31.60 seconden.

1.50m hoofdrubriek

Naast de 1.45m hoge openingsrubriek stond er tijdens deze openingsdag ook een 1.50m rubriek op het programma en ook hierin wist Guery zich dus in de kijker te springen. Vergezeld van de 13-jarige merrie Cristel (Diamant de Semilly), de topmerrie van de familie Sebrechts, snelde hij in deze speedclass naar de meet in 66.19 seconden en dit leverde hem ook in deze rubriek een 7de plaats op.

Hier was het de Duitser Marcus Ehning die de overwinning wist op te eisen. In het zadel van zijn 12-jarige hengst Stargold (Stakkato Gold) wist hij de klok te stoppen in 63.52 seconden en zo mocht hij de hoofdprijs in ontvangst nemen.

Francisco José Mesquita Musa bevestigde zijn goede vorm hier met een 2de plaats in het klassement. Hij zadelde de 15-jarige ruin Catch Me Marathon (Contagio Z) en wist de meet de meet te bereiken in 63.67 seconden. En ook Kevin Staut was hier opnieuw in de bovenste regionen van het klassement terug te vinden. Hij finishte met de eveneens 15-jarige Cheppetta (Chepetto) in 64.24 seconden en dat leverde hem ditmaal een 3de plaats op.

Verder werd Niels Bruynseels nog 10de met Matador (Emerald van ’t Ruytershof) en Pieter Devos 11de met Nascar Van ’t Siamshof (Emilion).