Stephex Horse Trucks

Van den Bulck Peter en Koen Cromheecke
18/03/2006 23:16
18/03/2023 04:20
5 min
paardenfotograaf.be

Hengstenjury toont tanden: 15 hengsten gekeurd

De BWP-hengstenjury heeft zaterdag de tanden getoond. Op de derde faze van de hengstenkeuring in de ruiterschool in Oud-Heverlee werd het mes gezet in de kandidaat-dekhengsten. "Slechts" 15 hengsten kregen een dekbrevet.

28 hengsten mochten in januari naar de derde faze, daarbij een aantal "twijfelgevallen". In Oud-Heverlee werden die twijfels in een aantal gevallen bevestigd, nog bij anderen compleet uitgewist. Een aantal hengsten viel dan weer compleet door de mand. Het kan verkeren...

Een aantal hensten werd zaterdag om uiteenlopende redenen niet gepresenteerd. Darmello (Darco) en Dawson van "t Nachtegaelehof (Pierrot) mogen naar de uitgestelde derde faze. 26 hengsten voor de jury dus en daarvan vielen er uiteindelijk nog 11 af. Een moedige, maar ook moeilijke beslissing voor de jury want de slachtoffers waren niet van de minsten. Een aantal hengsten bleek niet correct, nog anderen haalden bokkesprongen uit boven het hout...

De heartbreakerzonen die in de tweede faze indruk maakten bevestigden. De geprimeerde hengsten Del Pierro P&B (Heartbreaker x Darco) en Dulf van den Bisschop (Heartbreaker x Achill-Libero H) werden gekeurd. Vooral Del Piero kon bekoren. De door Valentijn De Bock voorgestelde hengst heeft aan bespiering en massa gewonnen. De hengst zou wat ronder mogen springen, maar imponeerde in de beweging en wat betreft uitstraling. Dulf van den Bisschop, de siegerhengst van de tweede faze, bewoog goed, toonde zich voorzichtig op de sprong maar miste het flitsende van de tweede faze.

Patent springen deed de nummer 8 uit het prgrammaboekje, Diabeau (Clinton x skippy II). De fijne schimmel heeft niet de uitstraling van de hengst, maar met een stokmaat van 1,67 is de fijn gebouwde scimmel toch aan de maat. De stap is wat eng, de draf mist ruimte maar Diabeau heeft een heerlijke, gedragen galop waarbij het achterbeen ver onder de massa gebracht wordt. De hengst liet zich simpel en makkelijk rijden en toonde keer op keer gelijkmatige sprongen waarbij de schoft mooi de hoogte in ging en de sprongen netjes "afgerond" werden. D"Ukase (Heartbreaker x Jasmin) is de tweede in het rijtje. De hengst werd voorgesteld door de NV Rostal, toonde vermogen maar laat het achterbeen soms wat hangen. Over Del Piero P&B en Dulf hebben we het al gehad. Ook de andere Del Piero (Lord Z x Ladalco) werd gekeurd. De Lord Z-zoon bevestigde de indruk van de tweede faze: die van een fraai gemodelleerde hengst die correct over het hout ging. Functioneel springen deed Dream d"Hedge Wulf Selection (Parco x Hedjaz). Dawson van de Padenborre (Quidam de Revel x Fleuri du Manoir) geniet wat ons betreft het voordeel van de twijfel. De hengst heeft vermogen maar doet wat zwaarmoedig aan. Iets wat van Don Quichot (Quite Easy x Ramiro) niet kan gezegd worden. De hengst heeft imponerende bewegingen: een ronde, gesprongen galop, een draf met ruimte en tact en toonde zich op de sprong snel en voorzichtig. Clipper van de Begijnakker (Lux Z x Rivage du Poncel) sneuvelde vorig jaar in de derde faze, maar kreeg nu wel groen licht. De hengst mist wat snit, maar zal wellicht uitgroeien tot een fijn sportpaard dat zich makkelijk en correct laat rijden. Ook Cyber van de Roshoeve (Caretino x Lorentin) kreeg groen licht. De Holsteiner sprong makkelijk, maar laat het achterbeen wat hangen. Interessant gefokt is Catwalk van de Helle (Catoki x Sir sostakovich) die door T&L zal uitgebaat worden. Catwalk presenteerde zich voor de middag fraai, maar deed op het hout wat loom aan. Climax van de Heffinck (Cassini x Aurelio) kreeg ook al groen licht, de hengst nam de twijfels van de tweede faze weg en presenteerde zich als een paard met veel vermogen en een correcte springtechniek.

Massimo (Cassini I x Reichsgraf) is nog zo"n twijfelgeval uit de tweede faze. Onterecht, zo toonde de hengst in Oud heverlee. De witte reus groeide uit tot de ster van de derde faze. Soepele, tactmatige bewegingen, makkelijk schakelend, dat alles toonde de hengst in de zadelproef. Maar het beste bewaarde de hengst voor de springproef. De witte reus kwam makkelijk terug, sprong snel van de grond met een voorbeeldige achterbeentechniek. Kortom, sprongen uit het boekje. Ook Courtello Z (Chellano Z x Calvin) krijgt groen licht. De hengst wandelde onder Koen Vereecke door het parcours alsof het een zondags wandelingetje betrof.

Vijftien hengsten die groen licht kregen, rood licht voor 11 anderen dus. Daarbij publiekslieveling Der Senaat (President x Burggraaf) van de tweede faze. De imponerende schimmel imponeerde tijdens de zadelproef maar bij het springen liep het compleet fout. De hengst sprong "onnatuurlijk" en ging finaal ook herhaaldelijk in de remmen. Nevado van de Rostal (Acorado x Contender)en Cobus (Utrillo vd Heffinck x Darco) bleven met een veterinair attest afwezig en worden doorverwezen naar de uiitgestelde derde faze. Chirac van het Geinsteinde (Parco x Skippy II) en Breemeersen Conquest (Contendro x Escudo I) haalden het niet. De reservesieger van de keuring in Hannover toonde zich bang en moeilijk, toonde een fletse zadelproef. In de springproef kon de hengst die fletse indruk niet meer uitwissen. Ook Casper (Nabab x Codex) werden terug naar af gestuurd. Een lot dat ook Calidos (Vamiro M x Calvados) beschoren was, net als Dakar C (Burggraaf x Codexco) en Dynamite van "t Zorgvliet (Chin Chin x Darco). Ook de twee dressuurhengsten sneuvelden. Domino van "t Heike (Ferro x Welt Hit II) had wat ons betreft een dekbrevet verdiend, maar First Junior (Huerst Heinrich x Landadel) viel compleet door de mand.

Hieronder vindt u een overzicht van deze hengsten...


Diabeau (clinton x skippy II)



D"Ukase (Heartbreaker x Jasmin)



Del Piero (Heartbreaker x Darco)



Dulf v/d Bisschop (Heartbreaker x Achill-Libero H)



Del Piero (Lord Z x Ladalco)



Dream d"Hedge (Parco x Hedjaz)



Dawson van de Padenborre (Quidam de Revel x Fleuri du Manoir)



Don Quichot (Quite Easy x Ramiro)



Clipper v/d Begijnakker (Lux Z x Rivage du Poncel)



Carembar de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin)



Cyber van de Roshoeve (Caretino x Lorentin)



Catwalk van de Helle (Catoki x Sir Shostakovich xx)



Climax van de Heffinck (Cassini I x Aurelio I)



Massimo (Cassini I x Reichsgraf)



Courtello Z (Chellano Z x Calvin)

De volledige fotoreportage zal maandagavond online komen

Klik hier voor het artikel van de Hengstenkeuring 2de fase

Komende evenementen

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap