Stephex Horse Trucks

Koen Cromheecke
12/08/2007 15:13
19/03/2023 21:35
5 min

Gouden Laars in Brugge

Ondanks het EK in het Franse Auvers waar vele Gouden Laarsruiters gingen supporteren voor de Belgische Juniors en Young Riders, waren opnieuw heel wat ruiters ingeschreven voor de zesde manche in Brugge. Terecht, de inspanningen die de familie Devriendt leverden aan hun terrein resulteerden in een prachtige arena. Net zoals in Lummen moesten de ruiters opnieuw een reusachtige graspiste (175m x 175m) te lijf gaan. Voor velen de eerste maal dat ze op een dergelijke piste konden aantreden en het was dan ook niet verwonderlijk dat de meeste uitsluitingen in de laagste pony- en scholierenreeksen vielen. Ongetwijfeld een leerrijke ervaring voor menig jong talent en dat is nog altijd het opzet van de Gouden Laars competitie.

Iemand die op zijn jeugdige leeftijd al heel wat ervaring heeft, is Olivier Philippaerts. Hij werd vierde met het Belgische team op het voorbije EK bij de pony´s en het was dan ook geen verrassing dat net hij de hoogste ponyreeks, ondersteund door de familie Bleux, won. Met JS Magic, waar hij in 2005 Kampioen van België mee werd - op hetzelfde Brugse terrein - versloeg hij in een barrage met alle vierpunters Chloë Stampart/Hazard. De 14-jarige amazone verstevigt hiermee haar leidersplaats, want Pieter-Jan Mertens, het nummer twee uit het klassement liet zijn Bacardi Cola op stal. Met Ma Flodder en Floortje werd hij wel derde en vierde.

In de 1.20m ponyproef heeft Marine Scauflaire duidelijk de smaak van de zege te pakken. Met Jalysko won ze in Hulsterlo en in Brugge voegde ze daar meteen nog een overwinning aan toe. Samen met de tweede plaats in Kasterlee staat zij na amper drie deelnames meteen op de derde plaats ex aequo met Nicola Philippaerts/Ella die net dezelfde reeks realiseerde. In Brugge werd Nicola voor het eerst tweede, na twee eerdere overwinningen in Lummen. Desalniettemin kon Tamara Descendre haar leidersplaats in het klassement met Don´t Think Twice verstevigen dankzij een derde plaats. Geen 2 zonder 3 in de ponyproeven, want naast de 1.30m en 1.20m proef wordt ook de 1.10m ponyproef gepowered door Stal Bleux, Bleux trailers. In deze proef was het de familie Verplancke die na 2 tweede plaatsen van zoon Sander/Afelio vd Kerkenbulck de eerste van het seizoen binnenhaalde. Door haar afwezigheid in Brugge moet Audrey Bechet/Nelstar des Dix Bonniers de leidersplaats nu delen met Jorien Livens/Amedijck´s Idool.

De familie Rooms staat al verder qua aantal overwinningen. Weliswaar hebben die ook meerdere ijzers in het vuur, toch kon Hannes Rooms alleen al zijn derde ?Laars´ van het seizoen meenemen naar huis, ditmaal won hij met Wimbledon vt Paradijs in de 1.10m Scholierenproef. Deze proef krijgt de steun van de familie Makelberghe. Jos Verlooy reed met Omar geheel in de stijl van zijn vader naar een tweede plaats en dit bij zijn debuut in de Scholierenproef.

In de 1.20m-Scholierenproef, kon geen enkele combinatie het parcours foutloos afleggen. In een barrage met zes vierpunters staken 2 nieuwe combinaties hun neus aan het venster. Een volledig nieuwe combinatie Lorenz Wielant/Melodie du Centaure reed naar een tweede plaats, maar de overwinning was voor Britt Heynickx/Wikske, die na een moeilijke start in het begin van het seizoen, terecht fier naar huis mocht met haar eerste beker. Amaurie Vandevelde/Arthemise is de leider in beide Scholierenklassementen.

Het weer tijdens Jumping Brugge stond synoniem voor de ganse julimaand. Wisselvalig met véél regen. Op zaterdag was er geen vuiltje ?regen- aan de lucht, maar toen moesten de hemelssluizen nog eens open. In de nacht van zaterdag op zondag viel de regen met bakken uit de hemel, zodat de 1.20m Juniorproef in een zompige piste werd gesprongen. Simon Rooms trok er zich niet teveel van aan en verstevigde met een overwinning zijn leidersplaats in de 1.20m, sponsored by Serge Beirens World Trade.

Begrijpelijk vertrokken na deze proef vele ruiters huiswaarts. Het gaf pistechef van dienst Jean-Jacques Mathijs wat tijd om zijn parcoursen aan te passen en met een uur extra pauze, wat zon en veel wind, herstelde de piste zich wonderwel, zodat de 1.30m en 1.40m proeven op een zo goed als opgedroogde piste konden worden gesprongen.

Anthony Desmet maakte dan ook dankbaar gebruik van de afwezigheid van heel wat concurrenten en zette Victory Da en Shana netjes op de eerste en de tweede plaats in de 1.30m proef. Met een blikje Tao in de hand dronk hij na afloop tevreden op zijn voorlopige vijfde plaats ?met amper drie deelnames- in het Juniorklassement. Een combinatie om in het oog te houden. Ook Evelien Quintelier, de voorlopige leider in het klassement, deed een goede zet door toch in Brugge te blijven. Met een tweede plaats verstevigde ze haar koppositie en loopt zo wat verder uit op de concurrentie. Enkel huisamazone Janne Devriendt/Wapiti bleek te sterk. Een jaar nadat ze in eigen huis het West-vlaamse amazonekampioenschap won, ging ze nu met de 1.30m Gouden Laarstrofee lopen. Het is niet iedereen gegeven om twee jaar op rij in eigen huis te winnen.

Identiek hetzelfde verhaal in de 1.40m, sponsored by Arovo Equestrian International, waar de leider in het klassement Jeroen Appelen/Talco, zijn leidersplaats verstevigde met een tweede plaats. Misschien dat hij dankzij deze tweede plaats definitief op weg is om op Jumping Mechelen de eindzege binnen te halen. In de categorie van de Young Riders waren er geen foutloze combinaties, maar als beste vierpunter mocht Juan-Pablo Van Der Hagen/Havanne wel de beker in ontvangst nemen. Stephanie Andries/Saigon Z kon het zich veroorloven om niet in Brugge aan te treden en blijft dus leider.

In de maand augustus ligt de Gouden Laarscompetitie even stil om in september de laatste eindspurt in te zetten via wedstrijden in Moorsele (8-9 september), Gesves (15-16 september) en Neeroeteren (6-7 oktober) (nieuwe datum en locatie!) richting finales op Jumping Brussel, Jumping Luik en Jumping Mechelen. Naast 4 zadels en naturaprijzen, stages door Ludo Philippaerts, Stanny Van Paesschen en Bart Vandecasteele zullen de toekomstige laureaten een stukje Gouden Laarsgeschiedenis schrijven net zoals Dirk Demeersman, Ludo Philippaerts, Philippe Lejeune en Rodrigo Pessoa hen voordeden.

bron: vlp

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap