18/03/2023 05:14
3 min
Archief Louis Vannueten

De Belgische menners mogen met trots terugblikken op hun deelname in Saumur.

Verdeeld over de drie wedstrijdonderdelen worden in Saumur dertien individuele podiumplaatsen behaald.

In het eindklassement gaat het goud naar Nathan Nijs bij de vierspan pony's en wint Nico Van Praet zilver bij de tweespan pony's.

In de landenwedstrijd voor vierspan paarden leverden Edouard Simonet en Gert Schrijvers hun bijdrage voor de vierde plaats. Maar er zat meer in voor het Belgische team; Glenn Geerts, het derde teamlid, kende pech in de marathon wat normaal zijn sterkste onderdeel is: "Winnen en verliezen liggen dicht bij mekaar. Deze keer hadden we dikke pech. Watapatja besloot om over een hek te springen tijdens de marathon in hindernis 5 en dat kwam niet zo goed uit. Game over... Volgende keer beter!", zo relativeert Glenn zijn tegenslag. Nederland, Frankrijk en USA bezetten het landenpodium.

Resultaten Belgische menners

1 pony:

Sebastien Pallen wint met zijn pony Top Noel de marathon en wordt derde in het eindklassement. Marnix Maene, eveneens een WK-kandidaat, wordt met Wonny tweede in de marathon en wint met een dubbele foutloze omloop de vaardigheid, vierde plaats final. Denny Schuddinck rijdt met de Haflingerhengst Aran Van ter Beke een regelmatige wedstrijd en eindigt op plaats zes.

2 pony's:

Nico Van Praet werd in elk wedstrijdonderdeel derde en sluit zijn deelname in Saumur knap af met een tweede plaats, het verschil met de Duitse winnaar Jakob Finck bedraagt slechts 0,72 punt. Rudi Van Den Bergh eindigde op plaats zes, het was een eerste internationale deelname met de pony's Orchid's Zyko en Justin.

4 pony's:

Sterke prestatie van Nathan Nijs. Na een dressuur van 63,57 punten won Nathan overtuigend de marathon en werd knap tweede in de vaardigheid waarmee hij zijn concurrenten, de Fransen Olivier Thiriez en Gilles Arriat, naar de plaatsen twee en drie verwees. Philippe Ruts, Nicolas Deudon en Denis Billet eindigden op plaatsen vijf, zes en zeven in het eindklassement met een mooie derde plaats voor Nicolas in de vaardigheid.

1 paard:

Met een zesde plaats in de marathon werd Willy Verbeeck de beste Belg in het eindklassement op plaats elf. Guy Collette zette wel het beste Belgische dressuurresultaat (48,96 punten, plaats zes) neer maar op zaterdag 7 juni, de zeventigste verjaardag voor de menner uit Flémalle, gingen er toch wat punten verloren in de marathon. Guy eindigde Saumur op plaats vijftien voor Pieter Clayes (16), André Wynants (17) en Erwin Verbeeck (19). Pech voor Mark Wentein met Carlo. Een niet herstelde parcoursfout in de laatste hindernis was de spijtige reden voor EL maar op zondag in de vaardigheid zette de Brugse menner wel de winnende vaardigheid neer.

2 paarden:

Drie Lipizzaner-menners bij de tweespan paarden; Filip Kindt, Gert Vervaet en Roger Vercruyssen. Flip Kindt leverde het beste resultaat en won de vaardigheid waardoor hij naar de zesde plaats in het klassement promoveerde. Voor Gert Vervaet was het zijn eerste internationale deelname met zijn nieuwe span. In de afsluitende vaardigheid behaalde Gert een mooie tweede plaats wat hem naar plaats negen bracht in de einduitslag. Voor collega Roger Vercruyssen eindigde CAI Saumur op plaats elf.

4 paarden:

Als individuele deelnemer eindigde Félix-Marie Brasseur als beste Belg op plaats acht op minder dan één punt van Edouard Simonet. Edouard zette met het Arabo-Friese vierspan van Jelle's Home uit Neerpelt een foutloze vaardigheid neer met een kleine tijdsoverschrijding en kaapte in dit afsluitende onderdeel de tweede plaats weg. Gert Schrijvers startte met een sterke vierde dressuurplaats (49,73 punten) en eindigde de wedstrijd op plaats elf. Plaats zeventien is het eindresultaat van Jan Van Den Berghe en José Riche sluit Saumur af op plaats zevenentwintig.