Gilles Thomas opnieuw op het LGCT Grand Prix-podium!
09/06/2024 07:16
09/06/2024 07:20
3 min
Longines Global Champions Tour

Het Longines Global Champions Tour seizoen van 2024 lijkt nu al het seizoen te gaan worden van onze landgenoot Gilles Thomas! Met zijn overwinning in de LGCT Grand Prix van Shanghai en een 3de plaats in die van Madrid wist hij de voorbije weken al heel wat indruk te maken en ook gisterenavond tijdens de LGCT Grand Prix van Cannes was er opnieuw een hoofdrol weggelegd voor onze Belgische Kampioen.

Een totaal van 39 combinaties maakten gisterenavond in de befaamde filmstad hun opwachting tijdens deze 7de LGCT Grand Prix van het seizoen. 13 combinaties wisten daarin de basisomloop van pistebouwer Uliano Vezzani en zijn team zonder kleerscheuren door te komen en zo een plekje in de barrage veilig te stellen. Een van hen was Gilles Thomas, die voor deze GP opnieuw beroep deed op zijn 13-jarige BWP-merrie Luna van het Dennehof, de dochter van Prince van de Wolfsakker die gefokt werd door Marc van Dyck en Patrick De Muynck en met wie hij dus ook al de absolute ster was tijdens de LGCT Grand Prix van Shanghai. Thomas en Luna kwamen in die 13-koppige barrage als 4de combinatie opnieuw in de ring en bevestigden nog maar eens hun uitstekende vorm. Ze lieten opnieuw alle balken netjes in de lepels en hun finishtijd van 40.21 seconden leverde hen ditmaal een 2de plaats op in het klassement.

Gilles Thomas: “Het is geweldig. Ik heb zowel met Luna als met  Ermitage fantastische ervaringen opgedaan. En het resultaat? Tot nu toe drie podiumplaatsen dit jaar. Aan het begin van het jaar dacht ik niet echt aan het algemeen kampioenschap, maar nu moet ik wel (lacht)."

Thomas leek even op weg naar een tweede GP-overwinning van het seizoen, maar het was de Duitse amazone Janne Friederike Meyer-Zimmermann die hier nog net een stokje voor wist te steken. Als 8ste combinaties aan de start stuurde zij de 12-jarige BWP-ruin Messi van ’t Ruytershof (Plot Blue) uit de fokkerij van de familie Van den Branden naar de meet in 39.55 seconden en zo heeft ook zij haar Golden Ticket voor de grote finale in Riyadh inmiddels te pakken.

De 3de plaats op het podium ging naar de Fransman Mathieu Billot, die als allerlaatste aan start kwam met de 13-jarige BWP-ruin Lord de Muze (Nabab de Rêve) uit de fokkerij van Joris De Brabander. Hij kruiste na een foutloze ronde de meet in 40.25 seconden en deed zo het hart van het talrijk opgekomen Franse publiek sneller slaan.

Gilles Thomas wist dus gisterenavond opnieuw indruk te maken, maar dat deed ook Thibeau Spits. In zijn allereerste LGCT Grand Prix met de 9-jarige hengst Impress-K van ’t Kattenheye Z (Indoktro-K van ’t Kattenheye Z) uit de fokkerij van Tony Raman en Mieke Strobbe wist ook hij zich naar een plekje in de barrage te springen door als eerste combinatie foutloos te blijven. In die barrage mocht hij dus de spits afbijten en met een foutloze ronde in 43.23 seconden verzekerde hij zich uiteindelijk van een mooie 4de plaats in het klassement.

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07