Georges De Maertelaere overleden
Bjorn Van Bunder
14/09/2015 12:42
19/03/2023 17:56
5 min
paardenfotograaf.be

Georges De Maertelaere overleden

Hij was twaalf jaar lang hengstenjury binnen Brp, maar raakte vooral bekend als fokker van Elvis Ter Putte. Georges De Maertelaere (78) is overleden. Haverklap deed naar aanleiding van de voorbije BWP-hengstenkeuring nog een interview met de schrijnwerker uit Assenede:
(Bron: BWP)

Georges De Maertelaere: van ponyfokker tot hengstenleverancier

Elvis Ter Putte drukte in Moorsele zijn stempel op de finale van de BWP-hengstenkeuring. Vier zonen werden voorgesteld, vier werden aanvaard en één van hen werd kampioen. Bijna werd ook Koko ter Putte, de halfbroer van Elvis goedgekeurd, maar dat mocht even niet zijn. Die zien we ooit ook nog wel een keer terug. Zelfs Holstein keurde vorig jaar een hengst van Ter Putte goed. De bezieler van zo veel goeds heet Georges De Maertelaere (78). Hij is vooral bekend binnen de Brp-ponywerking. Twaalf jaar lang was hij hengstenjury. Een man met kennis van zaken dus.

Auteur: Björn Van Bunder

Ukase Ter Putte, de moeder van Elvis, daar draait het hele verhaal rond bij het bejaarde echtpaar De Maertelaere.

Iedereen vraagt me om veulens van die merrie. Embryo’s zouden verkopen als zoete broodjes, maar daar begin ik niet meer mee. Ik hoef geen stapel paarden meer. Ik heb er nog drie. Ik wil er plezier aan blijven beleven en ik moet rekening houden met mijn leeftijd. Ik moet me laten helpen om de paarden in de hand te nemen. Alleen kan ik het niet meer. Ik ben afhankelijk van de hulp van mijn dochter. Ook uitstapjes zoals prijskampen zijn niet meer aan mij besteed. Daarom begin ik niet met draagmerries. Eén veulentje per jaar uit Ukase is meer dan genoeg. Dit jaar is ze drachtig van Colestus, een zoon van Cornet Obolensky die onlangs werd aangekocht door Madeleine Winter-Schulze om hem te behouden voor Ludger Beerbaum. Ik heb ook nog een vierjarige volle zus van Elvis en ook zij is drachtig.

Zo’n merrie wil iedere fokker kopen, nu Elvis ter Putte zo in de spotlights staat.

Amai, ja, dat is een feit. Als ik mocht kiezen, was ze al lang verkocht, maar ik ben dom geweest. Ik heb dit paard op de naam van mijn vrouw gezet en zij wil haar niet weg doen. De merrie heet Lady-A, met de A van de eerste letter van de naam van mijn vrouw. Dat ligt gevoelig en misschien is dat nog niet verkeerd. We hebben er nu veel plezier aan en kunnen er nog een veulen uit fokken. Als ik naar haar niet had geluisterd, hadden we Ukase Ter Putte wellicht ook niet meer gehad.

Hoe ben je aan zo’n uitzonderlijke fokmerrie gekomen?

Bijna dertig jaar geleden kocht ik een merrie bij Leon Philips. Ze heette Hedera en had als vader Romeo. Ze was niet handelbaar. Een geluk dat mijn schoonvader met haar overweg kon, want anders had ik ze nooit gehouden. Met haar heb ik almaar verder gefokt. Met Furioso Z gaf Hedera me de merrie Lady Ter Putte. Dat is de moeder van Quinette Ter Putte (Quidam de Revel) en de grootmoeder van Ukase Ter Putte (Darco). Sinds de aankoop van mijn stammerrie Hedera heb ik nooit nog een paard bijgekocht.

Over de moederlijn van Elvis is er weinig bekend, zo klinkt het soms bij de fokkers. De moeder zou geen sport gelopen hebben. Hebben ze daarin gelijk?

Ik heb Ukase laten opleiden in Nederland bij Jan Segers. Ze was uiterst beloftevol. Ik kreeg zo veel vraag naar de merrie dat ik ze terug naar huis gehaald heb voor de fokkerij. Toen hebben ze me dat afgeraden, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Nu heb ik er zelf plezier aan. Elvis heeft nog een volle broer, Favorit ASK, die goedgekeurd is in Zweden, Denemarken en Hannover. Ze zeggen dat die zeker even goed is. Een halfzus met als vader Tinka’s Boy springt nu als zevenjarige internationaal voor Groot-Brittannië onder David Quigley. Uit de grootmoeder van Elvis heeft Ludo Philippaerts de Calvaro-hengst Good Luck Ter Putte. Ook Ukases volle broer Kadet Ter Putte (Darco x Quidam de Revel), die werd omgedoopt tot Darco de Revel was een belofte. Hij werd goedgekeurd in Holstein en Oldenburg, maar stierf vorig jaar als vierjarige aan een liesbreuk. De Lux-zoon Bonjour werd dan weer goedgekeurd in BWP-USA. Uit de Furioso Z-merrie Lady Ter Putte sprong de Landetto-zoon Bordino 1.60m onder de Canadese GP-amazone Jill Henselwood.

Je fokt goede paarden, maar bij Elvis Ter Putte zit het allemaal mee.

Hij is natuurlijk op de juiste plaats terechtgekomen. Bij Joris De Brabander krijgt hij alle kansen. Had hij op een andere plaats gestaan, had Elvis het wellicht nooit zo ver gebracht of was hij al lang verkocht. Het is fijn dat zo’n paard in eigen land doorbreekt.

Iets anders nu. Georges De Maertelaere is een naam die vooral in het ponycircuit bekend in de oren klinkt!

Zo is het allemaal begonnen. Met de pony’s van mijn kinderen. Zelf heb ik nooit gereden, maar voor mijn kinderen kocht ik eerst pony’s en dan een paard. Zo kreeg ik de smaak te pakken. Zij stopten met rijden, maar ik bleef me de ponyfokkerij aantrekken. Ik had een uitzonderlijk merrietje. Daarmee ging ik fokken. Ik kreeg vier veulens goedgekeurd als dekhengst en werd zelf jury op de Brp-keuringen. Twaalf jaar lang was ik hengstenjury aan de zijde van Jean Meurrens, maar als mijn pony’s binnenkwamen, ging ik een stapje achteruit. De ponyperiode is nu achter de rug. De laatste jaren gaat natuurlijk alle aandacht uit naar de paarden. Ik beleef nu de mooiste periode uit mijn leven met paarden.

Wat is het verschil?

Bij de pony’s was het een kleinere wereld. Ik engageerde me ook voor de ponywerking binnen eerst BWP en later Brp. Die opsplitsing is er trouwens mede door mijn aandringen gekomen. Ik vond het niet kunnen dat opbrengsten van ponywedstrijden naar de paarden gingen. Wij brachten soms meer binnen dan de paarden. Twaalf jaar lang heb ik deel uitgemaakt van de hengstenjury bij Brp, maar nu heb ik dat hoofdstuk afgesloten. Soms vragen ze me nog wel eens om in te vallen, maar ik heb duidelijk laten verstaan dat ik liever niet meer jureer. Nu wil ik van mijn fokkerij genieten.

Genieten tot zo lang het kan, en dan?

Mijn dochter zie ik de fokkerij niet overnemen. Mijn zoon wel. Danny is een zelfstandige in Kaprijke. Hij heeft inmiddels al elf paarden, uit een andere stam.


(Foto: privé-archief)

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

Voorbije evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Laatste Haverklap