Vannueten Louis
06/07/2007 22:55
18/03/2023 03:24
4 min

Fokken met wel of niet goedgekeurde Arabo-Friese hensten

Verstandige fokkers kiezen natuurlijk altijd voor een goed gekeurde Arabo-Friese dekhengst...


De veulens van goedgekeurde Arabo-Friese hengsten komen in een veulenboek, dat aanleunt tegen het (hoofd)Stamboek, waar het veulen in opgenomen kan worden op 3-jarige leeftijd mits type, bouw en gangen aan het fokdoel voldoen.

De veulens van niet- of afgekeurde hengsten worden ook opgenomen in een veulenboek, namelijk het Bijboek II, waar géén stamboek aan vast hangt. Deze producten blijven dus altijd veulenboek, kunnen niet geplaatst worden op een keuring, niet ingeschreven in een stamboek, geen sportcertificaat behalen, enz.
Jonge hengsten hieruit kunnen niet aangeboden worden voor goedkeuring. B-Boek II Merries kunnen weliswaar gebruikt worden voor verdere nafok, maar haar veulens blijven in het B-Boek II, ook al zou je de best mogelijke goedgekeurde dekhengst erop gebruiken.
Belangrijkste detail bij de B-Boek II merries is het probleem, dat de hele nafok 3 generaties lang bij goedgekeurde hengsten moeten doorfokken en pas de 3e generatie (NAFOK, dus wel 15-20 jaren later!!) in Bijboek I komen en dan nog één laatste generatie fokken met goedgekeurde hengsten en dan pas ben je weer terug in het hoofd Stamboek. (Als bovendien type/bouw/gangen voldoende gejureerd worden).
Dus ongeveer dezelfde reglementering als bij de blauwe B-Boek II papieren die het KFPS afgeeft voor eigen hengst/eigen merrie fokkerij.

Nu kun je natuurlijk besluiten zulke Arabo-Friese veulens niet bij het EAFS te laten registreren, maar bij een ander stamboek, zoals NRPS of AES of zelfs KWPN. Ieder Europees erkend stamboek zal echter -net zoals wij- de geldende regels en wetten toepassen.
Zij moeten registreren in de overeenkomstige registers als het ´moederstamboek´. Voor Arabo-Friezen betekent dat dus, dat die andere stamboeken ook hun eigen 2e rangs papieren gaan afgeven voor dit soort producten.
Bij het NRPS heten die bv ´Sportregister B - HBRB´ (in tegenstelling tot HBRA) en bij het AES ´Auxiliary´ (in tegenstelling tot Studbook).
Andere namen, maar hetzelfde dus als bij ons het B-Boek II.

Nu zie je bij die andere stamboeken wat minder goed aan de kleur van het papier of de titel van het document of het een Hoofdstamboek of een van hun Bijregisters betreft. Dat kan onbewuste kopers op een dwaalspoor zetten. Bij het NRPS is de kleur van het afstammingsbewijs bijvoorbeeld lichtblauw in plaats van wit. Bij het FPS is het kleurverschil groter: donkerblauw voor B-Boek II en geel/groen voor Hoofdstamboek.

De merriehouder krijgt weliswaar een lager dekgeld voor een niet goedgekeurde hengst, maar zal later wel verrast worden na de geboorte van het veulen omdat dan pas een hoop extra kosten boven water komen. Als je dan nog in ogenschouw neemt, dat -evenzo als bij zuivere Friezen- de verkoop van een Bijboek II veulen moeilijker en minder lucratief wordt als diegenen met correcte papieren, dan wordt het waarschijnlijk financieel een slechtere zaak voor de merriehouder als in het geval ze gewoon een goedgekeurde dekhengst gebruikt zouden hebben.

Waarom extra kosten? Het veulen moet namelijk (bij ieder stamboek) volgens de Europese normen geregistreerd worden via DNA analyse, dat betekent niet alleen een langere wachttijd voor je de papieren krijgt. Alle kosten tezamen voor extra administratief werk, DNA onderzoek, enz, komen er al gauw enkele honderden Euro´s boven op, voordat je het veulen volledig in orde hebt met chip, pas en (weinig waardevolle) pedigree.

Uiteindelijk wordt de grote ongelukkige de niets vermoedende koper, want die wordt op het verkeerde been gezet als hij niet precies geïnformeerd wordt over de consequenties van dit soort papieren.
De koper van het veulen wil meestal graag met zijn (NRPS of AES-geregistreerd) veulen later verder fokken bij het EAFS zelf en wel met goedgekeurde Arabo-Friese of Friese hengsten en wil daarna voor zijn veulen een volwaardig papier krijgen. Maar dan blijkt pas, dat hier iets niet klopt?..dat het volgende generatie veulen nog steeds helaas in een minderwaardig Bijboek II terecht komt, ook al zou het echt moeder´s mooiste zijn. Regels zijn regels en ieder stamboek houdt zich aan die regels!

Om U als toekomstige fokkers en liefhebbers van Arabo-Friezen goed te informeren heeft het bestuur besloten deze uitleg van de reglementen op de Actualiteitenrubriek van onze Site te publiceren. En verder nogmaals de lijst van de enige 8 goedgekeurde hengsten op te noemen.

In Nederland gestationeerde goedgekeurde hengsten:
Yk Dark Danilo
Dark Ynte
Dark Laes
Dark Romke

In België staan de goedgekeurde hengsten*:
Yk Maximus
Maestro

In Duitsland:
Dark President

In Frankrijk:
Kenzo du Belier

Van deze 8 goedgekeurde (Licensed) hengsten komen alle veulens in het hoofdstamboek.

*(Noot) In België staat ook nog de ´Registred´ hengst Jelco (waarvan de veulens in B-Boek I komen).
Meer informatie verder op deze Site bij hoofdstuk dekhengsten en de daaraan gekoppelde dekstations.

Als je er samen voor kiest een serieuze prestatie en sportfokkerij te beginnen en hiertoe na jarenlange studie uiteindelijk reglementen voor opstelt, deze tezamen in de ALV´s van voorbije jaren goedkeurt, ze zelfs op ministerieel niveau laat goedkeuren, dan moeten we ons met zijn allen hieraan houden.
Ieder ander stamboek kent het probleem van wilde fokkerij en neemt hiertoe zijn maatregelen. Ook wij moeten hier een zelfde harde lijn volgen, mede om respect te behouden bij onze toezichthoudende overheid.

Het Bestuur EAFS
Europese Arabo-Friezen Stamboek

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap