Fenomenale Gregory Wathelet wint de Wereldbeker van Lyon!
05/11/2023 19:29
2 min
FEI

Op het internationale concours van Equita Lyon in het Zuiden van Frankrijk waren vanmiddag alle ogen gericht op de Longines FEI jumping Word Cup, het absolute klapstuk van het weekend. Het talrijk opgekomen Franse publiek had al zijn hoop gevestigd op een Franse overwinning, maar na een zinderende barrage was het uiteindelijk onze landgenoot Gregory Wathelet die met de overwinning aan de haal ging.

Een totaal van 40 combinaties maakten hun opwachting tijdens deze 3de Wereldbekermanche van het seizoen en van die 40 wisten er 14 de basisomloop van de Franse pistebouwer Gregory Bodo en zijn team foutloos door te komen en zich zo te plaatsen voor de barrage. Een van hen was onze landgenoot Gregory Wathelet met zijn 12-jarige hengst Bond Jamesbond de Hay (Diamant de Semilly), met wie hij eerder dit nog naar een 6de plaats sprong tijdens de LGCT Grand Prix van Parijs. Wathelet en Bond Jamesbond de Hay kwamen als 3de laatste combinatie aan de start en met een fantastische ronde in 32.93 seconden schreven zij deze Wereldbekermanche op hun palmares!

Wathelet zorgde met deze ronde nog voor een uitzonderlijke prestatie, want hij verwees de Franse ruiter Julien Epaillard naar de 2de plaats in het klassement. Epaillard, ongetwijfeld een van de snelste ruiters ter wereld, had even voordien de leiding genomen met zijn 10-jarige merrie Dubai du Cedre (Baloubet du Rouet) na een finishtijd van 33.10 seconden, maar na de ronde van Wathelet moest hij dus genoegen nemen met de eerste ereplaats.

De Britse Olympisch Kampioen Ben Maher was de 3de die zich naar een plaatsje op het podium wist te springen. Hij was vergezeld van de eveneens 10-jarige merrie Dallas Vegas Batilly (Cap Kenney) en kruiste in de barrage de meet in 34.59 seconden.

Naast Gregory Wathelet wist ook Pieter Devos zich hier te kwalificeren voor de barrage en dit met de 9-jarige merrie Jarina J (Cicero Z). Als 3de starter in de ring wist ook hij voor een foutloze ronde te zorgen en deze prestatie leverde hem een 5de plaats op in het klassement.