Vannueten Louis
20/12/2006 08:17
6 min

De nieuwe MenSport, nr. 9, december/januari , is uit

Met onder andere de volgende onderwerpen...:

Goede voornemens. Dit is alweer de laatste MenSport van het jaar die op uw deurmat valt. Terugbladerend in de eerdere nummers mogen we concluderen dat het een veelbewogen menjaar betrof, waarin sportieve hoogte- en dieptepunten vaak hand in hand gingen. Neem nou het WK voor menners met een lichamelijke beperking, waar de sfeer zo bijzonder was dat de toeschouwers met kippenvel op de tribunes zaten, maar teamlid Adiaan Struyk te zeer verzwakt was om te rijden. Of het WK voor de enkelspannen, waarin Jan van den Broek zo veelbelovend begon, maar uiteindelijk door een te smal gemeten marathonwagen werd gediskwalificeerd. Memorabele momenten, waarover nog lang zal worden nagepraat.
Bij MenSport richten we het vizier echter alweer op de toekomst. Allerlei plannen liggen er klaar om MenSport het komende jaar nóg mooier en spannender te maken. Zo houden we u in de aanloop naar het WK voor de vierspannen, dat in 2008 in Beesd wordt verreden, op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijzonderheden. Ook komt er een nieuwe rubriek, waarin met name beginnende, maar ook de wat meer ervaren menners een schat aan informatie zullen vinden over onder de aanschaf van een menpaard, de menwagen, het tuigage, het volgen van lessen, etc. etc.. Aan goede voornemens van onze zijde dus geen gebrek! De redactie van MenSport wenst u heel fijne feestdagen en een gezond en sportief 2007!
Meike Merks

Lange strengen of een dubbele zweng. Het mennen van twee paarden voor elkaar is lang geen sinecure en vooral het hebben van de juiste paarden, wagen en tuigage is van het grootste belang.
Vaak komt de vraag boven van ?gebruik ik voor mijn voorpaard lange strengen of kies ik voor een dubbel zweng tussen voor en achterpaard ?´. Het artikel is van Erik Eshuis, de fotografie van Ineke Westers.

Van English style tot boerengerij. Hans Hendriksen (67) ment, werkt met zijn paarden op het land, rijdt onder het zadel, jureert, bouwt parcoursen en geeft les. Het delen van kennis staat daarbij centraal: Door de wol geverfd als hij is, geniet Hans ervan om beginnende menners de kneepjes van het menvak bij te brengen, maar is zelf nog steeds op zoek naar informatie om zijn eigen kennis te verbreden. Eveline Harskamp maakte het interview, de fotografie is van Meike Merks.

Dit viel te zien bij Paard & Koets. Veel authentiek gerij was er op de beurs niet te vinden, maar gelukkig neemt de firma Kühnle altijd wat moois mee naar Den Bosch. Deze body break, gebouwd door O. Ellsworth in Tivoly (Amerika) en geschilderd in de originele kleuren geel/zwart/blauw is een lust voor het (liefhebbers) oog. Het rijtuig werd verkocht naar Engeland, waar het aan de collectie van een bekende verzamelaar wordt toegevoegd. MenSport maakte een rondje over de beursvloer in de Brabanthallen.

MenSport´s vrijdagavondclinic. Dirk Pries, de Nederlands kampioen tandemrijden, nam geen groot risico door zijn wedstrijd tandemspanWelsh Cobs tijdens de MenSportclinic op de vrijdagavond bitloos te presenteren, hoewel dat misschien wel zo leek. Maar met zijn jonge paard, dat voor het eerst mee was naar zo´n groot evenement, nog nooit zonder bit was gereden en nu zonder enige voorbereiding bitloos in het tandem en ook nog eens in een randem werd gezet, had het zomaar mis kunnen gaan. Dirk Pries is echter een vakman pur sang, alles ging goed en het publiek genoot met volle teugen.

De replica en de toets der kritiek. Met het in het leven roepen van de Tuigenmakerij Driessen trofee voor de mooiste replica, een nieuwgebouwd rijtuig naar traditioneel voorbeeld, is ook discussie omtrent de voors en tegens van replica´s nieuw leven ingeblazen. Voorstanders van de replica vinden een nieuw gebouwd rijtuig veel veiliger en vaak ook net zo mooi als een authentiek exemplaar. Nee, werpen de liefhebbers van authentiek gerij tegen. De meeste replica´s zijn nét niet goed gekopieerd, missen het gouden randje en daarmee de uitstraling die een klassiek rijtuig wel heeft. Frits van Solt verdiepte zich in de materie.

Pret met je Shet. Paulien Scholtus uit Achterberg werd tijdens de International Shetland Breed and Performance show, die eind juli werd gehouden in het Zweedse Halmstadt, met de Shetlander Rob Roy van Welgelegen Europees kampioen ridden en working hunterpony. Logisch dat Paulien enorm verknocht is aan deze kanjer, maar jammer genoeg wordt ze onderhand te groot om hem nog te berijden. Verkopen is voor haar geen optie, dus volgt ze met Rob een mencursus en bekwaamt ze zich in het werken aan de lange teugel. Want ook wanneer je echt te groot bent geworden om op je pony te rijden, kun je er, samen met de rest van de familie, nog steeds ongelooflijk veel plezier mee beleven! Tekst en foto;s van Meike Merks

Rossen moet je rossen. Paarden poetsen is meer dan een sociaal gebeuren tussen mens en paard. Door een paard te roskammen en te borstelen wordt de huid gemasseerd en de bloeddoorstroming in de kleine haarvaten gestimuleerd. Loszittende haren worden verwijderd, aangekoekt zweet en vuil weggeboend en het huidvet wordt mooi over de huid uitgesmeerd, zodat een glanzende vacht het eindresultaat is. Madeleine Calkoen geeft adviezen en vergleek ook de situatie tussen het paard op stal en het paard in de wei.

Theo Timmerman over handel en sport. Tussen de grote bruine warmbloeden vallen ze op: twee witte en twee koolzwarte paardjes van nauwelijks 1.60m hoog. ,,Speciaal aangeschaft voor het wereldbekercircuit. Aan die grote beesten heb je dan niks. Na de Worldcup gaan ze er weer uit. Mocht ik volgend jaar weer mee mogen rijden stel ik toch weer een nieuw span samen?´´ Het is een typische uitspraak van de menner die zijn brood voornamelijk verdient met de handel. De handel die hem de wereld overstuurde, maar WK-deelname in de weg stond. Tot 2006. Met een ijzersterk outdoorseizoen dwong Theo Timmerman voor het eerst sinds twaalf jaar weer een plaats in het WK-team af. Met een bronzen teammedaille op zak maakt hij zich nu op voor het indoorseizoen. Want een ticket voor de wereldbeker kreeg hij er op de koop toe bij. Albertine Nannings maakte het interview en de foto´s terwijl zij meereed met een trainingsrit van Theo´s nieuwe indoorspan.

Trailer laden kun je trainen. Waarom is het soms toch zo ontzettend moeilijk om een paard de trailer in te krijgen? En als het helemaal niet lukt, wat dan? Wellicht biedt dit artikel u de juiste handreikingen om uw paard snel, veilig en paardvriendelijk te laden. Zo niet, dan is het misschien een optie om een cursus trailer laden te volgen bij Emiel Voest of Eddy Modde. Of u leert het vanuit uw luie stoel, door naar een dvd-tje van Pat Parelli te kijken. Marlies Reerink maakte kennis met de verschillende methodes en bericht u van uit de praktijk.



Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap