Vannueten Louis
10/03/2007 12:21
18/03/2023 02:58
4 min

De nieuwe MenSport is uit

MenSport nummer 2 brengt volgende interessante onderwerpen voor liefhebbers van het aangespannen rijden...


MenBasis. De nieuwe MenBasis van deze uitgave, de rubriek voor recreatieve menners, omvat een aantal aansprekende onderwerpen. Wat kun je verwachten van het menexamen? In het afleggen van het examen blijkt niet elke deelnemer een even grote held. Wie zich echter goed voorbereidt op de ?dag der waarheid´ zal het niet al te moeilijk krijgen, want ook de examinator ziet zijn kandidaten het liefst slagen. Daarnaast vindt u in deze MenBasis tips voor het kopen van een tuig en vertellen ervaren instructeurs u hoe te handelen wanneer u paardonvriendelijke weggebruikers ontmoet. Ook de vaste rubriek: ?Vraag het de meninstructeur´ ontbreekt niet.
Aan deze aflevering van ?MenBasis´ werkten mee: Ad Aarts, Ad Aarts Stables, Bob van Asselt, mencentrum Onder de Kastanje; Elbert Koelewijn, examinator SRR en meninstructeur, Gerrie Niesing, examinator SRR en meninstructeur, Jan Hopmans, tuigenfabrikant Ideal Equestrian en MenSport´s Marlies Reerink en Madeleine Calkoen.

Wereldbekerseizoen eindigt met zinderende finale. Het FEI Wereldbekerseizoen 2006 ? 2007 zit er op. Na een bloedstollende finale eind februari in de Zweedse havenstad Gothenburg eiste de Duitse indoorspecialist Michael Freund voor de vijfde maal de titel op. Niet alleen een klinkende overwinning van de oud-wereldkampioen op diens aartsrivaal in de indoorsport, IJsbrand Chardon, de vijfde wereldbeker betekende tevens de allerlaatste grote titel voor Freund die nu definitief zijn leidsels aan de wilgen heeft gehangen. MenSport blikt terug op een mooi indoorseizoen, waarin het de outdoor toppers waren die de indoor trofeeën binnen haalden. Artikelen en fotografie van Marie de Ronde-Oudemans.

Nieuwe FEI proef verlangt veel training op galop. Het is duidelijk dat met de invoering van de nieuwe FEI proef no 9 het accent in de samengestelde wedstrijdsport nog sterker op de dressuur komt te liggen. Vooral in de huidige klasse 3 zullen de aanspanningen moeite hebben om het gevraagde op de juiste manier te laten zien. Madeleine Calkoen informeerde bij top-enkelspanrijder en instructeur Jan van den Broek naar zijn mening en ervaring.

Tjeerd Velstra Nederlands eerste bondscoach mennen. Door de een wordt het idee en de persoon bejubeld, de ander krabt zich nogmaals achter de oren met ?Is dit nu wel zo´n goed idee.´ De Nederlandse menwereld heeft met tweevoudig wereldkampioen en menautoriteit Tjeerd Velstra sinds medio januari voor het eerst in de geschiedenis van de samengestelde mensport een bondscoach. Gebaseerd op het Duitse model moet de nieuwe functie, volgens Velstra, vooral structuur gaan brengen binnen de wedstrijdsport. Albertine Nannings maakte een pittig interview met de kersverse bondscoach.

Ben Molenkamp. Op 21 januari overleed op 79 jarige leeftijd de bekende stalhouder Ben Molenkamp uit Breukelen. De paarden- en rijtuigwereld verliest met Ben een zeer geliefd en kleurrijk persoon, die beschikte over een grote kennis van paarden en het authentiek gerij.
MenSport vroeg aan zijn zoon Rudolf en enkele van zijn vrienden iets over hem te vertellen.

Bioresonantie-therapie. Dierenarts en klassieke veterinaire homeopaat Suzanne Hordijk maakt gebruik van bioresonantie-therapie, als onderdeel van de totale aanpak tot het stellen van diagnoses en het inzetten van therapieën. Zij is de eerste dierenarts in Nederland die met deze bijzondere therapie werkt. Madeleine Calkoen zocht haar op en dook voor MenSport in de wereld van energievelden en frequenties.

Met respect voor het verleden. Meubel- en Rijtuigstoffeerderij Brouwer in het Zeeuwse ´s Heer Hendrikskinderen is een begrip in de rijtuigwereld; er zijn niet zoveel vakmensen met evenveel verstand van en handigheid in het herstellen van antieke bekleding of het opnieuw bekleden van een authentiek rijtuig als Cor Brouwer. De Zeeuw blijkt ook een ondernemer met vooruitziende blik te zijn. Samen met zijn twee zonen richtte hij onlangs de Goessche Rijtuig en Automobiel Maatschappij (GRAM) op. Nostalgie in een (verantwoord) nieuw jasje. De tekst is van Meike Merks, Frits van Solt verzorgde de fotografie.

De dag van ?.Kees Baan. Het uitventen van melk is iets van vroeger; vrijwel iedereen haalt zijn zuivelproducten tegenwoordig bij de supermarkt. Behalve dan in Zwijndrecht. Daar brengen Kees Baan (broer van stalhouder Ad) en zijn trouwe hit Vos de melk nog tot aan de voordeur. Economisch verantwoord is dat nog maar nauwelijks, maar Kees en Vos zouden niet anders willen. In de serie De Dag van? reisde MenSport journaliste Albertine Nannings een dag lang mee op de ventwagen van Kees.

Sporthart op de goede plek. Met een artikel voor MenSport kun je bij de combinatie Denise van den Ierssel en Yvonne de Ruyter twee kanten op: De leerling van ?. of De groom van ?. Voor welke rubriek je ook kiest, je zult een samenwerking aantreffen berust op wederzijds respect en wilskracht om uit de sport alles te halen wat er in zit. Tijdens het WK Rome in 2006 was Denise de groom van Yvonne. Onder de rook van Rotterdam is zij de talentvolle jeugdleerling van een top enkelspanrijdster. Marie de Ronde-Oudemans zocht beide dames op.

KLIK op het logo voor
een bezoek aan de site van MenSport



Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap