Vannueten Louis
28/01/2007 06:11
4 min

De nieuwe MenSport

Nummer 1 van 2007 is uit en brengt u onder andere volgende onderwerpen...:

Nieuwe rubriek voor de basismenner.

De eerste aflevering van de nieuwe rubriek ?MenBasis´ is een feit. In antwoord op veelvuldig gehoorde vragen komt MenSport voortaan in elke aflevering met een eigen rubriek voor de grootste groep menners: de recreatieve menners. De volgende onderwerpen komen nu aan bod: Waarom zou je het koetsiersbewijs halen? Waar volg je een mencursus? Welk rijtuig moet ik kopen? Service van de rijtuigleverancier. Daarnaast de vaste rubrieken: ?Vraag het de meninstructeur´ en ?Proficiat´. Aan deze eerste aflevering van ?BasisMen´ werkten mee: :Bob van Asselt, mencentrum Onder de Kastanje; Edwin Kelders, Kelders Services, Jannes van der Wal; Tim Beltman, meninstructeur manege Lies Beuker; Toon Hulshof, voorzitter SRR; Maurits Immink, Van Schie mensport en MenSport´s Marlies Reerink.

Genieten met Fjorden.

Zo maar, in een weekend van de afgelopen maand januari, kwamen deze menners bijelkaar. Juist ´s winters is het heerlijk om er met de aanspanning op uit te trekken, zeker wanneer je zo´n stoer buitenpaardje als een Fjord voor de wagen hebt. Een dik gevoerde Noorse trui, liefst voorzien van een ?windstopper´ en warme handschoenen aan en je bent tegen de winter opgewassen! Mocht je het onderweg toch koud krijgen, dan brengt een flinke kom snert met roggebrood en spek je lichaamstemperatuur weer snel op peil. De isabelkleurige Fjorden, met hun fier rechtopstaande manenkam, kleuren wonderlijk goed in het winterse landschap van de Veluwe bij Hoenederlo, alsof ze er thuis horen. En eigenlijk is dat ook zo, want Fjorden, die in het land van herkomst Noorwegen gefokt zijn om bittere kou te kunnen trotseren, voelen zich met hun dikke wintervacht buiten zichtbaar in hun element. Zij hebben geen last van de kou! Dus: niet de ijzers eronderuit en de paarden in de ?winterstop´, maar genieten van het moois dat Koning Winter te bieden heeft. Een inspirerend fotoverslag van Meike Merks.

Mannetjesputters in de mensport.

Het contrast tussen vader en zoon is groot. De theoreticus versus de gevoelsmens, maar wat hun bindt in de mensport is het plezier dat ze hebben met elkaar en de ambitie om veel te willen bereiken. Leo en Frank Putman uit Amerongen, ondersteund door de overige familieleden, zijn in rap tempo de samengestelde mensport aan het veroveren. Artikelen en fotografie van Marie de Ronde Oudemans.

Manoeuvreren met auto en trailer.

Goed trailer rijden is een hele kunst. Met een gekeurde aanhanger en goed verzorgd materiaal neem je veilig deel aan het verkeer. Er zijn echter meer zaken die veilig weggebruik bevorderen. Een deskundig chauffeur bijvoorbeeld, die weet hoe hij met paard, wagen en aanhanger moet omgaan. Marlies Reerink sprak met een instructeur van een autorijschool en een ANWB cursusgever.

De kunst van het weglaten.

De veelal felgekleurde en opvallend geëtaleerde Sieltec tuigen trokken veel belangstelling op de menbeurs Paard en Koets. En riepen ook tal van vragen op. Kun je wel uit de voeten met een geknoopt touwen hoofdstel? En zouden de kunststof tuigdelen niet inbranden op de huid? MenSport ging op zoek naar de antwoorden.

Speurtocht naar een rijtuigrijk verleden.

Geïnspireerd door de spannende verhalen die over hem de ronde deden, dook rijtuigliefhebber Jelle Vanderveen in het verleden van ?oom Jaap´, eigenaar van stal ´t Witzand in Blaricum. Die zoektocht, waarbij MenSport een sleutelrol speelde, bracht hem een schat aan verhalen en foto´s van het stalhoudersleven van weleer. Een verhaal dat zeker een vervolg krijgt. Meike Merks sprak met de enthousiaste onderzoeker.

Menpaarden te koop in Rijssen.

De KNHS menwedstrijd in Rijssen op 9 april (2e paasdag) krijgt dit jaar een uniek onderdeel, namelijk een presentatie van te koop zijnde menpaarden. Menvereniging Achter ´n Bos en de eigenaar van het gelijknamige mencentrum Herman ter Harmsel hebben samenwerking gezocht met MenSport om het ambitieuze plan te realiseren. Er wordt gemikt op zo´n 20 enkel- en tweespannen die te koop worden aangeboden en die zich op deze dag kunnen presenteren in een aparte hal van het mencentrum. Herman ter Harmsel vertelt over het hoe en waarom.

Sponsoretiquette.

Sponsoring is een wezenlijk onderdeel van de mensport. Zonder financiële injecties vanuit het bedrijfsleven is het organiseren van een wedstrijd schier onmogelijk, om van het bedrijven van topsport nog maar niet te spreken. Een goede sponsor is dus een kostbaar ?bezit´, waarmee je zorgvuldig omspringt. Toch wordt dat ?bezit´ vaak te weinig gekoesterd en voelen sponsoren zich soms na afloop van de wedstrijd te kort gedaan. Hoe pak je dat nou aan, het correct omgaan met sponsoren? Vasthouden van sponsoren blijkt vooral een kwestie van goede manieren. Tekst en foto´s van Meike Merks

Michael Freund heeft trainingsfilosofie.

In het laatste hoofdstuk van zijn boek ?Ein Leben für den Fahrsport´, komen de trainingsfilosofie van de wereldberoemde vierspanrijder Michael Freund en zijn kijk op het fenomeen (men)paard uitgebreid aan bod. Onder het motto: ´Dat is voer voor elke menner´, zorgde Madeleine Calkoen voor een Nederlandse vertaling.

KLIK op het logo


Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap