promo artikel
02/02/2011 15:47
18/03/2023 06:32
5 min

De nieuwe MenSport

MenSport, weer vol wetenswaardigheden over alle facetten van de mensport...

Rasprofiel > Dravers
In deze eerste editie van 2011 pakt MenSport uit met een uitgebreid rasprofiel van dravers in de mensport. De term ?dravers´ is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan paarden die in principe voor de drafsport zijn gefokt. Helaas is de drafsport ?zeker in Nederland- tanende en zien veel dravers nooit een renbaan. Andere zijn na een relatief korte tijd om verschillende redenen uitgekoerst. De marktprijs van de draver ligt erg laag en ook dat pakt niet altijd in het voordeel van het ras uit. Albertine Nannings sprak met recreatieve, semiprofessionele en professionele mensporters die allen dravers inspannen. Daarnaast kwam een ervaren intermediair (handel en africhting) aan het woord. De draver blijkt in de mensport een pittige doordouwer die op het (inter)nationale menveld zijn mannetje kan staan.

Praktijk > Focus op hooi
Suzan Nicolasen (Grond- en Gewasonderzoek), David van Doorn (wetenschapper paardenvoeding) en Marc van den Top (dierenarts en eigenaar van adviesbureau Voer-Raad) komen uitgebreid aan het woord in een artikel over hooi. Uit de praktijk blijkt namelijk dat de meeste voedingsgerelateerde gezondheidsklachten van paarden niet te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van krachtvoer maar aan minderwaardig ruwvoer. Margriet Markerink zette alle wetenswaardigheden over hooi op een rij.

Wetenschap en fokker > De genenbank
Niet zelden worden dierenrassen met uitsterven bedreigd. Dat geldt ook voor inheemse paardenrassen. Verschillende oorzaken kunnen aan zo´n bedreiging ten grondslag liggen, zoals een verminderde vraag naar een inheems paardenras, een besmettelijke (dodelijke) ziekte of een dierziekte die ruimen noodzakelijk maakt. Binnen een paardenras kunnen daarnaast gezondheidsproblemen ontstaan, bijvoorbeeld door een te smalle genetische basis waardoor niet de omvang maar de constitutie van de populatie de levensvatbaarheid bedreigd. Naast de stichting Zeldzame Huisdierenrassen is er in Nederland een genenbank waar sperma is opgeslagen van dierenrassen die voor de toekomst behouden moeten blijven.

Sport en fokkerij > Huib Pater
Huib Pater fokte zijn eigen vierspan bij elkaar: vier KWPN´ers uit dezelfde vader en moeder. Hij deed er twintig jaar over. De enthousiaste vierspanmenner en zijn team vertellen over de ontwikkelingen die zij doormaakten en hoe hun training, wedstrijddeelname en de visie op de mensport zich in de loop der jaren wijzigden. Pater behoorde aanvankelijk tot de categorie ?cowboys in de mensport´. Nu hij zijn wilde haren lijkt te verliezen, ligt het accent op goed management, inzicht en kwaliteitspaarden. In een apart kader wordt ingegaan op de foklijnen die Pater voor zijn vierspan gebruikte.

Welzijn > Slaapgebrek bij paarden
De Amerikaanse dierenarts Joe Bertone rekent af met het grote misverstand dat paarden staande voldoende kunnen slapen. Net als mensen moeten paarden een quotum REM-slaap halen, alhoewel de omvang van dat quotum veel kleiner is. Lichamelijk en geestelijk ongemak kan een paard uitputten totdat het te moe is om letterlijk op zijn benen te blijven staan. In dit artikel worden enkele praktische richtlijnen besproken waarmee eigenaren een eventueel slaapgebrek bij hun paarden gemakkelijker kunnen herkennen.

Instructie > Longeren met Gerard Leijten (1)
In deze eerste aflevering over het longeren van menpaarden en ?pony´s belicht Gerard Leijten het doel van het longeren en hoe je deze trainingsmethode kan gebruiken bij de observatie van een nieuw of jong paard. Dat begint met het paard te leren op een cirkel te lopen alsook drijven en tempominderen (halt houden). Het paard onbelast ofwel kaal aan de longe laten lopen, biedt namelijk informatie over het lichaamsgebruik, gehoorzaamheid, africhtingsgraad en zijn verstandhouding tot mensen.

Interview > Ton van der Weerden
Ton van der Weerden is kunstenaar, fotograaf en auteur maar bovenal liefhebber van trekpaarden. Al van jongs af aan was hij ?paardengek´. In eerste instantie hield hij Haflingers maar het latente verlangen naar een trekpaard bleef. ?Weet je, het is niet alleen dat paard, het is ook de liefde voor buiten, voor het authentieke, voor het boerenleven. Ik ga voor het hele plaatje´, zegt Van der Weerden in een interview met Meike Merks.

Bedrijf > Stalhouderij Wijnand Hazeleger
Wijnand Hazeleger is een self made man. Een kleine dertig jaar geleden kocht zijn eerste Friese paard en even later het eerste rijtuig, een victoria uit begin 1900. Inmiddels is Hazeleger uitgegroeid tot een familiebedrijf waar vijf mensen hun boterham verdienen. Veelzijdigheid is troef want naast de twaalf authentieke rijtuigen die voor vele evenementen en/of opdrachtgevers uitrukken, zijn er ook gerestaureerde paardentrams, auto´s, touringcars en zelfs een arrenslee met rendieren.

MenRoute > Zutendaal
Toerisme Limburg in België is de uitgever van menroutekaarten die menners en ruiters uitermate goed tijdens hun tochten achter of op het paard kunnen begeleiden. Onze Belgische medewerker Frans Soeten nam de proef op de som en verkende de omgeving rond Zutendaal dat ook voor Nederlanders gemakkelijk te bereiken is. ?Verkeerd rijden is onmogelijk´, schrijft hij. ?En de regio is wonderschoon.´ Soeten vond onderdak in het vakantiepark Narvik Home Parc Mooi Zutendaal dat sinds zijn bezoek in september 2010 paarden en pony´s eveneens welkom heet. Zowel voor mens als dier zijn er mooie accommodaties beschikbaar.

MenBasis > Juryleden zijn net mensen
Wedstrijdprotocollen van mendressuurproeven leiden niet zelden tot discussies en onvrede, zeker als in de beoordelingen van individuele juryleden in één wedstrijd grote verschillen te bespeuren zijn. Bart van der Hoek sprak met Herman Smit die zelf jury is en een KNHS-jurycursus begeleidt. Dressuur is een jurysport ofwel mensenwerk, beaamt Smit. Dat wil zeggen dat de factor ?emotie´ in de beoordeling soms een rol kan spelen maar aan de andere kant dienen wedstrijddeelnemers bij onvrede de hand in eigen boezem te steken, met name als juryleden en menners op ?verschillende golflengten´ spreken.

Nog meer MenSport
? Koetserwaals
? Een kennismaking met de Kempische Paardenliefhebbers.
? Waar kunt u terecht voor mencursussen?
? Felicitaties aan geslaagden van mencursussen.
? Nieuws.
? Informatie over (men)producten waaronder verschillende lezersaanbiedingen.
? Belgisch mennieuws.

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap