promo artikel
09/03/2011 21:10
18/03/2023 06:33
4 min

De nieuwe MenSport

MenSport Uitgave 2011, nummer 2 is uit...


Interview > Gé König
Internationaal jurylid (O) en voorzitter van de disciplinecommissie mennen, Gé König, vertelt over zijn kennismaking met de paardensport en de ontwikkeling van het mennen. Hij zegt van organiseren en opleiden te houden. Die ambities heeft hij tijdens zijn leven met de paardensport waar weten te maken. König is een voorstander van duidelijke en degelijke reglementen omdat die het beste in paarden en menners naar boven halen. Hij heeft de mensport groot zien worden en merkt op dat er, ondanks de professionalisatie, ontwikkelingen zijn die extra aandacht behoeven.

Praktijk > Staart- en maneneczeem
Het Groot Onderzoek naar Staart- en Maneneczeem (SME) gaat deze nazomer het vierde en laatste jaar in. MenSport vertaalt de onderzoeksdoelen naar de praktijk. Niet alleen wetenschappers willen weten hoe zij paarden met SME (preventief) kunnen behandelen. Iedereen is op zoek naar dé oplossing. MenSport sprak met wetenschappers, een homeopatisch dierenarts en ontwikkelaars van producten die de allergie moeten neutraliseren en de symptomen van SME moeten bestrijden.

Sport en welzijn > Heart for Horses
Jaren geleden introduceerde Cees van Beckhoven het nut van hartslagmetingen bij paarden en pony´s tijdens trainingen en wedstrijden. Hij wordt nu bijgestaan door Carolien Munsters die aan de Faculteit Diergeneeskunde promotieonderzoek naar de training van het paard doet. Even dacht Van Beckhoven dat hij een roepende in de woestijn was maar het tij lijkt zich te keren. De A- en B-kaders van de eventing worden verplicht de fysieke registraties van hun paarden bij te houden en over te dragen aan de bondscoach. Het Koninklijk Friesch-Paarden Stamboek (KFPS) ziet in de verkregen data en lactaatmetingen een middel om er achter te komen hoe het met het uithoudingsvermogen van het Friese paard zit.

Instructie > Longeren met Gerard Leijten (2)
KWPN´er Appie (v. Wolfgang) van Gerard Leijten is nog jong. In deze aflevering laat Leijten zien hoe hij de aandacht van het jonge paard naar zich toe weet te trekken. Duidelijk is dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen verlies van aandacht door angst voor het onbekende en verlies van aandacht door verveling. Als de aandacht op de longeur is gericht, is het zaak de concentratie te behouden zodat er langzaam maar zeker naar ontspanning kan worden gewerkt.

Interview > Henk Scholten
Henk Scholten is hoefsmid, tuigpaardenfokker, concoursrijder en realiseert zijn wensen in tastbare vorm, zoals een waterbassin in de longeercirkel voor de training van zijn paarden, een rookkast voor paling en een kunstwerk uit gebruikte hoefijzers. Scholten heeft een uitgesproken mening over de opvoeding van zijn tuigpaarden. Hij kan ermee lezen en schrijven en is dan ook een graag geziene gast op evenementen.

Veterinair > De merrie en het pasgeboren veulen
Een veulentje fokken gaat niet altijd vanzelf. MenSport beschrijft in het kort hoe de normale geboorte van een veulen verloopt, wat de signalen zijn als er iets fout dreigt te gaan en wat de overlevingskansen van te vroeg geboren veulens zijn.

Bedrijf > Kraay Trailers en Mensport
De eerste menwagen van Henk Kraay was bedoeld voor eigen gebruik maar viel ook in de smaak bij de andere leden van de menvereniging. Kraay ging aan het ?klussen´ en dat leidde tot een groot en druk bedrijf in Nijkerk. De huidige generaties wagens in Nijkerk zijn stuk voor stuk zelf ontworpen en geregeld voorzien van vernuftige technische snufjes die letterlijk uit de praktijk zijn ontstaan.

Authentiek > Nationaal Rijtuigmuseum
Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek gaat een andere koers varen, ondanks het huidige culturele klimaat dat musea weinig ontwikkelingskansen biedt. Als het aan interim-directeur Carolien Overweg ligt, treft de bezoeker straks een heel ander museum aan.

MenRecht > Drie casussen
In deze nieuwe rubriek behandelt juriste Nicole van den Oever drie casussen. In twee van de drie arresten waren paarden het kind van de rekening, de derde handelt over een paard dat van een auto schrok en met rijtuig en al op hol sloeg. Van den Oever legt uit hoe de rechters tot uitspraken kwamen.
MenRoute
De Holterberg en omgeving is voor veel menners een relatief onbekend gebied. MenSport was te gast in de Break&Breakfast van Marc Fraser en ontdekte dat de Sallandse Heuvelrug een on-Hollands weids uitzicht te bieden heeft. De paden zijn prima, menners kunnen er heerlijk dwalen en ook voor de niet-menners is er voldoende vertier in Holten en omgeving.

MenBasis
MenSport reisde naar Brugge om er de voorzitter van de Vlaamse Liga Paardensport (VLP), Mark Wentein, te ontmoeten. België is een ingewikkeld land. Wentein legt uit hoe de structuur van de overkoepelende paardensportorganisaties in België in elkaar zit, wat de rol van de VLP is en wat deze Liga voor menners kan betekenen.

Nog meer MenSport
? Koetserwaals.
? Een kennismaking met menvereniging Waal en Linge.
? Waar kunt u terecht voor mencursussen?
? Felicitaties aan geslaagden van mencursussen.
? Nieuws (aankondigingen, KNHS-nieuws, productinformatie en een lezersaanbieding).
? Verslaggeving regiowedstrijden.
? Belgisch nieuws waaronder de rallykalender.


Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap