De Grote Prijs van de grote hoop...
Kris Van Loo
04/12/2015 20:56
18/03/2023 04:17
3 min
paardenfotograaf.be

De Grote Prijs van de grote hoop...

De Grote Prijs van de grote hoop

De GP van Lier was er eentje van de grote hoop. Donatella (Vigo d’Arsouilles), die vorig jaar nog de wereldbeker van Göteborg won, sprong in Lier na een jaar afwezigheid opnieuw een GP. Va Vite (Heartbreaker x Clinton) was anderhalf jaar uit circulatie en hervatte de internationale competitie in Lier. Beiden lieten weliswaar één balkje vallen in de GP, maar wat waren Nicola Philippaerts en Jeroen De Winter blij met hun come back! Dat geldt ook voor Constant Van Paesschen. Hij verloor al zijn Citizenguard paarden, maar kreeg er nieuwe van Paul Maïs, zoals Calore vd Helle (Casall) die hij twee weken geleden op stal kreeg. In Lier sprongen ze hun eerste wedstrijd, hun eerste GP, die ze meteen wonnen.

Deze week in Haverklap: de come back van nieuwe combinaties en verder; Abdel Saïd, Jeroen Appelen, Maxime Harmegnies en Jerry Van Damme

De weg van Abdel Said...

Abdel Said kan er niet om lachen. Hij vindt het walgelijk dat zijn geloof misbruikt en in diskrediet gebracht wordt door terroristen. Hij bewijst dat het ook anders kan. Abdel is moslim en werk samen met de jood Tal Milstein. Abdel Said was elf jaar toen hij met zijn moeder naar Nederland verhuisde en in de leer ging bij Emile Hendrix. Op z’n 18e moest er evenwel brood op de plank komen. Hij ging werken bij Jos Lansink en Albert Peffer, waar hij naambekendheid verwierf met Avenir, waarmee hij tweede werd in de GP van Antwerpen. Op z’n 21e begon hij voor eigen rekening. Op vijf jaar tijd kan hij al enkele fraaie referentie voorleggen, zowel sportief als commercieel. En toch; ‘mijn stal AS Sporthorse moet nog naambekendheid verwerven’, zegt Abdel, al vermoeden wij dat er vandaag niemand is die niet weet wie Abdel is.

VBD Equestrian Stables Jerry Van Damme: ‘Zoektocht naar jong talent geeft me voldoening’

Wie de kampioenschappen voor jonge springpaarden de laatste jaren heeft gevolgd, kan er niet omheen. VDB Equestrian Stables van Jerry Van Damme uit Zele is een nieuwe en meteen een klinkende naam in het wereldje. Homer de Rêve, De Flipper, Ellinor Z,… Ze stonden de laatste jaren allemaal op het podium of dicht in de buurt ervan in de Cyclus, in Gesves en in Lanaken. Intussen is aan de toekomst gedacht. Een gloednieuwe infrastructuur, nieuwe jonge paarden en een nieuwe ruiter. De haast onklopbare Joris Vergauwen komt Steven Van Meersche vervangen. Jerry Van Damme van paardenvleesfabriek Velda wil enkel het beste vlees in de kuip, figuurlijk in dit geval natuurlijk.

Maxime Harmegnies, de revelatie van het najaar

Philippaerts, Devos, Lansink, Dunon, Denutte. Geen naam op de startlijst van het BK dit jaar was onbekend, behalve die ene, Maxime Harmegnies. Hij zou stranden op de zeventiende plaats en op 0,2 strafpunt van de finale. Wie is die Maxime Harmegnies? We zouden het de volgende maanden wel te weten komen. De Belg die woont en werkt in Frankrijk won de ene proef na de andere op de najaarstournees van Barbizon, Cagnes-sur-Mer en Mijas. Tijd voor een grondige kennismaking.

De ambitie van Jeroen Appelen

Jeroen Appelen was 17 toen hij met een leercontract begon bij de familie Bijloos. Vandaag zijn we acht jaar later. De paarden waarmee hij nu op het internationaal toneel verschijnt waren toen hij begon nog piepjong en werden door Jeroen zadelmak gemaakt. Hij reed jonge paarden en samen groeiden ze naar internationaal niveau. Vorig jaar proefde hij van bescheiden tweesterren, dit jaar wou hij doorgroeien naar driesterren en volgend jaar mag er nog een sterretje bij. ‘Ik zou in Mechelen heel graag de vijfsterren willen rijden. De wereldbeker hoeft nog niet, voor alle andere rubrieken wil ik me aanmelden’, lacht Appelen.

Je leest het deze week uitgebreid in Haverklap....

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

Voorbije evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Laatste Haverklap