Stephex Horse Trucks

Koen Cromheecke
22/01/2007 08:25
5 min
paardenfotograaf.be

!!! Clintonzoon keuringskampioen + foto"s alle geselecteerden

Ja, we durven wel eens zeuren dat het elders beter is. En ja, BWP-paarden missen wel eens wat souplesse en snit. Maar springen kunnen ze wel. Dat bleek afgelopen weekend nog maar eens in Moorsele op de BWP-hengstenkeuring.

28 kandidaat-dekhengsten mogen straks door naar de derde faze: 18 hengsten uit eigen stamboek en 8 hengsten met "buitenlandse" papieren. Ook twee dressuurhengsten werden aangewezen: één uit eigen fok en één Holsteiner.

Het BWP heeft afgelopen weekend een stapje verder gezet richting een modern en mee-evoluerend stamboek. Het programma zat eivol en naar volgend jaar toe wordt luidop nagedacht over een volwaardige derde dag tijdens de eerste faze. Nieuw in het programma was het tonen onder het zadel van de vijf- en zesjarige kandidaat-dekhengsten op vrijdagavond. Enig minpunt daar was dat het avondprogramma zich afspeelde aan het tempo van een oude zwart-wit film in slow-motion. Maar goed, het zijn minpuntjes die we er, gelet op de kwaliteit die getoond werd graag bijnemen.

Dat de BWP"ers maat en vermogen hebben bleek nog maar eens. Minpunten zijn het gebrek aan souplesse en snit. Daarover kan best gezeurd worden, maar de vaststelling blijft dat andere stamboeken wat maat en vermogen betreft vaak ondermaats scoren. Toch werden uit eigen fok enkele interessante paarden aangewezen, naast enkele klassiek aandoende modellen. Als vingerwijzing naar de al eerder genoemde aandachtspunten kon met name de aanduiding van enkele hengsten voor de primering tellen.

"Geprimeerd" werden Echo van het Neerenbosch (Chin Chin x Kashmir vh Schuttershof), Eldorado van de Zeshoek (Clinton x Toulon), Emerald van "t Ruytershof (Diamant de Semilly x Carthago), Echo vh Spieveld (Heartbreaker x Capital), Equistro (Querlybet hero x Quidam de Revel) en Excenel V. (Thunder van de Zuuthoeve x Landetto).

Voor deze primering kwamen alleen de driejarigen uit eigen fok in aanmerking. Siegerhengst (foto"s) werd een Clinton x Toulon. Exterieurmatig waren er op de forse hengst ongetwijfeld enkele kleine bemerkingen, maar de hengst toonde zich op harde bodem een echte macho en liep met afdruk en tact. Vader Clinton is één van de zeldzame hengsten waarover eenieder een uitgesproken mening heeft (voor of tegen, een tussenweg is er niet), maar souplesse heeft de witte reus wel. Die souplesse is ook terug te vinden bij Eldorado die nog wat slapjes aandoet maar enkele fraaie sprongen toonde. Eldorado is de eerste en voorlopig enige zoon van Bijou Orai die met Hubert Bourdy succesvol was in Frankrijk (vijfjarigen) en ondertussen verkocht werd naar de Verenigde Staten.

Reservesieger werd de wat fijn aandoende Excenel V. Excenel heeft niet echt de uitstraling die van een vaderdier mag verwacht worden, maar als de hengst straks 100 kilogram aangedikt terugkomt wordt dat beeld ongetwijfeld anders. Excenel bewoog met veel tact en afdruk, sprong door het lijf en is één van de hengsten die het stamboek de zo gezochte souplesse en snit kan bijbrengen.

Opvallend was de aanwijzing van enkele zonen van de Franse hengst Diamant de Semilly. Exterieurmatig konden de hengsten weinig bekoren, en vooral op de hoeven is één en ander aan te merken, maar springen kunnen ze wel. Verder werd ook de door Damiaan Vanhollebeke voorgesteld Klairon Dancer aangeduid, een interessant gefokte volbloed.

voor alle foto"s van de deelnemers aan de BWP hengstenkeuring klik hier

We zetten de aangewezen hengsten uit eigen fok op een rijtje:

- Echo van het Neerenbosch (Chin Chin x Kashmir vh Schuttershof)


- Eldorado van de Zeshoek (Clinton x Toulon)


- Erco van "t Roosakker (Darco x Kannan)


- Emerald van "t Ruytershof (Diamant de Semilly x Carthago)


- Esprilio (Diamant de Semilly x Baloubet du Rouet)1


- Elvis Ter Putte (Diamant de Semilly x Darco)


- Egrando van "t heike (Grandeur x Saygon)


- Echo van "t Spieveld (Heartbreaker x Capital)


- Eros (Lambada van Berkenbroeck x Nonstop)


- Equistro (Querlybet hero x Quidam de Revel)


- Excenel V (Thunder x Landetto)


- Egano van het Schoonhouthof (Toulon x Littorio)


- Didas de l"Espérance (Darco x Landgraf I)


- Darmello (Darco x Alme)


- Dawson van "t nachtegaelehof (Pierrot x Darco)


- Der Senaat 111 (President x Burggraaf)


- Chili-Pepper (Cumano x Sheyenne de Baugy)


-Quasimodo van de Molendreef (Heartbreaker x Lys de Darmen)

Aangewezen dressuurhengsten

- Elblesdo I (Diamond Hit x Wundermeyer)


- Dayano (Dolany x Linari)

Over de dressuurfokkerij kunnen we kort zijn. Het BWP heeft resoluut gekozen voor een specialisatie waarbij de fokker, aldus voorzitter Rijcken, duidelijk moet kiezen welke richting hij uitwil springgericht dan wel dressuurgericht fokken. Als het BWP de vele dressuurliefhebbers verder wil binden dan is er (veel) werk aan de winkel. Men kan het stamboek natuurlijk moeilijk met de vinger wijzen als het om de kwaliteit van de aangeboden hengsten gaat, maar vraag is natuurlijk of het binnen een specialistische fokkerij uberhaupt zinvol is om kandidaat-dressurhengsten twee keer in vrijheid te laten springen en dat mee te nemen in de beoordeling.

Buitenlandse fok

- Cooper van de Heffinck (Caretino x Landlord)


- Primeval Cercado (Cassini II x Literat)


- Zorro (Clinton x Cavalier)


- Pommeau du Heup (Helios de la Cour x Thurin)


- Lagerfeld (Levisto x lasino)


-Castillo van Berkenbroeck (Coronado x Caletto I)


- enrico van de withoeve (Embassy x Calypso II)

- Klairon Dancer (dr Devious x Chiefs Crown)

Wat het "buitenlands" aanbod betreft is de goedkeuring van de Franse kampioen Pommeau du Heup opvallend. Overigens, Pommeau is een krachtpatser die enkele bijzonder fraaie sprongen liet zien. Blikvanger was ongetwijfeld Cooper van de Heffinck die zonder meer één van de betere springers uit het lot was al gebiedt de eerlijkheid te melden dat er exterieurmatig wel iets op te merken valt over de hengst. De inbreng van buitenlands bloed is altijd één van de sterke punten binnen het BWP geweest, al wordt het steeds moeilijker om de betere buitenlandse hengsten tegen een aanvaardbare prijs de eigen fokkerij binnen te brengen. Dat het moeilijk wordt is duidelijk, maar dat het nog altijd kan bleek evenzeer. Het lot buitenlandse hengsten aangewezen voor de derde faze is zonder meer een sterk lot dat uiteraard z"n plussen en minnen heeft. Maar dat geldt ook voor de BWP-hengsten en voor de hengsten bij diverse andere stamboeken.

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap