Stephex Horse Trucks

Koen Cromheecke
13/06/2006 07:28
18/03/2023 17:21
3 min

CHIO Rotterdam vernieuwt

Het 58ste CHIO Rotterdam, van 22 tot en met 25 juni a.s., innoveert. Niet alleen ligt er bij de Rotterdamse manege in het Kralingsebos een schitterende all-weather bodem, ook zullen de belangrijkste dressuurwedstrijden niet meer in de bospiste maar in de hoofdpiste plaatsvinden.

Net als jumping Mechelen heeft het evenement een regionale inslag. Naast de Zuid Holland Cup voor dressuurruiters (twee ruiters in de klasse M en twee in de klasse Z strijden om een soort Verenigingskampioenschap) is er dit jaar ook een Zuid Holland Cup voor de springruiters. Daarnaast werden 225 Rotterdamse scholen aangeschreven met een lespakket en een poetskist over de paardensport. Na drie dagen hadden zich reeds zoveel scholen aangemeld dat het quotum van 1.000 schoolkinderen ruimschoots was overschreden.

Dressuur

Voor Tineke Bartels, directeur sportif van de dressuur, is vooral de donderdag een belangrijke dag. Dan wordt, zoals het er nu uitziet, door alle combinaties die deel uit maken van het A-kader gestreden in de Grand Prix. De wedstrijd waarop bondscoach Sjef Janssen zich moet baseren voor zijn team waarmee hij naar de wereldkampioenschappen in Aken wil. Op dit moment zijn er een paar onzekerheden. Zo heeft Edward Gal last van een ernstige keelontsteking en is het niet zeker of Hexagon´s Ollright niet alleen hersteld is maar ook in de glanzende wedstrijdvorm verkeert. Daarnaast is in de vroege maandagochtend de moeder van Kirsten Beckers aan de gevolgen van een slepende ziekte overleden. Voor Kirsten is het bijna zeker dat zij wel in Rotterdam aan de start komt. "Ik weet zeker dat mijn moeder had gewild dat ik daar zou rijden", aldus een aangeslagen, maar flinke Kirsten.

Op de vrijdagavond staat de Grand Prix Spécial op het programma, terwijl op zaterdagavond de Kür op muziek wordt verreden, beiden in de hoofdring. Naast een interessant deelnemersveld in de internationale wedstrijden, met o.a. Isabell Werth, vinden we ook vier Belgische ruiters en Britse Sandy Phillips. Verder staan er wedstrijden in het kader van de Future test en de Pikeur Cup op het programma. Omdat alle combinaties twee paarden aan de start mogen brengen zal in de bospiste zeker ook het nodige te genieten zijn.

Springen

"Toen ik in Luzern rondliep was ik ontzettend blij dat we in Rotterdam besloten hebben een bodem neer te leggen die onder alle weersomstandigheden perfect is", vertelde Emile Hendrix, de directeur sportif springen. Naast individuele ruiters uit Japan, Italië, Brazilië, België een Oostenrijk komen de acht landen die startgerechtigd zijn in de Samsung Super League, bijna allemaal op volle, sterkte naar Rotterdam. Groot-Brittannië komt met de winnaar van de Grote Prijzen van Rome en Luzern, Nick Skelton, en Duitsland met de winnaar van de Grote Prijzen van La Baule en Aken, Marcus Ehning. Zweden brengt naast de populaire Malin Baryard ook Rolf-Göran Bengtsson aan de start.

Voor Nederland zullen Jeroen Dubbeldam met BMC Nassau, Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin óf Eurocommerce Milano, Harry Smolders met Exquis Oliver Q en Albert Zoer met Okidoki aan de start verschijnen, en dat is een team dat weer eens kan winnen. Bondscoah Rob Ehrens wil de druk niet zo hoog opvoeren, omdat in zijn benadering Rotterdam van eenzelfde gewicht is als alle andere Samsung Super League wedstrijden, maar het kan. Dubbeldam won Outdoor Gelderland, Berlin sprong een fantastische wedstrijd in Luzern, Zoer en Okidoki zijn in vorm en Smolders weet toch altijd net iets meer uit zijn paarden te halen dan anderen voor mogelijk houden. Leon Thijssen gaat met Olaf mee als reserve-ruiter.

Een week na Rotterdam zijn de Nederlandse kampioenschappen voor de springruiters in het Brabantse Mierlo. Of alle combinaties die in Rotterdam deel uitmaken van het oranje kwartet in Mierlo aan de start komen is niet zeker. "Ik denk dat we op dit moment een achttal combinaties hebben waarmee we richting het WK kunnen. Misschien gebeurt hetzelfde als vorig jaar, toen de Nederlandse kampioenschappen ineens erg behulpzaam bleken te zijn in de selectie. Maar laat ik ook duidelijk zijn dat het geenszins vaststaat dat de Nederlands kampioen deeluit maakt van de equipe op de WK!", aldus Ehrens

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap