Stephex Horse Trucks

promo artikel
15/02/2008 18:33
18/03/2023 07:14
5 min

BWP Turnhout: Vrijspringen & Dressuur Fokkerij Gala

Wedstrijd Vrijspringen:
Op 2 maart 2008 organiseert BWP, Gewest Oud-Turnhout een wedstrijd vrijspringen in Manege Groenendijk te Dessel. Deze wedstrijd staat open voor paarden geboren in 2004 t/m 2006 en ingeschreven in een WBFSH erkend stamboekr...

Deelnamegeld bedraagt 15 ? voor BWP ingeschreven paarden en 20 ? voor niet BWP ingeschreven paarden. De paarden die minstens drie keer meegedaan hebben aan onze oefenavonden, krijgen 3 ? korting. De winnaar neemt het riante bedrag van 120 ? mee naar huis en het totale prijzengeld bedraagt 800 ?. Er zal hiervoor een deskundige jury gevraagd worden.

Inschrijven voor deze activiteit kan door een copy van de stamboekdocumenten op te sturen naar Kris Donders, Meierend 39, 2470 Retie, te mailen naar kris.donders@tele2allin.be of door te faxen naar 070/66.15.08 en dit ten laatste tot 27/2/2008.

(verdere info: 0473/85.85.33)


Dressuur Fokkerij Gala:

Op 15 maart 2008 organiseert BWP, Gewest Oud-Turnhout een clinic Dressuurfokkerijgala (zie affiche onderaan) in samenwerking met de I.P.S Horse group , sponsors van Anky Van Grunsven, Edward Gal en Hans Peter Minderhout en eigenaren van de paarden Painted Black, United, Tango, Tuschinsky en vele anderen.

Kaarten reserveren kan door uw naam en adres door te mailen naar kris.donders@tele2allin.be

Tijdens deze clinic worden een aantal dressuurpaarden getoond en wordt er toegelicht welke de sterke punten en welke de aandachtspunten zijn voor een dressuurpaard. Daarna wordt de link gelegd naar de fokkerij: Er worden een aantal top dressuurhengsten getoond en deze worden duidelijk beoordeeld van welk nu de sterke punten zijn van deze hengsten en waar aandacht aan moet gegeven worden. Vervolgens komen er een aantal BWP-gefokte merries in de picture dewelke op dezelfde manier beoordeeld worden. Vanuit deze twee gezichtspunten (merrie en hengst), kan er dan een combinatie vooropgesteld worden: welke hengst past het beste bij deze merrie en waarom?

Het is duidelijk dat tijdens deze clinic de nadruk gelegd wordt op de fokkerij en meer specifiek naar hengstenkeuze bij een bepaalde merrie maar ook enkele andere aspecten komen aan bod: Er zullen namelijk een aantal topdressuurhengsten aanwezig zijn en men zal niet te beroerd zijn om zaken te vermelden waar je bij je merrie op moet letten als je van deze hengsten gebruik wil maken. Verder zullen er een aantal topdressuurruiters aanwezig zijn (Hans Peter Minderhout, Edward Gal, Jana Freund, Julie Van Olst) en zelfs Anky Van Grunsven zal haar bijdrage leveren.

Vanwaar dit evenement zal je je afvragen? BWP Oud-Turnhout beseft als geen ander dat de dressuursport niet te verwaarlozen is en dat wij in ons stamboek hier een plaats moeten aan geven. Het gewest tracht reeds enkele jaren een gezonde mix van activiteiten te presenteren. Zowel de dressuurfokkers als de springfokkers komen aan hun trekken in ons gewest. Een aantal jaren terug heeft Oud-Turnhout als eerste gewest de prijskamp voor de veulens opgesplitst in een springrichting en een dressuurrichting. Ook binnen het bestuur waren er mensen die hier hun reserves tegenover hadden maar als je dit één keer gezien hebt in de praktijk, kan je hier niet meer tegen zijn. Dit is gewoon de logica zelve! Verder heeft het gewest verleden jaar een gelijkaardige organisatie als deze clinic opgezet, zei het dan op een meer bescheiden schaal. De ervaren Karin Retera, die nadien ook op de organisatie van het dressuurkader van BWP gevraagd is, is samen met Wim Verwimp tijdens een clinic in Manege Groenendijk de exterieurbeoordeling van dressuurpaarden komen toelichten en meer bepaald de link tussen exterieur en bewegingsvorm. Voor de aanwezigen was dit zo"n verrijkende uiteenzetting dat dit om een herhaling op nationaal niveau vroeg.

Volgende vraag is waarschijnlijk waarom wij dit in samenwerking doen met de I.P.S Horse Group. Ook dit is eigenlijk een logische keuze want I.P.S Horse Group is enerzijds een organisatie die dressuurpaarden in de wereldtop heeft meelopen, en bewezen en jongere talentvolle dekhengsten exploiteert. Anderzijds heeft de heer Kelders een meerjarenplan (link naar meerjarenplan) voor de Belgische dressuursport voor ogen. Hij wil net zoals hij in Nederland doet, in België een aantal jonge talenten en senior talenten mee begeleiden naar de top zodanig dat de Belgische dressuursport op een hoger niveau wordt getild. Kelders is hier in Nederland al 14 jaar mee bezig. We moeten trouwens bescheiden zijn en de realiteit leert ons dat onze noorderburen zowel op het gebied van de fokkerij van dressuurpaarden als in de sport een stuk verder staan dan wij.
Een ander heet hangijzer dat velen bezig houdt is de vraag of wij nu met zijn allen buitenlandse hengsten moeten gaan gebruiken om vooruit te komen in de dressuurpaardenfokkerij. Binnen het stamboek zijn de meningen verdeeld en het zal voor een stamboekleiding altijd moeilijk zijn om hier openlijk achter te staan. We kunnen echter enkel vaststellen dat onze springpaardenfokkerij hierop gebaseerd is: het verleden heeft ons geleerd dat het gebruik van buitenlandse hengsten ons in de springpaardenfokkerij geen windeieren heeft gelegd en dit of het nu gaat om import hengsten dan wel om importsperma. Hierbij denken we maar aan de verervers zoals Lys de Darmen, Lugano, Flugel, Skippy, Heartbreaker en vele anderen die bij een BWP hengstenhouder een stal betrokken en aan grootheden zoals Quidam de Revel, For Pleasure en ook vele anderen waarvan het geïmporteerde sperma ons verschillende fokproducten hebben gebracht die ons in de World Breeding Guide hebben gebracht. Het is dan ook niet onlogisch om binnen de dressuurpaardenfokkerij hetzelfde, succesvolle recept te gebruiken. Inmiddels heeft IPS Horse Group voor de Benelux de dekrechten van het Hannoveraner Stamboek onder contract gekregen en dit zowel voor de springhengsten als voor de dressuurhengsten.

Terugkomende op onze clinic op 15 maart wil ik dan ook iedereen van harte uitnodigen om met eigen ogen te komen kijken: Deze avond is onontbeerlijk als je dressuurpaarden wil fokken en dit niet alleen wegens het educatieve aspect. (becommentariëring door internationaal erkende fokkerijspecialisten: Joop Van Uytert, Rik Van Miert, ...)
Een niet te missen evenement als de fokkerij van sportpaarden u na aan het hart ligt!
BWP Oud-Turnhout

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap