Stephex Horse Trucks

Koen Cromheecke
19/03/2007 20:30
20/03/2023 07:48
4 min
paardenfotograaf.be

BWP-jury in milde bui (fotoreportage online)

De jury van de BWP-hengstencommissie werd zaterdag uitgebreid met een nieuw lid: het voordeel van de twijfel. Een behoorlijk aantal hengsten leek maar net met de hakken over de sloot te raken. Voor de "sieger" van de keuring in Moorsele Eldorado van de Zeshoek was die sloot te breed.

Uiteindelijk kregen 18 hengsten groen licht en daarmee toonde de jury zich bijzonder mild. Want zowat de helft van de gekeurde hengsten kon niet echt overtuigen. Eros (Lambada van Berkenbroeck), Dayano (Dolany) en Lagerfeld (Levisto) bleven met medisch attest afwezig. Ook Dawson van het Nachtegaelehof (Pierrot) kwam niet opdagen, naar verluidt omdat de hengst zich vlak voor de keuring ook al blesseerde. Ook Elblesdo (Diamond Hit) werd niet aangeboden, net als Excenel V (Thunder van de Zuuthoeve).

Voor de middag waren er voor enkele hengsten al twijfels bij de zadelproef en slechts een beperkt aantal hengstne wist zich bij het springen op te waarderen. Dat springen was een vrij matte bedoening, zonder echte uitschieters. Bijna hadden we de boeken dichtgeklapt, maar de laatste twee uit het lijstje maakten veel goed. Enrico van de Withoeve (Embassy) kreeg de handjes op mekaar na een functionele springproef. Enrico sprong met rek, werkte de sprongen goed af en was daarmee meteen één van de betere springhengsten. Echt goed werd het pas met Boris van het Kluizebos (Heartbreaker). Elastiek en reactiviteit, Boris bracht het allemaal. Zeker, exterieurmatig zijn er wat aanmerkingen te maken op de hengst, maar als het op springen aankomt was Boris zonder twijfel de uitschieter. De hengst haalde ook enkele jaren terug al de derde faze, maar werd toen niet goed genoeg bevonden. Boris werd gekeurd in Italië en keert nu dus terug naar België waar hij ter dekking komt te staan bij bvba Van de Heffinck.

Boris was niet de enige zoon van de nieuwe BWP-ambassadeur Heartbreaker die groen licht kreeg. Precies die hulde voor de kwpn-geboren en bwp-gekeurde hengst was voor Ech (heartbreaker) bjvoorbeeld het duwtje in de rug dat het verschil maakte tussen net wel of net niet. Echo sprong lichtvoetig, snel, demonstreerde bij momenten maar was tussen de hindernissen amper te rijden. Een euvel waar ook de siegerhengst van Moorsele mee te maken had. Voor Eldorado luidde dat precies de zwanenzang in.

Gekeurd werden Echo, exterieurmatig zonder twijfel één van de betere nakomelingen van Chin Chin. Naast Echo werden ook Erco, de wat klassieke Darcozoon en Cooper (Caretino) gekeurd. De Darcozoon is een hengst met veel souplesse, maar de hengst mist wat snit. Springen kan hij wel en dat geldt ook de wat hete Cooper die voor de middag niet wist te overtuigen maar zich tijdens de springproef wist op te waarderen. Afvallers waren Primeval (Cassini II) en Eldorado (Clinton). Emerald (Diamant) kreeg wel groen licht, net als de de andere Diamantzoon Elvis en diens halfbroer (ook al een Diamantzoon dus) Esprilio. Geen van beide hengsten wist echt te overtuigen. Wat dat betreft scoorde de Grandeurzoon Egrando beter. Onder het zadel was de forse hengst zonder twijfel één van de betere en tijdens de springproef liet de vos geen steken vallen. De makkelijk bewegende Egano (Toulon) kreeg ook al groen licht, tijdens de springproef deed de hengst wat loom en zwaarmoedig aan maar macht gaat er wel van uit. Zorro was zonder twijfel één van de betere Clintonzonen op de keuring. De hengst heeft een mooie, gedragen galop maar springt soms met een wat stekerig voorbeen. Ook Esprilio (Darco) kreeg groen licht, net als Equistro (Querlybet). Die laatste wist wat ons betreft niet echt te overtuigen en vooral in het drafwerk waren er wat vraagtekens. Dr. Devious, de door Damiaan Van Hollebeke voorgestelde volbloed werd eerder verrassend niet genomen. De hengst bewoog functioneel en correct, sprong op zich als volbloed voldoende, maar klaarblijkelijk voor de jury onvoldoende om in een springpaardenstamboek de rol van veredelaar op te nemen. Van de twee oudere Darcozonen werd alleen Didas genomen, Darmello mocht terug naar af na een niet echt geslaagde eerste springrondje. Der Senaat (President), vorig jaar één van de smaakmakers op de tweede faze van de hengstenkeuring kreeg groen licht. De hengst is wellicht niet de makkelijkste, maar bewoog soepel door het lijf en sprong met macht. Ook de Franse kampioen Pommeau du Heup (Helios de la Cour) kreeg groen licht, net als Castillio (Coronado) en Chili-Pepper (Cumano).

Klik hier om de volledige fotoreportage van de 2de en 3de fase te bekijken.

Komende evenementen

Paris Olympic Games 2024 30/07 - 06/08

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI2* Azelhof 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

Laatste Haverklap