Rob Tijskens
30/06/2024 10:35
2 min
Longines Global Champions Tour

Op de Longines Global Champions Tour van Stockholm in Zweden stond gisteren de teamcompetitie van de Global Champions League op het programma. In de tweede en beslissende ronde, die tevens gold als kwalificatie voor de LGCT Grand Prix van vanmiddag, wisten onze landgenoten opnieuw hun beste beentje voor te zetten met 4 Belgen die zich in het individuele klassement in de prijzen wisten te springen.

De beste prestatie kwam daarbij van Gregory Wathelet met zijn 13-jarige tophengst Bond Jamesbond de Hay (Diamant de Semilly). Die wist in deze rubriek tegen de klok alle balken keurig in de lepels te houden en legde daarbij beslag op de 6de plaats na een finishtijd van 71.89 seconden.

Maar ook 3 andere landnoten mochten zich dus bij de prijswinnaars rekenen. Zo was er nog een 9de plaats voor Olivier Philippaerts met H&M Miro (Diamant de Semilly), een 10de plaats voor Jérôme Guery met Quel Homme de Hus (Quidam de Rêvel) en een 12de plaats voor Gilles Thomas met Luna van het Dennehof (Prince van de Wolfsakker).

De winst ging naar de Zweedse ruiter Henrik von Eckermann en zijn 14-jarige BWP-ruin King Edward, de zoon van Edward die gefokt werd door Wim Impens. De huidige nummer 1 van de wereld haalde de meet in 67.32 seconden, waarmee hij een nieuwe overwinning op zijn palmares wist te schrijven.

De andere podiumplaatsen gingen beiden naar Frankrijk met op de 2de plaats Kevin Staut en de 11-jarige ruin Beau De Laubry Z, een zoon van Bisquet Balou C uit de fokkerij van de familie Haelterman. Zij haalden de eindmeet in 67.61 seconden en wisten zo het dichtst bij von Eckermann in de buurt te komen. Zijn landgenoot Simon Delestre volgde op de 3de plaats in het klassement. Samen met de eveneens 11-jarige ruin Dexter Fontenis Z (Diarado) van fokker S.C.R.I S.Ky Horses wist hij de klok te stoppen in 69.12 seconden.

Teamcompetitie

In de teamcompetitie ging de overwinning naar de Doha Falcons, waar Jérôme Guery en Simon Delestre deel uitmaakten van het team. De Doha Falcons eindigden deze teamcompetitie met een totaal van 4 strafpunten die ze hadden opgelopen in de eerste ronde en de tijden van Guery en Delestre opgeteld kwam uit op 143.41 seconden.

Zilver ging naar Riesenbeck International van het Duitse Olympische duo Christian Kukuk en Philipp Weishaupt. Zowel Kukuk met Nice van ’t Zorgvliet (Emerald van ’t Ruytershof) als Weishaupt met Zineday (Zinedine) waren op geen foutje betrappen tijdens de beslissende ronde, maar namen wel 4 strafpunten mee uit de eerste ronde. Zij eindigen zo eveneens met een totaal van 4 strafpunten en dit in een tijd van 150.88 seconden.

De Scandinavian Vikings van Henrik von Eckermann en de Duitse Nicola Pohl vervolledigden het podium op de 3de plaats. Zij eindigden met een totaal van 8 strafpunten in 142.88 seconden.