Vannueten Louis
07/07/2008 10:22
18/03/2023 04:32
6 min

Anky B.V. opnieuw kampioen te Kasterlee

Zondag 29 juni 2008 was het de eerste (van de vier) Belgische fokdagen voor Friese paarden...

Het Belgische Stamboek van het Friese Paard had voor deze negende editie alles prima ingericht. De piste lag er mooi hard bij, goed nat gemaakt zodat het stof dit jaar beduidend minder was dan vorig jaar. Ook het zonnetje werkte mee, want ze kwam maar eerst kort na de middag en kijken.

Misschien daarom dat vooral tijdens het ochtendprogramma de paarden zich extra lieten zien.
Opmerkelijk goede hengstveulens. Bij de premiekeuring van de hengstveulens liepen er veel mooi gelijnde paarden met opvallend goede bewegers. De jury liet dit duidelijk merken want er werden maar liefst vijf eerste premies gegeven.

Op de eerste plaats de soepel lopende Amadeus van d´Orion (Tietse x Jochem) van fokker/eig. Stal van d´Orion te IJselstein uit Nieuwegein, heel kort gevolgt door de goed gebouwde Bingo van de Bist ( Haitse x Teunis) van fokker/eig. Louis Van Olmen uit Broechem, daarna Binte van het Molenhuis (Doaitsen x Adel) van fokker/eig. Louis Meeus ui Kasterlee, Carlos (Tsjerk x Adel) van fokker/eig. Wilfried Devlieger uit Westkapelle en ook een mooi oranje lintje voor Aragon van ´t Wolske veld (Harmen x Nylke) van fokker/eig. Marleen Moosen uit Hasselt.

Bij de merrieveulens was het veel minder, maar toch een mooie eerste premie voor Tietse dochter Bonita van d´Orion ( Tietse x Rypke) uit de gelijknamige stal.
Hengstenhouder Toonen uit Maren Kessel showde met de goedgebouwde en zeer rastypische
enter Wijkje Annabel T. (Tsjerk x Teunis) van fokker/eig. Joke Toonen uit Maren Kessel.
Zij was iets minder qua beweging, maar toch goed voor een eerste premie.

3 jarige paarden met kwaliteit. Er waren nogal wat inschrijvingen die niet kwamen opdagen voor de uit de rubriek premiekeuring van 3 jarige veulenboekmerries voor opname stamboek en eventuele sterverklaring. Van de overgebleven paarden liet de jury er maar liefst 6 terugkomen voor het namiddagprogramma. Op kop met veel rastype, mooie opzet, goed beenwerk en beste draf Rika van Ameland (Beart x Heinse) van fokker Hofker uit Ameland en eigenaar P. van der Aa uit Beek en Donk. Zij kreeg een welverdiende eerste premie. Daarachter liep met een tweede premie, Pleuni Wytske T. (Teunis x Feitse) van fokker/eig. Joke Toonen uit Maren Kessel. Op de derde plaats stond, ook met een tweede premie, Reina E.L (Ulbert x Leffert) van fokker R. Elsinga uit Njeholtpade, nu eigendom van A. Snoeys uit Oostmalle. De laatste ster met een tweede premie Quinlosa van de Paste Baste Pol (Ymte x Adel) van fokker E. Mathijssen uit Kapellen en eigendom van Els Mathijssen uit Kalmthout) was de laatste stermerrie, ook een ster met tweede premie. Nog zeker te vermelden, beide paarden met een mooie derde premie, Sijke B.V. (Anton x Heinse) van fokker/ eig. Fam Veenstra en Jenny Veenstra uit Lichtaart en Sanne Zwanelle (Tsjerk x Jacob) van fokker/eig. Toor vd Haterd uit Oss.
Oudere merries: Bij de premiekeuring van 4j en oudere veulenboekmerries werden alle paarden opgenomen in het stamboek en was er een 3de premie voor Martje Wyczinski (Onne x Sjaard) van fokker/eig. J. De Baene uit Diksmuide.
In rubriek 7, premiekeuring voor 4j en oudere stamboekmerries, waren er geen graadverhogingen. Nog eerste premies voor in rubriek 8 (4-6j stermerries) aan Loeske II fan de Smederij (Jasper x Tsjomme) van fokker/eig. R. Verdonck uir Rijkevorsel en in rubriek 9 (7j en oudere stermerries) voor Anky B.V (Heinse x Naen) van fokker/eig. Fam.Veenstra en Jenny Veenstra uit Lichtaart.)
Showprogramma: Kort na de middag waren er de winnaars van de Fintro Trophy (Dressuur voor Friesen in België) die hun beste kunnen lieten zien. Met name: Thomas Vos met Siedske (V. Ritse), Diane Ruhl met Dancer (V.Nanning) Deborah Vanhaelen met Ywan
Raymond Geraedts met Sibald Van Ravensbos (V. Sibald). Isabeau Huyge met Walter Van Ravensbos (V. Ritse) Christine Beheydt met Aagje Van Neerjanten (V. Adel)
Zij waren allen speciaal naar deze fokdag gekomen om (met succes) hun dressuursport te promoten.
En dan werd het tijd voor de voetbalruiters de Zwarte Parels uit Geel. Zij speelden een heus spannend partijtje paardenvoetbal. Dit was hun eerste officiële optreden in deze allernieuwste paardensportdiscipline. Wie weet wordt daar in de toekomst te Kasterlee de eerste Belgie-Holland gepaardenvoetbalt?
Na de voetbal even tijd voor de KFPS goedgekeurde Karel 370 (Nammen x Reitse). Hij liep statig aan de lange lijnen en staat dit jaar ter dekking bij hengstenhouder Schreven te Weert.
Kampioenen: De hengstveulens waren gewoonweg veel te sterk te Kasterlee, vooral qua beweging lagen ze lengtes voor op de merries. Voor stal van d´Orion te IJsselstein uit Nieuwegein kon de dag echt niet beter. Acht van hun merries brachten ze dit jaar onder de hengst Tietse. Dit blijkt een goede keuze geweest te zijn. Hun hengstveulen Amadeus van d´Orion (Tietse x Jochem) en hun merrieveulen Bonita van d´Orion (Tietse x Rypke) waren respectievelijk het beste hengstvoeulen en beste merrieveulen. Bonita werd bovendien ook nog Jeugdkampioen van Kasterlee 2008

Kampioen 3-jaar en oudere merries werd Anky B.V (Heinse x Naen), reserve kampioen werd Rika van Ameland ( Beart x Heinse) van fokker Hofker uit Ameland en eigenaar P. van der Aa uit Beek en Donk.
De algemeen reserve fokdag kampioen werd (met een veulen aan de voet) Loeske II fan de Smederij (Jasper x Tsjomme) van fokker/eig. R. Verdonck uit Rijkevorsel.

Fokdag kampioen 2008 te Kasterlee werd de achtjarige Anky B.V (Heinse x Naen) van fokker/eig. Fam.Veenstra en Jenny Veenstra uit Lichtaart..
Anky heeft voor de vierde keer op rij een eerste premie gehaald en haar derde dagkampioenschap. Als driejarige stond ze 1A in Esbeek maar mocht ze niet meedoen met de kampioenskeuring omdat de eigenaars niet lang genoeg lid waren. Als vierjarige 1A in Zolder (2004) en dagkampioen, als zesjarige 1A in Kasterlee (2006).
Ze heeft ondertussen twee veulens gehad en is nu gedekt door Gjalt. Als zesjarige is ze in een half jaar gevorderd tot de M1 dressuur en dit jaar is ze dan opnieuw in training genomen en na enkele maanden training al zeer succesvol in de Z1 gestart. Haar eerste wedstrijd was goed voor een tweede en derde plaats tussen een twintigtal warmbloeden en na vier wedstrijden had ze al genoeg winstpunten voor de Z2 en zat ze telkens in de prijzen. Ook in de Post Kogeko selectiewedstrijd in Oud Beijerland scoorde ze een mooie tweede en vierde plaats.
Anky BV (v. Heinse) komt uit de ster preferente prestatie merrie Jink (v. Naen) die nu al vier kinderen heeft gebracht de Z2 of hoger liepen.

(Verslag J.D)

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Voorbije evenementen

CSI4*/CSI2* Chantilly 09/07 - 14/07

CSI3* Megeve 09/07 - 14/07

CSI2* Courrière 09/07 - 14/07

CSI2* Tryon 09/07 - 14/07

CSI3* Traverse 10/07 - 14/07

CSI3* San Giovanni in Marignano 10/07 - 14/07

CSIO3* EEF Budapest 11/07 - 14/07

CSI2* Biskupiec 11/07 - 14/07

CSIO5* Falsterbo 11/07 - 14/07

CSI4* La Coruña 12/07 - 14/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 12/07 - 14/07

Laatste Haverklap