Abdel Saïd is Belgische sterkhouder in tweede ronde van de Global Champions League
01/03/2024 20:48
01/03/2024 20:49
3 min
Lukasz Kowalski

Op de Longines Global Champions Tour van Doha in Qatar stond vanavond na de eerste ronde ook meteen de tweede ronde van de befaamde Global Champions League op het programma. Ook ditmaal streden de combinaties voor zowel een teamklassement als een individueel klassement en dat individuele klassement was van groot belang, want het gold als kwalificatie voor de LGCT Grand Prix van morgen. De Belgische combinaties maakten daarbij opnieuw indruk, want zowel Abdel Saïd als Pieter Devos, Niels Bruynseels en Wilm Vermeir wisten een plekje op de startlijst van de GP te verzekeren.

Abdel Saïd wist vanavond voor het beste resultaat te zorgen en dit met zijn 11-jarige topmerrie Bonne Amie (A Big Boy). Hij hield alle balken keurig in de lepels en met een finishtijd van 68.52 seconden wist hij zich op de 12de plaats nog net te klasseren.

De overwinning ging naar onze Noorderburen met Maikel van der Vleuten en zijn 13-jarige merie Dywis HH  (Toulon). Van der Vleuten spurtte in deze rubriek tegen de klok naar de meet in 61.00 seconden en mocht daarmee de hoofdprijs in ontvangst nemen.

Zilver ging naar de Ierse ruiter Richard Howley, die voor deze rubriek de 13-jarige Zangersheide-ruin Equine America Consulent de Prelet Z (Consulent Z) gezadeld had. Howley en Consulent de Prelet Z, die eind vorig jaar nog zowel de Wereldbeker van Oslo als die van Helsinki wisten te winnen, kruisten de meet in 61.79 seconden en hadden zo dus ook een topklassering te pakken. Plaats 3 was opnieuw voor Nederland met Jur Vrieling en de 15-jarige ruin El Rocco (Zirocco Blue VDL), die eerder op de dag al de eerste ronde wisten te winnen. Vrieling en El Rocco stopten de klok in 62.41 seconden en verzekeren zich dus zo ook van een plekje op het podium.

Teamklassement

In het teamklassement ging de overwinning naar de Cannes Stars, die na de eerste ronde nog op de 3de plaats stonden met een score van 4 strafpunten in 137.63 seconden. De strafpunten van die eerste ronde bleven behouden, maar voor het eindklassement tellen de tijden van de tweede ronde. De Nederlandse amazone Sanne Thijssen maakte in het team plaats voor de Duitse Sophie Hinners en zij loodste de 9-jarige ruin Iron Dames Singclair (Singular Ls La Silla) foutloos naar de meet in 67.98 seconden. Maar ook haar landgenote Janne Friederike Myer-Zimmermann hield het opnieuw keurig foutloos met haar Messi Van ’t Ruytershof (Plot Blue) en zo kwamen zij aan een totaalscore van 4 strafpunten en dit in een tijd van 136.58 seconden.

De 2de plaats was weggelegd voor de Mexico Amigo’s van de Zwitserse amazone Nadja Peter Steiner van de Egyptenaar Mouda Zeyada. Zij begonnen na een springfout van de Japanner Mike Kawai met 4 strafpunten aan deze tweede en beslissende ronde, maar wisten dit nog mooi recht te zetten. Zowel Peter Steiner met de 10-jarige hengst Jappeloup (Calvaro F.C.) als Zeyada met de 11-jarige hengst If Looks Could Kill O.H. (Q Breitling LS) hielden het foutloos en zij toverden een tijd van 138.64 seconden op het scorebord.

Het Riesenbeck International van het Duitse duo Philipp Schulze Topphoff en Christian Kukuk vervolledigde het podium door de 3de plaats op te eisen. Beide ruiters wisselen van paard ten opzichte van de eerste ronde. Schulze Topphoff hield het in de eerst ronde foutloos, maar kreeg ditmaal een springfout met zijn 12-jarige ruin Clemens de la Lande NRW (Comme Il Faut). Bij Christian Kukuk was het dan weer net andersom, hij liep in de eerst ronde tegen 4 strafpunten aan maar hield het ditmaal foutloos met zijn 14-jarige ruin Checker 47 (Comme Il Faut). Riesenbeck International eindigde zo met een score van 8 strafpunten en dit in een tijd van 131.32 seconden.