Stephex Horse Trucks

Van den Bulck Peter
30/11/2004 12:22
5 min
paardenfotograaf.be

1800 toeschouwers voor Jos Lansink

Op 29 november organiseerde De Lustige Dravers van Kasterlee een springclinic met niemand minder dan Jos Lansink.

Om 19.00 waren er al meer dan 1800 bezoekers afgezakt naar Manège De Vier Dagmaelen van Karel Boonen..

De eerste groep van 4 ruiters bestond uit leden van de Landelijke rijvereniging van Kasterlee.
Deze waren Inge Mertens, Liesbeth Van Laer, Peter Hoefman en Leen Hermans. Zij kregen vooral het basiswerk in de dressuur voorgeschoteld, waarbij Jos vooral de nadruk legde tussen het onder controle hebben van uw paard tussen de hindernissen, eerst werd dit gedaan over de gebruikelijk grondbalken. Tegen het einde moesten deze 4 combinaties enkele lijntjes springen waarbij het aantal galopsprongen tussen de hindernissen de sleutelfactor was.

Na een korte pauze kwamen de profs in actie met Dirk Demeersman, Niels Bruynseels en Belgisch Kampioen Nick Vrins met Nagano.

Bij deze 3 werd er iets sneller door het dressuurwerk gegaan om alzo meer nadruk te leggen op oefeningen voor en na de sprong.

Ook hier legde Jos vooral de nadruk dat je ten alle tijden je paard volledig in de hand moet hebben en dat de hoogte van de hindernissen geen belang hebben. Het is soms moeilijker om je paard correct naar een op de grond liggende balk te rijden dan naar een steilsprong van 1.50. Op de steilsprong komt je paard automatisch terug en voor de op de grond liggende balk heeft het meestal geen respect.

Na afloop van de clinic stelde galop.be nog enkele vragen aan Jos en de ruiters van de laatste groep.

Jos, hoe vaak en hoe train je uw springpaarden per week?

Met mijn oudere paarden die in het wedstrijdritme zitten wordt er thuis normaal nooit gesprongen, enkel dressuurwerk en wat balkjes lopen om ze in conditie te houden. Voor paarden die uit rust terugkomen word er wel wat gesprongen voor hen terug in het ritme te krijgen, maar nooit spring ik met mijn paarden thuis de hoogtes van de wedstrijden. Het belangrijkste voor mij is om het vertrouwen van het paard te winnen. Eens je dit vertrouwen hebt maakt de hoogte niet veel verschil meer.

Met mijn jonge paarden hebben we normaal 2x springtraining per week. Eén keer dressuurmatig springwerk met cavaletti´s en lijntjes springen waarbij we nooit in de hoogte werken, en één maal per week een parcourstraining waarbij de jonge paarden een volledig parcours dienen te lopen en dit proberen we vaak op verschillende locaties zoals oefenjumpings en dergelijke.

Jos, buiten de 2 springtrainingen per week wat doe je dan nog zoal met de jonge paarden?

Heel belangrijk is dat je met je jonge paarden zoveel mogelijk buiten kunt trainen zowel dressuur als springen zodat ze een helder hoofd houden, wat ik ook vrij vaak doe met de jonge paarden zijn boswandelingen. Tijdens deze wandelingen wordt er zowel dressuurmatig als ontspannen gereden.

Je geeft nu een clinic aan enkele profruiters waar je het in de wedstrijden moet tegen opnemen, zou je zelf willen meerijden als iemand anders een clinic zou geven?

Dit zou geen probleem zijn, zelf ben ik ook iemand die steeds wil bijleren, zo ga ik vaak kijken hoe andere profruiters hun paarden trainen. Ook als ik een probleem heb met een paard ga ik soms raad vragen bij collega´s zoals Ludo Philippaerts.

Jos hoe zie je de toekomst, blijf je in het internationale circuit of ga je je iets meer richten op wedstrijden voor jonge paarden?

Mijn ambitie blijft de internationale springsport, zo wil ik volgend jaar terug in de top-10 van de wereld staan.

Nog even kort de commentaar van de profruiters over de clinic van Jos:

Nick Vrins en Niels Bruynseels:
Jos is gewoon SUPER, wij trainen nu 3 maal per week bij Jos en het resultaat hiervan is enorm voor ons. Vooral door het dressuurmatig en technisch rijden werken we aan een bepaald systeem waar we ons aan vasthouden. Ook buiten de lessen hebben we heel veel aan Jos zoals bij het verkennen van parcoursen, nabeschouwingen over de wedstrijd enz. Hij is een crack zowel op het paard als op de grond.

Dirk Demeersman:

Dirk, ik heb je bezig gezien met Clinton in de clinic met Leopold Van Asten te Leuven en vandaag bij Jos Lansink, wat is nu het verschil?

Ja wat is het verschil, Jos is gewoon de beste, hij ziet meteen aan het paard waar de problemen zitten en kan deze op zulk een wijze verwoorden zoals geen ander dit kan. Jos is een selfmade man, hij kan van een fout gereden paard een crack maken, sommige andere ruiters kunnen dit enkel als ze een peperduur paard gesponsord krijgen.

Dirk in de clinic te Leuven ging het helemaal mis met Clinton, vandaag was het ook een vrij moeilijke start, aan wat wijt je dit?

In Leuven ging het inderdaad helemaal mis met clinton, tenminste wat het rijden tussen de hindernissen betreft. Dit kwam daar ik Clinton wilde rijden zoals Leopold het wilde, ik weet dat Clinton speciaal is, maar toch deed ik wat Leopold me vroeg en dit ging van kwaad tot erger. Ook vandaag opteerde ik ook voor een vrij moeilijk paard, als ik bijvoorbeeld voor Orlando had gekozen dan deden wij ook direct de gevraagde oefeningen zonder problemen, maar ik wilde liever een moeilijk paard meenemen, dit ook voor de toeschouwers zodat deze ook de evolutie konden zien. Het verschil met Leopold was de Jos direct de problemen van het paard zag en de oefeningen aan het paard ging aanpassen waardoor mijn paard tegen het einde van de clinic veel soepeler ging lopen en springen. Leopold daarentegen wilde dat het paard liep zoals hij het graag wou, en dit krijg je niet voor mekaar bij een Clinton. Ook heeft Jos zo een ruime ervaring in het rijden van hengsten, dit is toch ook wel zeer belangrijk om dit te kunnen overbrengen bij je leerlingen. Voor mij blijft Jos de beste van de wereld en dat meen ik.

Na de clinic werd er nog wat nagepraat bij een droogje en een natje, onder de genodigden waren o.a. de burgemeester van Geel en Kasterlee, de mensen van AA-drink,.. .

Voor de volledige fotoreportage kan je terecht op www.karel-boonen.com

Teksten en foto"s: Van den Bulck Peter - galop.be

Recent nieuws van deze redactie

Komende evenementen

CSI3* Traverse City 24/07 - 28/07

CSI3* Saugerties NY 24/07 - 28/07

CSI2* Zuidwolde 24/07 - 28/07

CSI2* Samorin 24/07 - 28/07

CSI2* Caledon 24/07 - 28/07

CSI2* Azelhof 24/07 - 28/07

CSIO5* Hickstead 24/07 - 28/07

CSI4*/CSI2* Valkenswaard 25/07 - 28/07

CSI3* Samorin 31/07 - 04/08

CSI3* Saugerties NY 31/07 - 04/08

CSI2* Donaueschingen-Immenhöfe 31/07 - 04/08

CSI2* Millstreet 31/07 - 04/08

CSI2* Traverse City 31/07 - 04/08

CSI3* Sentower Park 01/08 - 04/08

CSI3* Cervia 01/08 - 04/08

CSI3*/CSI2* Saint Lô 01/08 - 04/08

Voorbije evenementen

FEI Jumping European Championship for Young Riders, Juniors and Children 2024 15/07 - 21/07

CSI3* Tryon 16/07 - 21/07

CSI2* Bonheiden 17/07 - 21/07

CSI3* Saugerties NY 17/07 - 21/07

CSI2* Zuidwolde 17/07 - 21/07

CSI2* Caledon ON 17/07 - 21/07

CSI2* Traverse City 17/07 - 21/07

CSI3* Chard 17/07 - 21/07

CSI5*/CSI3*/CSI2* LGCT Riesenbeck 18/07 - 21/07

CSI5*/CSI3* Dinard 18/07 - 21/07

Laatste Haverklap