Stephex Horse Trucks

Tiger van ’t Ruytershof, toekomstig talent!
Kris van Loo
27/04/2022 10:40
3 min
paardenfotograaf.be

Tiger van ’t Ruytershof, toekomstig talent!

Tiger van ’t Ruytershof, de coup de foudre van Harrie Smolders

Je neemt Chacfly PS (Chacco Blue) als vader en kruist hem met een moeder van Comme Il Faut. Het resultaat is Tiger van ’t Ruytershof, één van de smaakmakers van de recente BWP hengstenkeuring. Op papier oogt Tiger al uitzonderlijk mooi, in de ring wordt het nog allemaal mooier.

Tiger’s grootmoeder Gianthina van ’t Ruytershof, een dochter van Diamanthina, is de moeder van de internationaal springende Jilbert van ’t Ruytershof en de populaire Siegerkampioen Pegase, ook van ’t Ruytershof en dan komen we in de buurt van Emerald: de overgrootmoeder van Tiger is de volle zus van Emerald.

Het is dus niet onlogisch dat Harrie Smolders er spontaan zijn oog liet op vallen. Tiger en Emerald zijn geboren bij Bert Van Den Branden en hij herinnert zich nog dat er al veel interesse was voor Tiger als veulen. Begrijpelijk als je naar de uitzonderlijke moederlijn kijkt. Pearl van ’t Ruytershof, de moeder van Tiger, is de volle zus van Pegase. Tiger is met andere woorden een smeltkroes van een resem succesvolle genen.

Het Ruytershof is een begrip in de springpaardenfokkerij en Harrie Smolders had Bert Van Den Branden lang geleden al laten weten dat hij hem altijd mag contacteren wanneer hij een uitzonderlijk paard had gefokt. Het is Tiger die eind vorig jaar dat contact tot stand bracht.

Bert Van Den Branden was van mening dat hij met Tiger een uitzonderlijke hengst had gefokt. Harrie Smolders kwam, zag en beaamde het volmondig. En hij was niet alleen. Tiger overtuigde moeiteloos de jury van de BWP hengstenkeuring.

Harrie herinnert zich nog hun eerste kennismaking, in de winter van vorig jaar: ‘Bert nodigde me uit om naar zijn veulens en jonge paarden te kijken. Ze werden één voor één geïntroduceerd. Hoe noem je dat? Een coup de foudre, liefde op het eerste gezicht? Zo was het bij Tiger, één van de zovelen in de kudde en toch hij viel op. Ik stond er letterlijk en figuurlijk bij stil. Ik kende Tiger van haar noch pluim en wist niks van zijn afstamming. En dat bleek dan ook nog eens goed mee te vallen. Tiger trok mijn aandacht en ik wist het meteen: deze wordt het. Dat werd dan nog eens bevestigd wanneer ik hem zag losspringen.’

Bert en Harrie zijn nu samen eigenaar van Tiger, die in goede handen is bij Smolders. Naast topruiter is Harrie Smolders ook gelegenheidshengstenhouder. Samen met zijn zus Caroline baat hij enkele hengsten uit die tevens in de sport worden uitgebracht, zoals Escape Z (Emerald x Heartbreaker) en Uricas vd Kattevennen (Uriko x Cassini I). En daar komt nu zijn jongste aanwinst bij: Tiger van ’t Ruytershof. ‘Bedoeling is dat Tiger nu ingezet wordt als dekhengst en op termijn deel zal uitmaken van mijn sportstal. Het complete plan hebben we nog niet uitgestippeld. Momenteel lopen de aanvragen voor sperma vlot binnen, waardoor Tiger de volgende maanden vooral dekhengst zal zijn.’

Harrie is eerlijk over toekomst van Tiger: ‘wie dat nu al kan voorspellen heeft een magische glazen bol. Met andere woorden, niemand kan vandaag zeggen waar Tiger zal eindigen. Als ruiter herken ik veel talent bij Tiger, ik zie opvallend atletisch vermogen, gecombineerd aan een bovengemiddelde techniek en sterke mechaniek. Zijn pedigree zal daar niet vreemd aan zijn. Vandaag heeft Tiger alles om het te maken in de grote sport. Anders had ik er niet in geïnvesteerd. Tiger is een uitzonderlijk pareltje en de hoop en verwachting is dat hij op termijn mijn sportstal versterkt. Wij moeten als ruiter steeds jonger aankopen. Dat zijn berekende risico’s wat impliceert dat je nog strenger bent in je selectie en beoordeling. En geloof me, dan ben je blij wanneer zo’n exceptionele jonge hengst zoals Tiger je pad kruist.’

In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap