Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
02/10/2021 08:07 - Jumping

Jumping: STX Cyclus Jonge Paarden in 2021

Eind vorig jaar kondigden we al aan dat de springcommissies in 2021 zal blijven inzetten op het uitbouwen van de STX Cyclus voor Jonge Paarden. 

 

In het voorbije Coronajaar werd een STX Cyclus 2.0 uitgewerkt zodat in de tweede helft van het seizoen de jonge paarden terug konden klaargestoomd worden voor het BK.   Door de grote honger naar wedstrijden, de toestroom van jonge paarden door de relance van de fokkerij enkele jaren terug, het wegvallen van andere structurele circuits en door de vergrote toegankelijkheid van de cyclus, kreunde deze onder zijn eigen succes.  Een evaluatie drong zich op.

 

De voorbije weken is er samengewerkt met ruiters, eigenaars, organisatoren en officials om de verschillende ideeën en suggesties samen te brengen in één ontwerp.  Het doel blijft het samenbrengen van de jonge paarden en hen een optimaal leertraject aan te bieden.  De sterke punten uit het vroegere verleden werden hierbij uiteraard behouden, aangevuld met de sterkste vernieuwingen uit het nabije verleden. 

 

We zetten even enkele krachtlijnen op een rijtje.

 

Net als in 2020 worden er in 2021 geen basisinschrijvingen geïnd.  Op die manier werken we drempelverlagend enerzijds en anderzijds willen we het instappen in de STX Cyclus niet alleen goedkoper maar ook makkelijker maken

Dit jaar zijn er 14 wedstrijden, meer dan voorheen, waarbij de 9 beste resultaten tellen.  Iedereen kan zo een eigen rustweekend inlassen wanneer gewenst of zijn eigen keuze maken.  In elk geval worden de aantallen zo verder gespreid over de verschillende wedstrijden.

Bovendien brengt de STX Cyclus ons doorheen gans België op de beste pistes van het land.

Ook nu wordt er verder ingezet op het bundelen van de hengsten op een vast moment in de wedstrijd zodat de fokkers doelgericht de wedstrijd kunnen volgen.  De derde manche van de Pavo Hengstencompetitie zal dit jaar trouwens verweven worden met de tweede cycluswedstrijd in Lier.  Een win-win !

We trachten opnieuw zoveel mogelijk ruiters de mogelijkheid te bieden om verschillende jaargangen op één wedstrijddag te combineren.  Maar dat zal niet en nooit lukken voor iedereen.

Samen met de parcoursbouwers zijn ook de richtlijnen verder uitgediept, herwerkt en verduidelijkt.

 

Grootste vernieuwing is terug te vinden in de puntentelling.  In de tweede helft van de STX Cyclus (maanden juni en juli) zijn er meer punten te verdienen dan in de eerste helft (maart-april-mei).  

 

Bij de 4- en 5-jarigen blijft de regel dat men na een specifiek aantal foutloze omlopen automatisch geselecteerd is voor het Belgisch Kampioenschap, maar een aantal van deze foutloze omlopen dienen specifiek gereden te zijn in het tweede deel van de cyclus.

De logica van deze twee laatste vernieuwingen ligt uiteraard in de verhoogde moeilijkheid doorheen het traject en we willen daarbij de foutloze ritten in de moeilijker omlopen extra punten toekennen.  Het moet er tevens voor zorgen dat de jonge paarden nog beter voorbereid aan de start komen op het Belgisch Kampioenschap.

 

In aanloop naar het Belgisch Kampioenschap werd ook de selectie uitgebreid.

 

Uiteraard blijft de belangrijkste selectie via de STX Cyclus

Daarnaast zijn er meer wildcards voor de provinciales

Er zijn eveneens extra wildcards voor de Belgische stamboeken

Er is voor de 6-jarigen een extra selectie op basis van internationale resultaten

Er is eveneens een extra last minute selectiewedstrijd voorafgaand aan het BK.

 

In 2021 gaan we bovendien verder inzetten op live results met online systemen en bekijken we momenteel ook de mogelijkheid om deze wedstrijden voor jonge paarden wereldwijd live te streamen.

 

De voorbije 10 jaar heeft de STX cyclus een ware metamorfose ondergaan.  In 2011 namen 962 verschillende paarden deel aan dit circuit voor jonge paarden.  Na de eerste hervorming in 2014, steeg het aantal deelnames met 60% naar ongeveer 1300 en dat bleef ze de volgende jaren.  In 2020, met de STX Cyclus 2.0, steeg dat exponentieel samen met de Coronacijfers, naar een recordaantal van 2070, een stijging van ongeveer 50%.  Het is duidelijk dat meer mensen willen deelnemen aan de cyclus, ondermeer omwille van de aangeboden kwaliteit en verscheidenheid.  Logisch dat het competitieformat mee is gegroeid en ook nu mee evolueert.  Net daarom wordt er dit jaar wederom bijgesleuteld.  De STX Cyclus staat al jaren garant voor kwaliteit en in 2021 willen we die kwaliteit voor iedereen!


Nieuws afgelopen 24 uur

Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2021 © Galop.be & Pweb Solutions