Jos Verlooy na twee weken Saoedi-Arabië
Julie Van den Bulck
21/12/2020 18:42
4 min
paardenfotograaf.be

Jos Verlooy na twee weken Saoedi-Arabië

Jos Verlooy na twee weken Saoedi-Arabië

“Heel blij met mijn resultaten“

Jos Verlooy is sinds zondagmiddag terug uit Saoedi-Arabië. Een werkvakantie wil Verlooy zijn twee weken in Riyad niet noemen. Daarvoor was hij toch wel iets te gefocust op de 4* en 5* competitie tijdens het Diriyah Equestrian Festival. Maar een welgekomen afwisseling in dit bizarre Corona jaar was Riyad zeker wél.

“Je komt plots toch in een heel andere cultuur terecht”, legt Jos uit. “De mensen daar leven vooral ’s avonds laat en ’s nachts. Om middernacht bijvoorbeeld zijn de winkels nog open en krioelt het nog van het volk op straat. Blijkbaar hebben Saoedi’s genoeg aan drie à vier uur slaap. Daar keek ik toch wel van op. En voor alle duidelijkheid: alcohol is in Saoedi-Arabië ten strengste verboden, dus niet dat de Arabieren feestjes aan het bouwen waren ’s nachts.”

Terwijl het hier bij ons misschien nog (vrij) lang wachten is op 4 en 5 sterren competitie, kan het daar in het Midden-Oosten blijkbaar wel. Hebben ze daar minder last van het Corona virus?

“Ik heb me laten vertellen dat het virus ook daar lelijk huis heeft gehouden in de lente, maar omdat de bevolking blijkbaar over het algemeen heel jong is, herstelde het merendeel uitzonderlijk snel. Bovendien was het land naar verluidt ook vrij goed voorbereid, want blijkbaar heeft Saoedi-Arabië acht jaar geleden al eens te maken gehad met een Corona virus. Het was alleszins opvallend hoe streng de maatregelen daar waren.”

Sterk gepresteerd

“We hebben ook een filmpje van jou zien passeren waarin je op een kameel en een quad zat in de woestijn. Geen feestjes maar wel veel plezier blijkbaar?”

“Dat was tijdens een vrije dag. Dan mag dat al eens, niet? Het was er elke dag ook om en bij de 23 graden vergezeld van een deugddoende zon, maar uiteraard was ik daar in de eerste plaats om te presteren in de piste. Als enige Belg inderdaad. Ik weet niet hoe dat kwam. Misschien had de organisatie opgemerkt dat ik (nog even) aan de leiding stond van de U25 wereldranglijst en vonden ze mij een ‘interessante’ ruiter. Uiteraard was ik heel blij met die kans.”

“Het deelnemersveld bestond uit de betere ruiters van het Midden-Oosten gecombineerd met enkele sterke Duitsers en Fransen én…één Belg.”

“Klopt. Deusser, Ehning, Bost, Epaillard,… er reed inderdaad mooi volk rond. Maar goed ook, want zo stond ik telkens op scherp. Mijn derde plaats in de 4* Wereldbekerwedstrijd in de eerste week en een even goed resultaat in de 5* Wereldbekerwedstrijd vorige vrijdag zijn daar het mooiste bewijs van. Wereldbekerpunten leverden mijn prestaties niet op - die waren enkel voor de ruiters van de Arabische Liga - maar van belang is dat toch niet, want de Wereldbekerfinale in de eerste week van april volgend jaar in Göteborg komt er volgens mij toch niet. Alle Wereldbeker kwalificatiewedstrijden in de West-Europese liga zijn geschrapt door het virus, dus is er geen rangschikking en bijgevolg komt er ook geen finale. Maar het neemt niet weg dat ik heel tevreden ben met mijn resultaten. Vier keer foutloos met Varoune in de Wereldbekerwedstrijden en zaterdag in de Grote Prijs net geen barrage door één tijdsfoutje. Uitstekend voor het vertrouwen !”

Geen Mechelen

Intussen ben je weer thuis, in Grobbendonk. Normaal gezien had zaterdag Jumping Mechelen moeten beginnen, maar helaas is de belangrijkste Belgische wedstrijd ook al een tijd geschrapt.

“Dat is echt nieuw hoor. De week tussen kerst en nieuw géén Jumping Mechelen, stel je voor ! Daar kijk ik toch elk jaar naar uit als hét hoogtepunt van het seizoen. De competitie in de Nekkerhal zal ik missen, maar ook die typische eindejaarssfeer. Ik heb mij al afgevraagd wat ik in hemelsnaam in de plaats ga doen. (Lacht) Grapje uiteraard. Ik ga mij niet vervelen, want ik zal thuis (Stal EuroHorse) toch wel wat moeten werken. Enkele van onze personeelsleden hebben namelijk vakantie. De paarden moeten verzorgd worden hé. Maar dat het net als voor iedereen een vreemde eindejaarsperiode zal zijn, is zeker.”

Tot slot heeft Jos nog een nieuwjaarswens. “Eerst en vooral hoop ik gezond te mogen blijven, maar daarnaast hoop ik - zoals ik eerder al heb gezegd - dat er ook in onze regio snel weer wedstrijden van het hoogste niveau kunnen worden georganiseerd. Eind maart zou al mooi zijn, zeker in het vooruitzicht van de Olympische Spelen in Tokio. Ik hoop echt dat de Spelen niet opnieuw moeten worden uitgesteld. Om positief af te sluiten wens ik iedereen een véél beter en aangenamer 2021 toe. Keep the faith and stay safe !”

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap