Stephex Horse Trucks

Ben Maher wint de Longines GCT Super GP!!
Rob Tijskens
23/11/2019 23:40
3 min
LGCT / Stefano Grasso

Ben Maher wint de Longines GCT Super GP!!

Op de Prague Playoffs werd zonet de ware ontknoping van het seizoen van de Longines Global Champions Tour afgewerkt: The Longines GCT Super GP! De 18 winnaars van de Grote Prijzen van het afgelopen seizoen verzamelden er om in onderling duel nog een laatste keer het beste van zichzelf te geven.

De Belgen

Onder die 18 winnaars behoorden met Jérôme Guery, Olivier Philippaert, Pieter Devos en Niels Bruynseels natuurlijk ook 4 landgenoten. Maar die kenden allen een moeilijke avond... Guery was de eerst Belg die in de ring verscheen met zijn 13-jarige hengst Quel Homme de Hus (Quidam de Rêvel). De winnende combinatie van de manche in Mexico City kreeg 2 springfouten en was zo meteen op achtervolgen aangewezen. Dat was ook het geval voor Olivier Philippaerts en zijn eveneens 13-jarige H&M Legend Of Love (Landzauber), die zich wisten te kwalificeren via de manche in Valkenswaard. Pieter Devos met zijn 11-jarige Claire Z (Clearway) en Niels Bruynseels met zijn 13-jarige Gancia de Muze (Malito de Reve) hielden het bij 1 springfout en hadden zo nog hoop voor de tweede ronde.

Maar in die tweede ronde gingen beide heren opnieuw in de fout. Devos verzamelde nu 8 strafpunten en Bruynseels moest de ring zelfs verlaten met 12 strafpunten waardoor zij dus geen rol van betekenis meer konden spelen.

Martin Fuchs

Europees Kampioen Martin Fuchs was met zijn 13-jarig Clooney 51 (Cornet Obolensky) ook een van de combinaties die in de eerste ronde 4 strafpunten verzamelden. Fuchs twijfelde in de tweede ronde echter niet en zette alles op alles wat resulteerde in een verschroeiende finishtijd van 63.13 seconden. Hij had dan nog wel 4 strafpunten staan, maar de druk wel bij de concurrentie gelegd.

Darragh Kenny

En die concurrentie had moeite om met die druk om te gaan. Combinatie na combinatie ging in de fout of was trager dan de Zwitser. Tot dat de Ier Darragh Kenny in de ring verscheen met zijn 13-jarige Balou du Reventon (Cornet Obolenksy). Kenny had in de eerste ronde 1 strafpuntje voor tijd verzameld en had dus alle tijd om zijn ronde rustig af te werken. En puntje tijd extra zou namelijk geen onoverkomelijk probleem zijn. En zo geschiedde! Kenny hield zijn hengst opnieuw van de balken, maar liep opnieuw tegen 1 strafpuntje voor tijd aan. Maar met die 2 strafpunten nam hij wel de leiding over van onze Europese Kampioen.

De foutlozen

4 combinaties wisten in de eerste ronde de 0 op het scorebord te houden en de Israëlische Dani G. Waldman was de eerste die terug in de ring verscheen. Door de onbeschikbaarheid van haar topper Lizziemary moest ze voor deze seizoensfinale beroep doen op de 14-jarige Caspar 123 (Cornet Obolensky), maar na een foutloze eerst ronde liep ze in de tweede ronde tegen 2 springfouten aan.

Vervolgens was het de beurt aan de Duitser Daniel Deusser met zijn 11-jarige Scudaria 1918 Tobago Z (Tangelo Vd Zuuthoeve). De stalruiter van Stephan Conter had zijn voshengst opnieuw sterk aan het springen, maar kreeg een ongelukkige achterbeenfout op de uitsprong van de driesprong. Kenny was nu verzekerd van een podiumplaats, maar droomde met nog 2 ruiters te gaan uiteraard van meer.

De Fransman Julien Epaillard was de voorlaatste die in de ring verscheen met de 10-jarige Virtuose Champeix (Rubins Des Bruyeres). Na een sterke eerste ronde verzamelden zij nu echter 3 springfouten en tuimelden zo uit de top van het klassement.

Ben Maher

En dan waren alle ogen gericht om de Brit Ben Maher met zijn 10-jarige topper Explosion W (Chacco Blue). Als laatste in de baan konden zij een super seizoen, waarin ze vice-Europees Kampioen werden en ook het eindklassement van de Longines Global Champions Tour wonnen, bekronen met de kers op de taart, maar dan moesten ze wel foutloos blijven. Maher startte in een vlot tempo, had even geluk toen Explosion hinernis 4B toucheerde, en deed vervolgens wat van hen verwacht werd: foutloos aan de meet komen! Door deze overwinning wint Maher opnieuw €300.000 waardoor het totaal voor dit seizoen net niet aan 1,3 miljoen euro zit.

In beeld

Komende evenementen

CSI5*-W Final Riyadh 16/04 - 21/04

CSI3* Oliva 16/04 - 21/04

CSI2* Chard 17/04 - 21/04

CSI2* Sentower Park 17/04 - 21/04

CSI3* Linz-Ebelsberg 17/04 - 21/04

CSI3* Wellington 17/04 - 21/04

CSI3*/CSI2* St Tropez - Grimaud 17/04 - 21/04

CSI3* Nancy 18/04 - 21/04

CSI2* Busto Arsizio 18/04 - 21/04

Laatste Haverklap