Beekbergen gaat van start
Louis Vannueten
24/06/2019 23:03
4 min
paardenfotograaf.be

Beekbergen gaat van start

Vanaf donderdag staat Beekbergen (Apeldoorn) in het teken van de paardensport. Bij Riant Equestrian Centre worden van 27 tot en met 30 juni internationale menwedstrijden voor twee- en vierspannen verreden en het NK vierspannen. Maar dat is lang niet alles. Het Paardenspektakel biedt nog veel meer.

Deze 32e editie staat in het teken van vernieuwing. De wedstrijd is eerder in het jaar en het terrein heeft een metamorfose ondergaan. Voor bezoekers is het evenement zo nog aantrekkelijker geworden omdat alle activiteiten bij elkaar zijn gebracht en het een stuk gezelliger is.

Sterk deelnemersveld

Uit 18 landen komen de menners naar Beekbergen: een veld van absolute wereldklasse. Voor de tweespannen past de wedstrijd in de voorbereiding op het Wereldkampioenschap in Drebkau (september). De wedstrijd is een goede graadmeter gezien het aantal deelnemers, het feit dat er drie WK juryleden zijn en parcoursbouwer Barry Hunter ontwerpt ook het WK parcours. Regerend wereldkampioen Martin Hölle is van de partij en natuurlijk is de volledige Nederlandse tweespantop present met onder andere regerend Nederlands kampioen Stan van Eijk.

Ook het deelnemersveld van de vierspanrubriek mag er zijn met een aantal topmenners waaronder Christoph Sandmann, regerend wereldkampioen Boyd Exell en de winnaar van vorig jaar Chester Weber. Voor de Nederlandse vierspanrijders gaat de strijd niet alleen om de internationale prijzen, maar ook om het Nederlands kampioenschap. Het volledige podium van vorig jaar komt aan start, waarbij titelverdediger Koos de Ronde als grote favoriet geldt.

Para Equestrian

Het is traditie dat Beekbergen ook podium biedt aan de paramenners. Dit jaar telt de wedstrijd mee in de KNHS-Witte Van Moort Para Men Trophy. Vorig jaar won Francisca den Elzen (die inmiddels wereldkampioen in haar grade is) de wedstrijd. Ook regerend wereldkampioen en ambassadeur van Parapaard (het goede doel van de charity van het evenement) Jacques Poppen rijdt mee.

Shows

Het showprogramma op de slotdag tijdens de ‘Ladies day’ is spectaculair. Olympisch dressuuramazone Adelinde Cornelissen komt naar Beekbergen. Zij verzorgt een spectaculaire show met dressuur en mennen. Met trainer Claudio Fumagalli van Riant zal ze laten zien hoe de training van het dressuurpaard overeenkomsten en misschien ook wel verschillen kent met die van een tweespan paarden. Adelinde komt in de hoofdring met één van haar toppaarden en zal een fraai staaltje rijkunst laten zien. Claudio zal haar daarna zeker uitdagen om het met een tweespan te proberen.

Tuigpaarden mogen niet ontbreken op het Paardenspektakel in Beekbergen. Oprichter Bertus van Tergouw is een enorme liefhebber van het Nederlandse tuigpaard en daarom bedachten Mieke van Tergouw en Aris van Manen iets unieks. Na het optreden van Adelinde Cornelissen komen er zondagmiddag verschillende tuigpaardaanspanningen in de baan. Het zijn de besten van Nederland en alle tuigpaarddisciplines verschijnen met elkaar in de ring: enkelspan, damesnummer, tweespan en tandem; en dat allemaal tegelijk! Een dergelijke show is nog niet eerder vertoond.

Voor jong en oud

Gedurende vier dagen kan het publiek op het gratis toegankelijke evenement genieten van de stuurmanskunsten van ’s werelds beste menners. Maar dat is nog niet alles: alle dagen is er een gezellig strodorp en in het weekend komen gezinnen met kinderen zeker aan hun trekken. In het kidsdorp is er van alles te doen: van springkussen en schminken tot alpaca knuffelen en pony’s poetsen. Op zondag is er voor de kinderen ook de mogelijkheid om zelf pony te rijden. Van al deze activiteiten kan gratis gebruik worden gemaakt. Speciaal voor de jeugd zijn er op zondag ook shows van de Go Social Talents, met optredens van Lavitana, Joyce & Jaydee en Lotte van Zon. Natuurlijk zijn er meet&greets met deze populaire vloggers.

Toegevoegde waarde

Al met al wordt het Paardenspektakel Beekbergen een breed paardensportevenement waar iedereen aan zijn trekken komt. ‘Ik ben supertrots dat we het Paardenspektakel weer mogen organiseren,’ zegt organisator Mieke van Tergouw. ‘We zijn enorm dankbaar voor het vertrouwen van de Provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en onze sponsoren. Dankzij trouwe sponsoren, onze business club en een hele grote groep vrijwilligers is het weer gelukt om de aangespannen paardensport voor het voetlicht te brengen. Dit evenement is van toegevoegde waarde voor heel Gelderland. Met elkaar doen we onze uiterste best om ook deze editie weer tot een succes te maken.’

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap