Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
06/10/2019 21:12 - Jumping

Karel Cox verkoopt Dublin Van Overis Z!

Gewezen Belgisch Kampioen Karel Cox meldt via zijn website dat hij afscheid heeft genomen van een van zijn toppaarden. Hij heeft namelijk de hengst Dublin Van Overis Z verkocht naar een Chileense ruiter die hem in de toekomst zal uitbrengen in de sport. Een portret van de voshengst.

 

Het verhaal van Dublin Van Overis Z start in Peer. Vier vrienden genaamd Michel Spaas, Danny Telen, Karel Cox en Gerald Lenaerts organiseren in Manege Panhof jaarlijks hun veiling genaamd Horse Auction Belgium. In 2006 passeert daar de merrie Cassandra v/d Riloo de revue. De Kashmir van Schuttershof-dochter was toen drieënhalf jaar oud en kwam in de veiling via Karel Cox. Hij kreeg de merrie te rijden dankzij Willy Kuipers, die haar kocht nadat ze het vrijspringen voor 2-jarige paarden in Mechelen won. Tijdens Horse Auction Belgium werd de merrie afgeslagen voor 18.000 euro, een aanzienlijk bedrag in die tijd. Helaas hadden de nieuwe eigenaars niet het grootste geluk, want ongeveer anderhalf jaar later werd de merrie aan één oog blind na een ongeluk. Karel Cox ging ten rade bij de rest van het veilingcomité voor een oplossing. Gerald Lenaerts aarzelde niet en besloot de merrie samen met Cox terug te nemen en vervolgens te laten dekken: “De merrie kon heel apart springen en ondanks dat het een dochter van Kashmir was, was het een echte bloedmerrie. “Achter de moeder zat Corsaire de Vauban en dan Lys de Darmen , maar om te zien was het een echte Lys de Darmen-merrie. Ik liet ze dekken van Darco en het veulen werd half van mij en half van Karel.”

 

Paul Van Den Bosch

 

Toen het veulen geboren werd was meteen duidelijk dat Dublin van Overis Z een aparte zou worden. “Hij had veel présence en kracht. Je kon het vermogen er echt in terug zien”, weet Gerald te vertellen. “Ik was er zo weg van dat ik besloot de merrie meteen opnieuw van Darco te laten dekken, maar helaas is een paard houden met Karel nooit van lange duur (lacht). Ze was nog maar net terug drachtig en Karel had al klanten. Zo is de merrie dus niet veel later naar Ierland verkocht, waardoor Dublin helaas ons enige fokproduct uit Cassandra is gebleven.” Als veulen was er al veel vraag naar Dublin, maar Cox en Lenaerts besloten toch de boot af te houden. “Op een gegeven moment vroeg Paul Van Den Bosch mij of ik geen apart jong paard te koop wist. Niet veel eerder had Guido Bruyninckx Dublin namelijk al eens in vrijheid zien springen, en hij tipte Paul. Op dat moment was Dublin tweeënhalf. Eigenlijk wilden we nog niet verkopen, maar Paul is een goede vriend en dus lieten we hem toch thuis zien, in vrijheid. Het duurde niet lang op de deal was geklonken… Hij sprong in vrijheid zo fantastisch én met abnormaal veel vermogen! Toch viel hij het eerste jaar onder het zadel niet echt op. Het vermogen dat hij altijd zo had uitgestraald toonde hij toen niet meer. Hij plakte een beetje aan de grond, al is dat misschien ook wel een beetje Darco-eigen. Ze hebben vaak een paar jaar nodig om te ontwikkelen en als je nu naar Dublin kijkt, dan is er geen twijfel meer over mogelijk. Daarnaast toont de hengst ook over abnormaal veel instelling te beschikken, iets wat misschien zelfs zijn grootste kwaliteit is.” “Eigenlijk kocht ik Dublin in eerste instantie met Guido Bruyninckx”, vult Paul van den Bosch aan. “Hij tipte mij, waardoor ik hem ook de mogelijkheid wou geven om mee in het verhaal te stappen. En dat deed hij meteen! Ik kan hem natuurlijk geen ongelijk geven, want hij sprong in vrijheid echt geweldig, met heel veel macht en vermogen. Na de aankoop hebben we hem in 2011 als 3-jarige voorgebracht op de BWP hengstenkeuring in Moorsele waar hij ook gekeurd werd voor de derde fase. Omdat Dublin nog heel jeugdig was besloten we om voor die derde fase echter een jaar te wachten. In maart 2012 werd hij dan als 4-jarige definitief goedgekeurd voor de dekdienst.”

 

Jan Motmans

 

In april 2016 is het Dublin die Jan Motmans het hoogtepunt van zijn carrière laat beleven: samen winnen ze de Derby van Vlaanderen, de Memorial Nick Motmans, tijdens CSIO5* Lummen. Nochtans is het al de derde ‘Derby van Vlaanderen’ die Jan Motmans op zijn palmares weet te schrijven, maar het is de eerste de die naam van zijn broer draagt. “Dat was de mooiste overwinning uit mijn leven”, herinnert Jan zich. “Op dat moment viel alles samen. Paul van den Bosch zijn bedrijf Henders & Hazel was de sponsor van de derby en daarnaast wilde ik niets liever dan de Memorial van mijn broer winnen”, herinnert Jan zich. “Ik ben toen twee maanden op voorhand echt naar de derby beginnen toewerken. Hoewel Dublin pas acht jaar was, wist ik dat ik op hem kon vertrouwen: hij is echt uitzonderlijk braaf en cool!” Begin januari 2017 komt er een einde aan de samenwerking tussen Jan Motmans en Paul van den Bosch, waardoor een deel van de paarden naar de stallen van Karel Cox verhuist.

 

Karel Cox

 

“Ik had tijdens de hengstenkeuring in 2012 al eens met Dublin gesprongen”, legt Karel uit. “En als 6-jarige heb ik hem ook nog een keer gereden, maar Paul had natuurlijk zijn eigen ruiters. Toen Jan vertrok stelde ik voor om de paarden die op een redelijk niveau liepen bij ons op stal te zetten, met name met het oog om Dublin bij ons op stal te krijgen… (lacht) En zo geschiedde.”

 

Dublin werd het eerste half jaar uitgebracht door Cox’ echtgenote Marit Haarr Skollerud. Zo kwamen zij in 2017 onder andere aan de start in de nevenproeven tijdens het Europees Kampioenschap in het Zweedse Göteborg en later dat jaar ook tijdens de Wereldbekerwedstrijden van Oslo, Verona, Stuttgart en Mechelen.

 

Begin 2018 nam Karel dan zelf plaats in het zadel. Zo werden zij onder andere een keer 3de tijdens de LGCT van Chantilly en 4de tijdens de LGCT van Doha. Dit jaar volgde er nog een 2de plaats in opnieuw Doha en begin vorige maand nog een 4de plaats in Shanghai.

 

TAGS   |   JAN MOTMANS   |   KAREL COX   |   MARIT SKOLLERUD

Nieuws afgelopen 24 uur

Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2020 © Galop.be & Pweb Solutions