Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
16/01/2019 10:59 - Algemeen

Alles wat u moet weten over WFFS...

Het afgelopen jaar is er zelden één topic zo veel besproken in de fokkerij als WFFS, ook wel bekend als Warmblood Fragile Foal Syndroom. Het is een erfelijke aandoening waarbij veulens te vroeg geboren worden en/of geboren worden met een afwijking. De belangrijkste klinische symptomen zijn soms prematuriteit en verder ernstige huidproblemen waarbij stukken huid ontbreken of heel gemakkelijk scheuren. Ook wordt hyperextensie van gewrichten gezien. Andere mogelijke symptomen zijn ‘floppy ears’, bloedingen, …

De aandoening is in 2013 als een autosomaal recessief genetisch defect gekarakteriseerd. Autosomaal recessief betekent dat beide ouders drager moeten zijn opdat het veulen de aandoening kan krijgen, met andere woorden: het gezonde gen is de baas! Zelfs indien beide ouders drager (heterozygoot WFFS/N) zijn, is het geen zekerheid dat het veulen ook WFFS krijgt... Maar één op de vier veulens zal het probleem klinisch tonen (WFFS/WFFS), twee van de vier veulens zullen heterozygoot (WFFS/N) zijn en slechts één veulen van de vier zal geen drager van het gen zijn (N/N).

Om te onderzoeken of een paard drager is van het WFFS-gen is er een genetische test nodig. Voor dit onderzoek zijn een 30 tot 40-tal droge haarwortels van manen of staart nodig. Er zijn ook laboratoria die tests doen op basis van mondslijmvlies swabs of 1ml EDTA bloed. Om het risico op WFFS zo veel mogelijk te vermijden is het raadzaam om ook uw fokmerrie te testen.

In België en Nederland kunt u daarvoor bijvoorbeeld terecht bij Van Haeringen Laboratorium. De test kost 39,50 euro exclusief BTW. U dient hiervoor een haarmonster en twee ondertekende formulieren, namelijk ‘verklaring getuige monstername’ en ‘inzendformulier paard’ in te sturen. Inmiddels zijn ook al een heel groot aantal hengstenhouders en stamboeken aan het testen geslagen. Om een goed overzicht te geven aan de fokker heeft JumpingStallions alle bekende WFFS dragers opgelijst. 

De volledige lijst vindt u hier.


Nieuws afgelopen 24 uur

Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2019 © Galop.be & Pweb Solutions