Welkom

Na aan te melden op Galop.be kan u evenementen toevoegen in de kalender, zoekertjes toevoegen, uw bedrijf toevoegen in de bedrijvengids, uw registratie voor de nieuwsbrief aanpassen,...

Registreren is gratis.Registreren

• Registreren op Galop.be is gratis
• Door te registreren verklaart u zich akkoord met de Gebruiksvoorwaarden (klik hier).

» Klik hier om te registreren.
Inloggen

Onthoud mij
08/07/2018 11:23 - Algemeen

Record voor Antwerps Veulenkampioenschap '18

Zaterdag 4 augustus vond op de LRV-terreinen van De Dennenruiters te Pulderbos de 14e editie plaats van het Antwerps Veulenkampioenschap. De voorbije jaren werd reeds enkele malen de kaap van 150 veulens overschreden, maar dit jaar wist de organisatie een echt inschrijvingsrecord te vestigen met meer dan 200 vooraf-ingeschreven veulens. Deze organisatie staat dan ook bekend als hét fokkerijevenement van de provincie Antwerpen en weet naast veel deelnemers, al jaren ook talrijke kijklustigen te lokken.

 

De organisatie, in handen van BWP Gewest Broechem, had ook dit jaar weer kosten noch moeite gespaard om het evenement tot in de puntjes te verzorgen. Net als de vorige jaren konden zij, dankzij de inschrijvingsgelden en de bijdragen van de vele trouwe sponsors, weer 200% van de inschrijvingsgelden in prijzen uitkeren. Geen enkele deelnemer ging dan ook met lege handen huiswaarts. Ondanks de warme temperaturen wisten de vele veulens hun beste beentje voor te zetten en was het wederom aangenaam vertoeven in Pulderbos.

 

Een nieuwigheid die dit jaar door de organisatie werd ingevoerd, omwille van het grote aantal inschrijvingen, was de opsplitsing bij de mannelijke en vrouwelijke springveulens in reeksen met de jongste en oudste veulens. Dit initiatief werd positief onthaald door de deelnemende fokkers.

 

De hengst met het meeste aantal nakomelingen in de deelnemerslijst was de vijfjarige BWP-hengst Nixon Van’t Meulenhof met maar liefst twaalf deelnemende veulens. De vierjarige BWP-goedgekeurde hengst Ermitage Kalone had 11 afstammelingen aan de start. Le Blue Diamond Van’t Ruytershof telde 9 nakomelingen, gevolgd door Tangelo Van De Zuuthoeve met 8 nakomelingen. Bisquet Balou Van De Mispelaere had dan weer 6 nakomelingen onder de deelnemende veulens.

 

De verschillende reeksen veulens werden telkens door een meerkoppige jury beoordeeld op type/fundament, beweging en uitstraling. Tijdens de huldiging van de kampioenen gaf de juryvoorzitter telkens ook een korte toelichting bij de uitslag van de finales, zodat het aanwezige fokkerspubliek meer inzicht kreeg in hun redenering.

 

Dit Antwerps Veulenkampioenschap geldt eveneens als selectiemoment voor het Nationaal Veulenkampioenschap dat doorgaat op 25 augustus in Stal Hulsterlo. Voor dit Nationaal Kampioenschap zijn alle veulens geselecteerd die gemiddeld minstens 75% behaalden tijdens de reeksen. Zo mag de provincie Antwerpen 100 veulens afvaardigen naar Meerdonk.

 

Springveulens

 

Bij de oudste mannelijke springveulens ging de overwinning naar Sire Echo VH van fokker/eigenaar Marc Van Hasselt. Deze Sire Echo VH is een nakomeling van Echo Van’t Spieveld uit een Chellano Z-moeder. De jury zag bij hem een sportief model, goed beenwerk, sterke bewegingen en een terechte winnaar. Op de tweede plaats zien we Sagan Van Toxandria (Comilfo Plus Z x Corland) van fokker/eigenaar Frank Jacobs. De derde plaats werd bezet door Sirocco T (Ermitage Kalone x Nabab De Rêve) van fokker/eigenaar BVBA Tommelberg.  Deze twee veulens lieten eveneens zeer goede bewegingen zien.

 

In de reeks van de jongste mannelijke springveulens was de overwinning voor Simba De Vinck, een nakomeling van Untouchable uit een moeder van Echo Van Het Neerenbosch, voorgesteld door fokker/eigenaar Jan Van Hove. De jury was van mening dat dit winnende veulen er op alle vlakken bovenuit stak en er was dan ook geen discussie over de toekenning van de overwinning in deze reeks. Op de tweede plaats zien we Sico Loco (Veneur D’Isigny) van fokkers/eigenaars Marc Aertgeerts en Kris Keersmaekers die zich zeer goed toonde in zijn bewegingen. Op de derde plaats eindigt Scott Van’t Heike (Magnum Van’t Heike x Grandeur), een veulen uit de fokkerij van Karel Boonen.

 

Algemeen werd door de jury van de mannelijke springveulens vastgesteld dat er zeer veel goede hengstenveulens aanwezig waren en er gesproken kan worden van een sterke jaargang voor de BWP-fokkerij.

 

Ook bij de vrouwelijke springveulens werd er een onderscheid gemaakt tussen de jongste en oudste veulens. Bij de oudste vrouwelijke springveulens ging de overwinning naar Sunshine Van’t Hoogstehof (Tangelo Van De Zuuthoeve x Toulon) van fokker/eigenaar Wim Lemmens. Dit veulen werd door de jury gekroond als kampioen omwille van haar goede proporties, kwaliteitsvol beenwerk en zij was het veulen met het meeste kader; kortom een heel compleet springpaard-veulen. Op de tweede plaats zien we Stella Van’t Bergske (Perigueux x Galisco Van Paemel) van fokker/eigenaar Rob en Inge Van Gorp – Mertens. Dit veulen is een tegenpool van de winnaar en is zeer mooi in verhoudingen ontwikkeld, maar mocht royaler zijn in de formaten. Het veulen toonde zich evenwel extra in de bewegingen. Op de derde plaats vinden we Sicilia Van De Looise Heide (Big Star J R KZ Z x Action-Breaker) van fokker/eigenaar Eykens – Stessens BVBA. Dit is een zeer compleet veulen met een extra goede galop.

 

In de reeks van de jongste vrouwelijke springveulens werd Si Belle V.’t Recht Eind gehuldigd als kampioen. Deze nakomeling van Amadeo Van’t Vossenhof Z uit een moeder van Last Man Standing bezorgde haar fokkers/eigenaars Daniel en Karine D’Haese – Van Damme de overwinning. De jury was zeer lovend over dit veulen op het gebied van type en ontwikkeling, beweging en de lossigheid in het lichaam. Op de tweede plaats zien we Samoethy Van De Klothoef (Fantomas x Toulon) van fokkers/eigenaars Kurt en Anne Van De Voorde – Michiels. Dit is een zeer leuk, jong veulen dat goed gebouwd is en een heel goed lichaamsgebruik toont. De derde plaats in deze reeks werd ingenomen door Sunshine VD Vosberg (Emerald Van’t Ruytershof x Nabab De Rêve) van fokker/eigenaar Dirk D’Haese.

 

Dressuurveulens

 

Bij de dressuurveulens waren er twee reeksen: de mannelijke en vrouwelijke dressuurveulens. De jury zag twee sterke reeksen dressuurveulens aan het werk waar BWP als dressuurfokkerij trots op mag zijn en het was in beide reeksen een “close finish”.

 

In de reeks mannelijke dressuurveulens ging de overwinning naar Santos Secret (Hero x Pavarotti V/De Helle) voorgesteld door fokker/eigenaar Raf Van Dijck. Dit veulen toonde zich het meest complete dressuurveulen en laat zich opmerken in type, uitstraling en goede bewegingen. Op de tweede plaats zien we hier Sento Curo VH Bloemenhof (Indian Rock/Weltino) van fokker/eigenaar Isolde Tuypens. Dit veulen toont zich iets klassieker, maar heeft veel takt in de beweging. De derde plaats was weggelegd voor Sunnyboy Van De Kempenhoeve (Don Deluxe x Quaterback) van fokker/eigenaar De Kempenhoeve BVBA. Dit veulen toont iets minder bespiering, maar laat zich eveneens opmerken met mooie bewegingen.

 

De Kempenhoeve BVBA beleefde een succesvolle dag want hun merrieveulen Sunshine Van De Kempenhoeve kaapte de overwinning weg bij de vrouwelijke dressuurveulens. Deze overwinning heeft het veulen te danken aan zijn spectaculaire draf. Op de tweede plaats zien we hier opnieuw een veulen van het Bloemenhof. Ditmaal Senciana VH Bloemenhof (Danciano x Foundation) van fokker/eigenaar Luc Van Der Heyden, een sterk en compleet veulen dat iets minder techniek van draven toont ten opzichte van het winnende veulen. De derde plaats is vervolgens voor Silhouette Van Het Genelaar (Fuerst Romancier x Negro) van fokkers/eigenaars Filip en Nancy Van Bladel – Bens, eveneens een compleet veulen met een mooi model dat iets horizontaal is in zijn bewegingen.

 

Ponyveulens

 

In het programma was er zoals steeds ook ruimte voorzien voor de ponyveulens grote en kleine maat om hun kunnen te tonen aan de aanwezigen. Hierbij werden geen finales georganiseerd, gelet op het kleinere aantal inschrijvingen.

 

De reeks ponyveulens kleine maat werd gewonnen door Walkie Talkie Van De Waterhoeve van fokker/eigenaar Patrick Moyaert. Dit ponyveulen is een afstamming van Rafaello ter Rozendaele en een Goldfinger-moeder. Op de tweede plaats werd Wytse Van De Poppelaere (Banjo R x Heros Ter Putte) van fokkers/eigenaars Luc en Marina Verkerk – Horemans geklasseerd.

 

Bij de ponyveulens grote maat ging de overwinning naar Winningmood Drum Van Het Dalhof van fokker/eigenaar Roger Verstappen. Winningmood Drum is een nakomeling van Eternity Van De N. Ranch uit een moeder van Carl Van De Liemers. Op de tweede plaats zien we Waar is Wally Van Den Kievit, een veulen van de hengst Rob Roy Van Het Klavertje uit een Anydale Ron-moeder van fokker/eigenaar Martine Michiels.

 

Voor alle foto's van het Antwerps Veulenkampioenschap, klik hier: https://bit.ly/2KzFtgT

Foto's :

Nieuws afgelopen 24 uur


Gebruiksvoorwaarden  |  Privacy statement
Alle rechten voorbehouden 2000-2019 © Galop.be & Pweb Solutions