Borculo: actuele succesgenen voeren boventoo
Borculo
14/07/2018 11:01
18/03/2023 08:53
4 min
Dutch Horse Photography

Borculo: actuele succesgenen voeren boventoo

Collectie Veulenveiling Borculo 2018: actuele succesgenen voeren boventoon

De complete veulencollectie 2018 van de Nationale Eliteveiling Borculo is bekend en vanaf heden online te bezichtigen op onze website. Na een strenge selectie hebben 63 springveulens en 70 dressuurveulens de toets der kritiek doorstaan. Zij zullen op woensdag 29 (springveulens) en donderdag 30 augustus (dressuurveulens) onder de veilinghamer komen in Paardensportcentrum Lichtenvoorde te Vragender.

Springveulens verwant aan actuele winnaars

Wat betreft de collectie springveulens staat nu al vast dat niet eerder zoveel sport tot op het hoogste niveau in de eerste drie generaties bij de veulens aanwezig is geweest. Bij de vaderdieren zijn bewezen Grand Prix- en fokhengsten goed vertegenwoordigd. Namen als Casall (2x), Cornet Obolensky (4x), Cumano, Diamant de Semilly (4x), Harley (3x) en Verdi (3x) passeren hierbij de revue. Dergelijke grootheden vormen een mix met actuele Grand Prix-hengsten en jonger toptalent, waaronder Quabri de l’Isle (2x), Vagabond de la Pomme (2x), Comme Il Faut (4x), Hector van de Abdijhoeve, I’m Special de Muze (2x), Chapeau TN en Casago.

Naast al deze klinkende namen is het toch vooral de onderste helft van de pedigrees die bij de genetisch hoogwaardige veulens het verschil maakt. We zien beroemde merries voorbijkomen, zoals Elottie W, Larnike, Larthago, Cold As Ice Z, Fragance de Chalus, Usha van ’t Roosakker en Tequila van Spieveld en extra bijzonder is dat opvallend veel veulens nauw verwant zijn aan actuele winnaars op Grand Prix-niveau. Zo zagen we vorige week nog Explosion W (Ben Maher), Extra (Olivier Philippaerts) en Zinius (Harrie Smolders) excelleren tijdens de GCT van Parijs en eerder dit jaar ook al Chaplin (Martin Fuchs), Chin Hin D Hyrencourt (Antonio Alfonso) en Q.Breitling LS (Beezie Madden) uitblinken.

Dit alles in combinatie met sterke modellen en een overtuigende galoppade legt de basis voor een mooie toekomst van deze collectie, zo erkent ook Jan Markink, voorzitter van de Stichting Nationale Eliteveiling Borculo. “Deze collectie is enerzijds een compliment aan onze selectiecommissie, bestaande uit Floris van Leuken, Pieter Jan Berkers en scout Mark Oude Griep, maar net zozeer voor de fokkers, die topsport meer en meer weten te verankeren in hun fokproducten. Ik kijk vol vertrouwen uit naar 29 augustus!”

Beste Nederlandse dressuurlijnen

Als we het vizier richten op de dressuurcollectie blijkt het een genot om al dit prachtige talent te aanschouwen. De geselecteerde veulens blinken uit in beweging en in model en zijn genetisch hoogwaardig. De vaderdieren vormen veelal een mooie mix van bewezen Grand Prix-hengsten en hengsten die in de toekomst naar dit niveau toe zullen groeien. Een steekproef levert namen op als Zonik (2x), Totilas (3x), Desperados, Expression (3x), Dream Boy (2x), Vitalis (4x), For Romance (4x), Governor, Glock’s Toto Jr. (3x), Franklin (3x) en Iconic B.

Deze vaderdieren hebben kwaliteiten verder vastgelegd, die vanuit de moederlijnen veelal reeds aanwezig zijn. Op voorhand kunnen we immers met zekerheid melden dat de beste merrielijnen uit de Nederlandse dressuur vertegenwoordigd zullen zijn op onze veiling. We komen bekende (stam)moeders tegen, waaronder Endy, Vurona/Murona, Charites, Corieta, Lola-G en Warmante en zien opvallend veel veulens die verwant zijn aan hedendaagse succespaarden, zoals Charmeur (Madeleine Witte-Vrees), Glock’s Johnson TN (Hans Peter Minderhoud), Imposantos (Bart Veeze), Fürst Jazz (Diederik van Silfhout) en Fallatijn (Theo Hanzon/Laura Tomlinson).

Jan Markink is trots op deze bijzondere dressuurcollectie. “De selectiecommissie, bestaande uit Eugène Reesink, Nol Gerritsen en scouts Emmy de Jeu en Marcel Sterrenburg, is glansrijk geslaagd in haar opdracht. Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar de fokkers, die weten waar de hedendaagse markt om vraagt. Het kan niet anders of we zien veulens uit deze collectie in de nabije toekomst op een (hengsten)keuring of in de sport op het voorste plan acteren. Maar eerst tellen we af naar onze veiling op 30 augustus!”, aldus de voorzitter van Veulenveiling Borculo.

De gehele collectie spring- en dressuurveulens is te vinden op: www.veulenveilingborculo.nl

Over de Nationale Eliteveiling Borculo

Al sinds 1979 is ‘Borculo’ een begrip in de paardenwereld en dat is mede te danken aan het feit dat de organisatie altijd vooruitstrevend is geweest. Veulenveiling Borculo is daardoor op vele fronten de eerste. Niet alleen de eerste veulenveiling ooit in ons land of de eerste op basis van het hoogste veilinggemiddelde, maar ook traditioneel de eerste veiling van het reguliere veulenveilingseizoen. Dat is dit jaar niet anders als op 29 (springveulens) en 30 augustus (dressuurveulens) editie 2018 van de Nationale Eliteveiling Borculo in Paardensportcentrum Lichtenvoorde te Vragender plaatsvindt.

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap