Ieder bit zijn eigen smaak
Bieman de Haas
13/07/2018 13:22
18/03/2023 11:25
4 min
Bieman de Haas

Ieder bit zijn eigen smaak

Accepteert jouw paard het bit? De zoektocht naar het juiste bit is lang niet altijd even gemakkelijk omdat er meerdere factoren meespelen. Zo zijn onder andere de ruimte en vorm van de mond en die van de tong en lagen van het paard van belang. Uiteraard spelen de vorm, het materiaal en de smaak van het bit zelf ook een grote rol. Alleen als alle factoren op elkaar zijn afgestemd, kan een ultieme aanleuning ontstaan.

In deze blog informeren we je over de verschillende lijnen bitten van BR. Door meer inzicht in de materialen en verschillen tussen de lijnen te krijgen, kun je een weloverwogen keuze voor een bit maken. Helaas is er geen makkelijke methode om er achter te komen welk materiaal of welke vorm bit jouw paard fijn vindt. Het is daarom altijd raadzaam om een deskundige op het gebied van bitten uit te nodigen om verschillende bitten en materialen te kunnen uitproberen en zo een passend bit voor jouw paard te vinden.

Vier verschillende lijnen

Juist omdat ieder paard uniek is en anders reageert op verschillende materialen en vormen, heeft BR naast het reguliere assortiment, vier verschillende lijnen bitten. De lijnen BR Soft Contact, BR Apple Mouth, BR Sweet Iron en BR Combo Comfort bevatten verschillende soorten bitten en maten en zorgen ervoor dat er voor ieder paard een passend bit te vinden is binnen ons assortiment.

Alle vier de lijnen zijn gemaakt van andere materialen en hebben ieder andere eigenschappen. Het doel van het ontwerp en de samenstelling van de bitten zijn bij alle lijnen hetzelfde: het stimuleren van het kauwproces en de speekselvorming bij het paard, waardoor er een ontspannen en fijne verbinding kan ontstaan. Alle lijnen zijn gemaakt van andere materialen die ieder zijn eigen smaak hebben, net als bij mensen zal ieder paard een andere voorkeur hebben.

BR Soft Contact

De BR Soft Contact lijn bestaat uit vele soorten bitten in verschillende diktes. De lijn kenmerkt zich door het materiaal Cuprigan, de anatomische vormgeving en de optimale afwerking van het mondstuk waardoor de mondhoeken van het paard niet tussen het bit en de ringen kunnen komen.

Cuprigan is een legering bestaande uit koper, aluminium, ijzer en zink. Het oxidatieproces van dit materiaal geeft een prettige geur en smaak in de paardenmond. Het anatomische design van het bit volgt voornamelijk de vorm van de tong en zorgt voor een zachte en gelijke drukverdeling.

De mondstukken zijn verkrijgbaar in de diktes 12, 14 en 16 millimeter. Door de verschillende diktes en de anatomische vormgeving zijn de bitten geschikt voor paarden en ruiters die opzoek zijn naar een plezierig, zacht contact. Deze lijn heeft de grootste keuze aan soorten bitten, variërend van een enkel gebroken watertrens tot dressuurstang.

Apple Mouth

De BR Apple Mouth bitten ruiken en smaken naar appel. De bitten zijn gemaakt van hard PU met een metalen kern en roestvrijstalen ringen. Door de blijvende herkenbare appelsmaak worden bitten met een Apple Mouth mondstuk door sommige paarden gemakkelijker geaccepteerd dan bitten van andere materialen. De Apple Mouth bitten zijn beschikbaar in de diktes 15, 18, 19 en 20 millimeter.

Sweet Iron

De BR Sweet Iron bitten zijn gemaakt van massief roestvrij staal gecombineerd met een blauwkleurige Sweet Iron coating op het mondstuk. Wanneer dit materiaal in aanraking komt met vocht, warmte en lucht zal het oxideren en een zoet smakende oppervlakteroest ontwikkelen. Uiteindelijk verdwijnt de blauwe kleur, maar de smaak van het oppervlakteroest blijft. De Sweet Iron bitten hebben een mondstuk van 13 millimeter.

Combo Comfort

De BR Combo Comfort lijn is gemaakt van flexibel kunststof en hoogwaardig roestvrijstaal, daardoor zijn de bitten stabiel, maar toch bijzonder zacht en vriendelijk. De Combo Comfort lijn is speciaal voor paarden die andere materialen moeilijk accepteren en is het meest neutraal qua smaak. Het kunststof heeft een hardheid van 90A en is FDA goedgekeurd. Dit betekent dat het materiaal vrij is van oplosmiddelen, geen weekmakers bevat en bovendien niet giftig is. Het mondstuk heeft een dikte van 18 millimeter, hiermee zijn ze dikker dan de bitten van de Soft Comfort lijn. Door de dikte zijn ze geschikt voor paarden met wat meer ruimte in de mond, maar ook voor jonge paarden. De Combo Comfort bitten zijn voorzien van een optimale afwerking waardoor de mondhoeken van het paard niet tussen het bit en de ring kunnen komen.

Soort bit

Om de keuze nog wat moeilijker te maken speelt niet alleen het materiaal mee, maar ook het soort bit is van grote invloed op de acceptatie en aanleuning. Er zijn vele verschillende soorten beschikbaar zoals bijvoorbeeld een enkel gebroken watertrens of een dubbel gebroken bustrens. Binnenkort lees je op www.br.nl meer over alle soorten bitten.

In beeld

Stephex Horse Trucks

Komende evenementen

CSI2* Gorla Minore 26/03 - 31/03

CSI5*/CSI2* Wellington 26/03 - 31/03

CSI3* Arezzo 26/03 - 31/03

CSI2* Azelhof 27/03 - 31/03

CSI2* Le Mans 28/03 - 31/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 28/03 - 31/03

Voorbije evenementen

CSI4* Vejer de la Frontera 19/03 - 24/03

CSI4*/CSI2* Wellington 19/03 - 24/03

CSI3* Oliva 19/03 - 24/03

CSI2* Samorin 20/03 - 24/03

CSI2* Azelhof 20/03 - 24/03

CSI2* Myakka City 20/03 - 24/03

CSI2* Riesenbeck 20/03 - 24/03

CSIO5* LLN Ocala 21/03 - 24/03

CSI3*/CSI2* St Tropez - Gassin 21/03 - 24/03

CSI3* Busto Arsizio 21/03 - 24/03

Laatste Haverklap